URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2016, 15:39

Vedere din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea, oraşul în care au studiat părinţii mei şi de care uşor te îndrăgosteşti la prima vedere. Sau oraşul în care mi-am făcut unele dintre cele mai frumoase amintiri de vară.

După o lungă călătorie cu trenul, am ajuns acolo de unde era să aflu mai târziu că nu-mi mai doresc să plec. Unde simt că sufletul mi-e cel mai fericit. În oraşul care mi-a fost cel mai drag dintotdeauna. De când eram tare mic copil şi veneam cu părinţii aici. Mama era studentă la Pedagogie şcolară, iar tata la Teologie. Erau tare tineri, iar eu aveam doar câţiva anişori. Făceam des drumurile lungi dintre Roman şi Oradea. Chiar şi după ce perioada studenţiei lor s-a terminat, iar noi ne-am mutat la Bacău, am revenit cu drag de mai multe ori.

Nu-mi mai amintesc multe de atunci dar, vara aceasta, după vreo 10 ani, am venit la Oradea în vacanţă şi recunosc că, atunci când am revăzut oraşul, emoţiile m-au năpădit. Şi m-am îndrăgostit de Oradea. De tot ce-mi oferă ea. M-am îndrăgostit de atmosferă, de clădirile superbe cu arhitectură austro-ungară, de oameni. Şi, mai pe urmă, de momentele frumoase pe care mi le-am făcut aici.

Ce m-a impresionat cel mai mult la oraş a fost faptul că m-am simţit ca "afară". Apoi, faptul că primăria nu face politică, ci face treabă. Faptul că se investeşte în oraş, în bunăstarea lui. Că se investeşte în cultură, în sport, în turism, în şcoli, în spitale, în oameni, în biserici.

Întrucât am intrat în stagii de practică în două redacţii orădene, observ actualitatea locală chiar din centrul ei. Concluzia? Felul în care acest oraş creşte este uimitor. Oamenii de aici fac oraşul să evolueze, să se dezvolte, să îşi valorifice fiecare atu şi să se ridice la standardele unui oraş vest-european.

Oradea este motivul pentru care aş rămâne în ţară. Şi mă bucur că am găsit "sursa" care mi-ar putea genera şi în viitor atâta fericire cum o face acum. Oradea este oraşul în care mi-ar plăcea cel mai mult să trăiesc, în care mă simt ca acasă. Oraşul din care n-aş mai pleca.

Evelina Chirica
elevă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@TDS
Aș vrea eu, dar nu pot că-mi sar în ochi...
Postat 30 August 2016, 08:08 de Shogun
SIMPLU
@Shogun: Nu citi negativismele !
Postat 29 August 2016, 13:38 de TDS
Dragă Evelina
Dacă ție-ți place orașul Oradea, atunci mă bucur pentru tine și-ți doresc tot binele din lume în acest loc. Nu-i lua în seamă pe toți amărâții care comentează doar să se afle în treabă că doar nu-i răspunderea ta să te gîndești cum văd alții orașul ăsta, ci cum îl vezi tu. Iar voi, comentatorilor de serviciu, lăsați-o în pace pe domnișoară și faceți-ne tuturor un pustiu de bine și ejectați-vă de pe forum... Ne-ar prinde bine niște optimisme că de negativisme ne-am săturat; eu unul m-am săturat.
Postat 29 August 2016, 13:36 de Shogun
????????????
D-le Florin Ciucaș ! Redau primul meu comentariu: " Cu ocazia asta am aflat cine e E. Hmm, acum sincer, știi cum e ? Dacă compari Oradea cu Bacăul sigur câștigă Oradea ! Dar atât !". Unde e indecența, unde e vulgaritatea , unde e insulta ? Cu ce am fost pe lângă subiect ? Aș vrea să știu cu ce am încălcat Regulamentul ? Ah, că pun niște întrebări de bun simț legat de Domnișoara cu pricina este cu totul altceva. Nu am jignit-o , doar m-am întrebat ce fel de practică face ! Este cumva necesar să ridicăm cu toții ODE "Cârmaciului" , Partidului , echipei de consilieri sau ce ? D-l MANG de exemplu este insultat pe bune în majoritatea comentariilor. Dar nimeni nu se agită. Iar dacă tot sunt sub protecția "anonimatului" lăsați naibii dezvoltatorul cu pricina că nu i-am mai pomenit numele de mult !
Postat 29 August 2016, 12:10 de TDS
advertorial
O intelegeam daca ar fi fost venita de la tara sa fie impresionata de viata la oras. Inteleg ca orasul si-a schimbat fata in ultimii 10 ani si e normal sa fie asa, doar am intrat in UE care ne-a ajutat/obligat sa ne civilizam ba ne-a mai si dat niste fonduri pentru asta. Sunt curios daca domnisoara a luat pulsul orasului sa vada daca si muritorii de rand vad lucrrile la fel: si aici ma refer la oradenii care muncesc in parcul industrial, in magazinele din mall-uri sau in abc-urile de cartier (din start exclud petrecaretii teraselor de pe corso si din piata Unirii).
Postat 29 August 2016, 09:01 de User anonimizat
CAPRA SARE MASA IADA SARE CASA
D-le Florin CIUCAȘ ! Am senzația că sunteți în eroare....Dacă „..... sunt gândurile ei şi e liberă să şi le exprime....” zic că aceeași unitate de măsură se aplică și în cazul comentariilor! Prin urmare ceea ce scriu în comentarii sunt gândurile mele și SUNT LIBER SĂ MI LE EXPRIM fără a fi luat în tărbacă.... ( ba de 1 , ba de altul...) . Spuneți că domnișoara Evelina este deșteaptă ! Absolut posibil. Eu doar m-am întrebat ( și încă mă întreb ) CUM A AJUNS DUMNEAI SĂ FACĂ PRACTICĂ LA ORADEA ? Și ce fel de practică este ? Nu știu să existe în România licee cu specialitatea jurnalism. O face pe cont propriu ? Dar atunci nu prea mai e practică.... Are un contract de muncă pe perioadă determinată cu cele două redacții ? Are o Convenție pe drepturi de autor ? Sau ce are? Că dacă nu are există o problemă cu ITM-ul ! Nu pot să cred că cineva din Bacău, hodoronc-tronc vine la Oradea să facă practică. E trimisă de cineva, e primită de cineva cu un scop CLAR. Asta susțin eu, „suspiciosul de serviciu”.
Postat 29 August 2016, 08:41 de TDS
RE: CAPRA SARE MASA IADA SARE CASA
Domnule TDS, eşti într-o gravă eroare dacă pui pe acelaşi plan comentariile de la subsolul articolelor, scrise îndărătul anonimatului, cu creaţiile jurnalistice asumate sub semnătură şi publicate de ziar. Una e una, alta e alta. Pentru cei care postează comentarii, avem "unităţile de măsură" postate sub forma unui regulament, pe care te invit să-l citeşti atent, fiindcă se întâmplă tot mai des să îl încalci, prin spam-ul pe care îl faci şi prin comentariile pe lângă subiect. Deosebirea între postacul TDS şi Evelina ştii care e? Spre deosebire de dumneata, pe care te-am provocat cred că de vreo 2 ani să ne dai o opinie publicabilă în ziar, şi n-ai făcut-o (preferând să bombardezi de-atunci cu mii de comentarii insipide), domnişoara a scris din prima, frumos, sincer, ceea ce crede. Noi am rugat-o să scrie un text, pornind de la constatările pe care le-am văzut pe blogul ei şi ca urmare a discuţiilor cu ea. Pur şi simplu avem nevoie şi de opinii din afară, praspete, ieşite din mizeria asta propagandistică la care participaţi cu sârg, alde dumneata, Pinonel, Agentul Termic şi alţi anonimi de Peţa. N-ai nici o îndreptăţire să pui întrebări pe seama Evelinei. Eşti departe, şi la propriu. şi la figurat. Nu-ţi bate dumneata capul cum îşi face ea practica la Oradea. Vezi-ţi de luptele cu Impactul şi cu Bolojan şi mai lasă-ne în pace.
Postat 29 August 2016, 11:23 de Florin Ciucas
Guri căscate: AgentulTermic și Tsd
Dacă veți studia puțin blog-ul domnișoarei, vă veți da seama că 'lauda', eu zic că e mai degrabă impresie, este scrisă dinainte de a intra la cele doua. Scenariile vi le faceți voi gratuit, fără niciun fundament, fără nicio informație precisă. Este pură impresie la domnișoara, la dvs este curată scenarită. Am înțeles că, de fapt, vă luați mai mult de 'alții' prin obiectivitatea unui articol. Vă doare, nu-i așa?! E greu să vezi cum alții chiar au 'curajul' să facă treabă într-un oraș, și ceilalți stau pe tușă. Nu are nimeni nicio legătură cu nimeni. Vă înțeleg. Dar nu vă luați de un musafir, de o tânără care a pus în articol doar impresiile ei.
Postat 29 August 2016, 08:30 de Nadine
aaaa...
...face practica la Bihoreanul ! Acuma stim de ce bate campii asa tare ! Biata de ea ! Eh, fetito, sa stii ca Bacaul este, in materie de sport si cultura, macar, mult peste Oradea ! Vorbesti de primar de parca ti-ar fi spalat creierii si tie, sarmana fata !
Postat 29 August 2016, 01:18 de AgentulTermic
ASA E MERSUL FACUT
Si totusi E. s-a legat de drumul express strajuit de balarii ! Poate te bagi la Aquapark? Acum nu stiu cum e scenariul construit...Cat trebuie sa lauzi si cat sa critici ??!! Asa, la condei , ai talentel..dar nu te baga intre ei ca te HALESC !
Postat 29 August 2016, 00:36 de TDS
DE UNDE STII CA PMO NU FACE POLITICA?
@poli: ...sa EMIGREZE....! Domnisoara E. ne poate explica cum a facut'? Adica plec si eu la Oradea ! Si hop...a si fost cooptata in doua redactii...Si unde este eleva ? La Bacau? In ce clasa ? Sunt curios, asa , de amorul artei! Si m-am indragostit de tine...adica E de O "
Postat 29 August 2016, 00:27 de TDS
RE: DE UNDE STII CA PMO NU FACE POLITICA?
TDS-ule, nu mai căuta explicaţii aiuristice şi lasă domişoara în pace. E o fată de ispravă, sinceră în tot ceea ce spune, sunt gândurile ei şi e liberă să şi le exprime. E o elevă foarte deşteaptă şi cu bun simţ, care trece pe a XI-a şi care se află în practică la noi, la Bihoreanul, şi la Digi TV. Ai o problemă cu asta?
Postat 29 August 2016, 00:55 de Florin Ciucas
declaratie de dragoste
Un text frumos si ingenuu. Cele mai bune ginduri tinerei autoare. PS. Ma tot intreb ce-ar trebui sa faca primarul daca orasul nostru este infloritor, iar o mare parte din "vina" ii revine? Sa se ascunda? Sa-si dea demisia ca sa poata exista si adversarii lui politici? Sa imigreze? Sa fim critici, dar sa raminem rezonabili, oameni buni! Tot ceea ce este excesiv devine nesemnificativ. Si iarasi ma intreb: cum s-ar fi numit un text despre Oradea prin 2007? sau prin 2001? sau prin 1997? "Recviem pentru un oras cernit" ar fi fost deplasat oare?
Postat 28 August 2016, 23:53 de poli
Vedere din Oradea... luata prin geamul primarului mult iubit!
..."Apoi, faptul că primăria nu face politică, ci face treabă. Faptul că se investeşte în oraş, în bunăstarea lui. Că se investeşte în cultură, în sport, în turism, în şcoli, în spitale, în oameni, în biserici."..Dar , daca nu va e cu suparare, domnisoara ELEVA,cum ati reusit sa surprindeti,asa intr-o clipita,faptul ca "primaria nu face politica"? Extraordinar! Sa stiti,ca pe langa faptul ca sunteti o persoana"Puternica, dornica de munca(la primaria Oradea ?-sic!),de progres..", eu tind sa cred ca ati avea si oarece puteri paranormale, ceva aptitudini deosebite,un simt cu totul iesit din comun... Deci,primarul Oradei,Bolojan Ilie, secretar general al PNL pe tara,nu face politica in primarie ! Sau altfel spus,locotentii primarului,alesi pe sprance(ana)nele acestuia, nu executa intocmai ordinele primite? Si cat de zelosi sunt in a incalca Legile,in a pradui banul public.Ei,am ajuns sa o vedem si pe asta ! Strajerii, utc-istii,pionierii partidului, PNL, sunt impinsi la inaintare. Bravos !!! Pentru data viitoare ,te rugam sa pregatesti si o poezie. " .."Partidul e-n toate,E-n cele ce sunt.Si-n cele ce maine vor rade la soare." sau poate "Asta este omul muncii care-si creste-n soare pruncii..",Traiasca si infloreasca ,clasa noastra conducatoare,pentru a putea infaptui programul si pentru a ajunge, pe cele mai inalte culmi ale civilizatiei si progresului !
Postat 28 August 2016, 23:10 de platona
!
Oh, câtă dreptate poți avea în ceea ce ai spus despre domnișoara E! Nu e doar o 'just a girl'. E mai mult de atât! E. este o persoană PUTERNICĂ, dornică de muncă, de progres, serioasă, cu recomandări și aprecieri deosebit de frumoase la adresa ei, un Om într-un chip de adolescentă frumoasă, cu un suflet nobil și special! Tu, Tsd.. oups, scuze, Tds (pff) ești un neica-nimeni, nici măcar nu ești în stare să răspunzi intr-un nume autentic. Te ascunzi după un nume fals. Nu bruia realitatea! Ești demn de milă.
Postat 28 August 2016, 18:59 de Nadine
RE: !
Nadine, TDS-ul este, cum uşor îţi poţi da seama, "suspiciosul de serviciu". Nu trebuie băgat foarte mult în seamă, că se bagă singur, la modul excesiv.
Postat 29 August 2016, 00:54 de Florin Ciucas
?
Pâi da, domnișoara se pozează cu oameni de calitate. Tds, tu ce calitate ai?
Postat 28 August 2016, 18:26 de Nadine
Tsd x tds?
O fi vreun 'just a boy'.
Postat 28 August 2016, 18:11 de Nadine
GHINION
@moise, Nadine: Evelina nu e "just a girl"! Am niste suspiciuni dar...deocamdata remarc ca domnisoara este o bloggrita gen , prezentatoare radio etc. Deci cam asta e! PS: Pe FB domnisoara are o poza cu Anca Sigartau / ce sa vezi oleaca cercetata de catre DNA /.
Postat 28 August 2016, 17:48 de TDS
Tsd, cred că 'Evelina bat-o vina' vă bate la o calitate pe care nu o aveți: aceea de a aprecia. Aici, Bacăul bate Oradea
Postat 28 August 2016, 17:20 de Nadine
tsd- ul asta
Deja nu mai exista niciun articol la care acest personaj, tsd, sa nu comenteze ceva de rau pe oricine nu injura pnl , primaria si tot ce se refera la asta. A venit o fata dintr-un alt oras, lauda Oradea si el se gaseste sa zica ceva. Am ajuns sa nu mai pot citi un articol in acest ziar pt ca el si o mana de insi improsca totul cu noroi
Postat 28 August 2016, 16:49 de moise
EVELINA BAT-O VINA
Cu ocazia asta am aflat cine e E. Hmm, acum sincer, stii cum e ? Daca compari Oradea cu Bacaul sigur castiga Oradea ! Dar atat !
Postat 28 August 2016, 16:30 de TDS
ZECE
10.
Postat 28 August 2016, 16:02 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON