URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2018, 10:18

Verde la sac! RER Vest le oferă orădenilor o soluţie la îndemână pentru a scăpa de iarba tăiată

Verde la sac! RER Vest le oferă orădenilor o soluţie la îndemână pentru a scăpa de iarba tăiată CREŞTERE MARE! Cu excepţia lunilor foarte calde, iulie şi august, grădinile înierbate au nevoie de cosaşi aproape săptămânal. Firele de iarbă şi gazon cresc cu rapiditate, mai ales dacă au şi apa necesară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au gazon în grădini ori pe aliniamentele din faţa caselor nu mai trebuie să-şi facă griji pentru resturile care le rămân după ce tund peluzele.

Din această lună, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Vest, a introdus o nouă facilitate pentru clienţi şi oferă spre vânzare saci dedicaţi resturilor vegetale. Odată ce a achiziţionat sacul, clientul îşi asigură şi colectarea şi transportul lui.

Tuns şi sănătos

Grădinarii, fie amatori sau pricepuţi, ştiu că îngrijirea gazonului necesită grijă, timp şi muncă. Fără un sistem de irigare, iarba nu se poate dezvolta, dar "alimentat" cu suficientă apă, creşte în înălţime, astfel că trebuie tunsă periodic. Mai cu seamă că, pe măsură ce creşte mai mult firul, pe tot atât îi scade calitatea, rezistenţa şi vitalitatea.

Specialiştii spun chiar că în perioada de creştere, adică între lunile aprilie-iunie şi septembrie-octombrie, gazonul ar trebui tuns săptămânal, aşa că grădinarii se aleg cu destule resturi verzi.

În plus, peluzele necesită periodic scarificări, aceasta fiind procedura de eliminare a resturilor vegetale din gazon, uscături care în caz contrar favorizează dezvoltarea microorganismelor ce pot distruge iarba, operaţiunea producând, aşadar, noi resturi biodegradabile...

Serviciu preplătit

Pentru a ajuta orădenii să rezolve problema deşeurilor verzi, RER Vest a introdus în această lună o nouă facilitate: de la sediul societăţii (strada Tudor Vladimirescu nr. 79), orice client al operatorului poate cumpăra un sac cu o capacitate de 120 litri destinat exclusiv colectării deşeurilor vegetale.

Preţul unui sac este de 4 lei (cu TVA), tarif ce include şi cheltuielile pentru ridicarea şi transportarea resturilor la depozitul ecologic din Episcopia Bihor, unde vor fi transformate în compost.

Aşadar, orădenii grădinari nu trebuie decât să cumpere sacul de la RER Vest, să-l umple şi apoi să-l lase la limita proprietăţii în zilele de luni, când muncitorii societăţii de salubritate îi adună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dani-e-let
Vladimirescu nr. 79), orice client al operatorului poate cumpăra un sac cu o capacitate de 120 litri destinat exclusiv colectării deşeurilor vegetale.
Postat 24 Mai 2018, 10:44 de Sandu1201
?
Si totuși de unde se cumpără? De la sediul RER?
Postat 24 Mai 2018, 10:25 de danojan1
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON