URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2016, 15:04

Verde în refacere: Spaţiul verde din intersecţia bulevardelor Decebal şi Dacia este amenajat de compania Emerson (FOTO)

Verde în refacere: Spaţiul verde din intersecţia bulevardelor Decebal şi Dacia este amenajat de compania Emerson (FOTO) BENEFICII PENTRU TOŢI. În baza unui acord cu Primăria, orice firmă din Oradea poate amenaja şi întreţine un spaţiu verde, primind la schimb dreptul de a-şi afişa o reclamă în zona îngrijită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o săptămână, unul dintre cele mai mari scuaruri din interiorul unei intersecţii, la încrucişarea bulevardelor Decebal şi Dacia, a intrat în lucru.

Primăria Oradea a încheiat un acord de colaborare cu compania americană Emerson, care şi-a asumat amenajarea spaţiului întins pe o suprafaţă totală de aproape 3.000 de metri pătraţi. La schimb, firma va putea să-şi amplaseze în scuar un panou publicitar.

În etape

Lucrările de amenajare a scuarului din intersecţia celor două bulevarde sunt realizate de firma Kaluna, specializată în amenajări de spaţii verzi. Aceştia au început munca lunea trecută şi deja sunt aproape de final. "Prima etapă a fost de eliminare a plantelor care nu aveau valoare peisagistică sau de îmbunătăţire a calităţii mediului", spune Ramona Bakk, consilier în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie. De altfel, întregul proiect este supravegheat de funcţionarii Primăriei, astfel încât lucrările să fie conforme cu ceea ce Emerson şi-a asumat prin acordul cu municipalitatea.

Gardul viu a fost apoi înlăturat, terenul a fost decapat, iar în scuar a fost montat un sistem de irigat automatizat. Muncitorii mai trebuie să însămânţeze gazonul şi să planteze florile perene şi arbuştii ornamentali. "Estimăm că până marţi finalizăm", spune reprezentantul Kaluna. Adrian Burcă.

Copac... la pătrat

Muncitorii vor sădi arbuşti târâtori şi de talie mică (de exemplu, cotoneaster horizontalis şi lonicera nitida maigrun), plante perene (lavandă, santolina, gaillardia şi phlox maculata), precum şi arbori (carpen şi topiary, care pot fi tunşi în felurite forme, coroanele celor plantaţi urmând să aibă o formă cubică, ce va fi anume condusă pe un suport metalic sau lemnos).

"S-au ales specii rezistente la regimul climatic al zonei noastre, în mare parte fiind plante ale căror frunze rămân verzi şi peste iarnă, pentru a oferi culoare şi în anotimpul rece", explică Bakk. La primăvară, plantele vor fi toaletate, astfel încât întreaga zonă să aibă un aspect unitar şi plăcut.

Compania Emerson s-a obligat să întreţină zona cel puţin un an, contractul putând fi apoi prelungit.


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre parcurile şi spaţiile verzi din Oradea? Cum ar trebui îmbunătăţite?

Ar trebui ca orădenii să nu mai lase în urma lor decât amprenta paşilor, dar aruncă multe hârtii, flacoane, coji de seminţe şi altele.

Daniela Crăciun

E nevoie de mai multă curăţenie. Coşuri de gunoi sunt, dar trebuie golite mai des. Şi amenzi mai mari pentru cei care fac mizerie!

Dorina Gabriela Pantea

Ar trebui mai multe cişmele, ca oricine moare de sete să poată bea puţină apă. Nu toată lumea îşi permite să intre pe la terase.

Mariana Mischie

Parcurile trebuie lăsate cu iarbă, nu artificializate cu gazon, şi cu copaci normali, ca în Parcul 1 Decembrie, nu cu arbuşti în linie.

Sturz Alin

Cred că ar trebui să fie mai diversificate, cu o vegetaţie mai bogată. Şi neapărat ar trebui să fie şi cetăţenii mai educaţi.

Lumi Gurău

Eu cred că este mare nevoie de un WC public în fiecare parc din oraş. Bineînţeles, trebuie şi curăţate aceste toalete.

Raluca

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON