URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2014, 16:32

Vă roagă primarul! Orădenii primesc scrisori de la Bolojan despre cum să colecteze deşeurile

Vă roagă primarul! Orădenii primesc scrisori de la Bolojan despre cum să colecteze deşeurile FANTE AJUTĂTOARE. Pentru ca orădenii să înţeleagă că în containerele cu capac galben trebuie să arunce doar deşeuri reciclabile, capacele acestora au nişte fante anume decupate, prin care sacii cu deşeuri menajere nu încap
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este deja un lucru ştiut. Uniunea Europeană îi obligă pe români să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică. Iar ca această ţintă să fie atinsă, singura soluţie o reprezintă reciclarea deşeurilor.

Cei trei mari actori care trebuie să rezolve această problemă în Oradea, Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi administratorul staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, au demarat împreună o campanie menită să-i înveţe pe orădeni cum se colectează selectiv. Dar şi că cine reciclează are doar de câştigat...

Drumul reciclării

Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, implementat în Oradea din 2010, presupune că, acasă, fiecare orădean sortează separat deşeurile menajere (fracţia umedă) de cele ce pot fi reciclate (fracţia uscată), adică PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu, metale ori alte deşeuri din plastic.

Tot separat trebuie să şi arunce aceste deşeuri. Cei care locuiesc la blocuri - în containerele cu capac galben distribuite gratuit de RER Ecologic Service, iar cei de la case - în sacii galbeni împărţiţi tot gratuit de operator. În plus, toţi orădenii pot folosi cele 650 de iglu-uri din oraş, acele containere uriaşe tip clopot cu triplu rol: în iglu-urile galbene se aruncă deşeurile din plastic şi metal, în cele albastre hârtiile şi cartoanele, iar în cele verzi sticlele.

Apoi, deşeurile devin responsabilitatea firmelor implicate în sistemul de salubritate. Muncitorii RER Ecologic Service ridică fracţia uscată cu utilaje distincte şi o transportă la staţia de sortare a deşeurilor administrată de Eco Bihor, unde reciclabilele sunt balotate şi predate, mai departe, firmelor care se ocupă cu valorificarea lor. Important este că, în Oradea, colectarea selectivă se face gratuit, adică cetăţenii nu plătesc pentru deşeurile reciclabile pe care le aruncă.

Ghid de bune practici

Chiar dacă sistemul de colectare selectivă are ceva vechime, numeroşi orădeni nu respectă încă regula separării, chit că pentru toţi este o obligaţie, instituită atât prin lege, cât şi prin regulamentul de salubritate al oraşului. Ca toţi cetăţenii să înţeleagă aceste reguli şi rolul lor, Primăria, RER Ecologic Service şi Eco Bihor au dat startul, în ultima săptămână din martie, unei campanii de conştientizare care va ţine patru luni.

Primul pas al campaniei a fost deja îndeplinit: către toţi localnicii, indiferent că stau la casă ori la bloc, au fost expediate scrisori semnate de primarul Ilie Bolojan, prin care li se explică de ce trebuie să colecteze selectiv. De asemenea, orădenii care stau la bloc trebuie să primească de la asociaţiile de proprietari un Ghid al Colectării Selective şi un sac galben, în care să strângă acasă deşeurile reciclabile. Cei care stau la case primesc direct aceste pachete informative.

Din ghid, orădenii află rolul reciclării, temeiul legal al colectării selective, dar şi că dacă nu respectă acest sistem riscă să fie amendaţi cu sume între 1.000 şi 1.500 lei în cazul persoanelor juridice, respectiv între 300 şi 500 lei în cazul persoanelor fizice.

Felicitare vs. Mustrare

Campania mai urmăreşte, pe lângă informare, încă un un scop: monitorizarea deşeurilor aruncate de orădeni în containerele cu capac galben, respectiv în sacii de aceeaşi culoare. La fiecare colectare a fracţiei uscate, un angajat RER Ecologic Service şi unul al Eco Bihor notează într-un tabel cât la sută din fracţia uscată adunată de la fiecare bloc ori casă reprezintă strict deşeurile reciclabile şi cât este contaminat cu deşeuri menajere.

După prima lună de monitorizare, deci la finele lunii aprilie, orădenii vor mai primi câte o scrisoare de la primar, prin care fie vor fi felicitaţi pentru că respectă colectarea selectivă, fie li se va atrage atenţia că trebuie să fie mai atenţi cu reciclarea. Apoi, monitorizarea va continua, şi la fiecare final de lună, orădenii vor primi acasă raportul.

În final, după patru luni de verificări, cei care adună cele mai "curate" deşeuri reciclabile vor fi premiaţi. 10 asociaţii de proprietari vor primi sisteme cu interfon pentru închiderea ţarcurilor, iar 30 de orădeni care stau la case câte un recipient pentru a-şi face compost (îngrăşământ rezultat din deşeurile vegetale). Ca să simtă că au parte şi de un beneficiu direct pentru eco-atitudinea lor...


Stimaţi orădeni...

Vă scriu cu privire la un subiect care ne priveşte pe toţi, important pentru oraşul nostru: gestionarea deşeurilor.

Doresc să vă informez asupra câtorva aspecte, poate încă insuficient cunoscute:

• Toţi cetăţenii ţării sunt obligaţi prin lege să precolecteze în mod separat diferitele categorii de deşeuri (Legea 211/2011, precum şi Regulamentul de Salubrizare a Municipiului Oradea aprobat prin HCL 386/2009). Cetăţenii din cadrul asociaţiilor de proprietari au posibilitatea să colecteze selectiv fracţia uscată (hârtie, sticlă, plastic, metal) în eurocontainerele de 1,1 mc cu capac galben, iar cetăţenii care domiciliază la case în sacul de culoare galbenă pus la dispoziţie de operatorul de salubritate.

• Colectarea deşeurilor de la locuinţa dumneavoastră de către operatorul de salubritate licenţiat se realizează în mod separat (vă rugăm verificaţi programul de colectare a deşeurilor reciclabile pe strada dumneavoastră pe site-ul www.reroradea.ro).

• Deşeurile colectate separat ajung la destinaţii diferite, în vederea reciclării.

Pe parcursul următoarelor 4 luni, vom derula o campanie în care toţi locuitorii oraşului vor fi monitorizaţi în privinţa modului de precolectare a deşeurilor. Pentru a vă prezenta şi dumneavoastră rezultatele monitorizării, vom reveni tot pe această cale în mai multe rânduri.

La finalul campaniei, în baza datelor obţinute prin monitorizare, vom premia primele 10 asociaţii de locatari/proprietari, precum şi 30 de locuinţe individuale.

Dacă sunteţi membru al unei asociaţii de locatari/proprietari, vă rog să solicitaţi în următoarele zile de la preşedintele asociaţiei pachetul destinat fiecărei locuinţe în parte. Dacă nu sunteţi membru al unei asociaţii, veţi primi individual materialul de informare.

În speranţa unor rezultate pozitive, vă mulţumesc pentru colaborarea cu Primăria şi partenerii noştri pentru un oraş curat.

Ilie Bolojan
Primarul Oradiei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
pt carp3
Foarte tari argumentele tale. Sper ca pe viitor sa o duci si(mult) mai rau. Ai infestat acest forum de discutii deversandu-ti vidanja cu orice ocazie. Din aceasta cauza eu, de exemplu nu prea mai citesc ce scrie pe-aici decat foarte rar. E usor a jigni din postura de anonim. Probabil esti unul care a avut mult de pierdut de cand s-a facut ordine in Primaria Oradea. Din pacate acest proces e ireversibil. Fara respect.
Postat 11 Aprilie 2014, 16:36 de conducerea de partid
mai e luuung drum
In statele unde spaga si minciuna la nivel de autoritati sunt o rusine,sau,ma rog,neglijabile fatza de aici,exista centrale din resturi vegetale sau animale,adica ,,cetatzenii nu stiu si prin ce miracol se implica,aici din pacate,nu vad treaba asta cu implicarea cetatenilor nici in vremuri mai bune nici in celelalte mai nefaste ,dar se pare ca totusi domnu primar se straduie....
Postat 11 Aprilie 2014, 11:43 de batranu
Re: Stimaţi Cetăţeni !?!
Mult iubite şi stimate domnule Primar !?! Vă scriu doar cu un singur scop !?! Arză-v-ar focul !?!
Postat 10 Aprilie 2014, 19:45 de Carp III
deranj mare
Nu are importanta cine este acela cu dubita albastra ca mai sunt si alte echipe care bineinteles apartin aceluiasi personaj de la blocurile nato. L-am vazut si cu un bmw seria 5 gri cu numere de bihor cum le da indicati ce si cum sa faca tigani la tomberoane oricum afacerea este a rerului a investit in reciclare si au construit groapa aia ecologica din bani lor ca primarul nu este asa istet acum pe gratis va dati si voi seama ca nu de dragul orasului si al celor care traiesc in ea face atata galagie.
Postat 10 Aprilie 2014, 17:23 de deranj
hehehe
Emil...ai mare dreptate ! Cine este persoana ca o dubita albastru inchis cu numar galben care plateste tiganii pentru a colecta pet-urile ?! Cei alesi isi fac mereu munca murdara cu tiganii !!!
Postat 10 Aprilie 2014, 10:36 de eu
SA AUZIM DE BINE
fiti seriosi si respectati natura
Postat 10 Aprilie 2014, 09:18 de un conducator auto
Alo Politia Locala!
Degeaba colecteaza oradenii selectiv, cand vin tiganii, golesc tomberoanele (mai ales cel de deseuri reciclabile), isi iau ce le trebuie si lasa restul pe jos. Mustrare pentru ce sa luam? Ca nu ne-am dus sa le dam cu o bata in cap? Ni s-a spus sa sunam la Politia locala, am sunat, mi-au zis ca nu au oameni, sa sun la 112. Ce sa spun la 112, ca ne fura cineva pet-urile din gunoi? Rezolvati problema asta si dupa aceea veniti cu mustrarile. La alegeri primul mustrat va fi Bolojan, oricum nu va mai fi primar, dar poate vrea sa ajunga oamenii sa il si scuipe in fata pe strada.
Postat 10 Aprilie 2014, 07:44 de Emil
se ia spaga pentru asta nu?
Ce tot faceti atata propaganda cu reciclarea? cine are de castigat inafara de groapa de gunoi(firma privata maghiara) care le valorifica mai departe dupa ce le iau pe moca? Inteleg ca se ia spaga grasa prin primarie pentru rahatu asta dar tineti cont ca nu ne intereseaza de reciclarea voastra !!!
Postat 09 Aprilie 2014, 22:26 de catalin
De ce?
Primare! De ce Oradea plătește cele mai mari taxe la apă, gunoi....și cele mai scumpe bilete la transportul în comun? (Am verificat, noi, orădenii plătim cel mai mult).
Postat 09 Aprilie 2014, 19:55 de vlad
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON