URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2012, 16:01

Un orădean a lansat o campanie online: Vreau pistă de biciclete în Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că îşi dorea să facă mişcare, Ioan Szabo Kovari - Jimmy, printre cunoscuţi - s-a apucat de ciclism. De un an, o mare parte din timpul său liber şi-l umple numai cu drumeţii pe două roţi. I-ar plăcea, însă, ca oraşul său natal, Oradea, să poată fi străbătut dintr-un capăt în altul pe două roţi. "Intenţie de a se face piste de biciclete există, dar proiectele nu sunt coerente, pistele nefiind conectate", zice tânărul.

Ca să atragă atenţia autorităţilor că în Oradea comunitatea bicicliştilor e în creştere, Jimmy a creat o pagină anume pe Facebook, intitulată "Vreau pistă de biciclete în Oradea", unde zi de zi adună tot mai mulţi adepţi. În speranţa că cineva le va asculta rugămintea...

Mişcare pe două roţi

De profesie designer şi expert social-media, adică as în reţelele de comunicare şi socializare online precum Facebook ori Twitter, Jimmy şi-a descoperit, în urmă cu un an, pasiunea ciclismului. "Îmi căutam un sport pe care să încep să-l practic, căci simţeam nevoia de mişcare. La sală nu-mi place să merg, prefer ceva în aer liber. Aşa mi-am cumpărat bicicleta", povesteşte tânărul de 29 de ani. Şi, de atunci, biţa a devenit mijlocul de transport curent.

Fie că mergea la serviciu ori pur şi simplu la plimbare, Jimmy pedala zi de zi. "Recunosc că am căutat şi o modalitate de a face economie la combustibil. În plus, Oradea nu e un oraş foarte mare, în jumătate de oră poţi ajunge dintr-un capăt în altul pedalând", spune el.

Acum la serviciu nu mai merge pe bicicletă, căci lucrează la doi paşi de blocul în care locuieşte. Însă în timpul liber, cu soţia sa ori cu prietenii, ies la pedalat, îndeosebi în afara oraşului. "În medie, cam două ore pe zi merg cu bicicleta. Dar am şi săptămâni în care mi se adună peste 20 de ore de pedalat", zice Jimmy.

Recensământ online

Văzând că în Oradea s-a născut şi o modă a ciclismului, devenind tot mai "trendy" să pedalezi, Jimmy a lansat un sondaj pe Facebook, întrebând orădenii cât de des folosesc bicicleta. "Mulţi au răspuns că zilnic sau tot a doua zi, însă interesant e că foarte mulţi au spus că n-au bicicletă, dar îşi doresc să-şi cumpere", explică tânărul. Aşa şi-a dat seama că această comunitate a bicicliştilor orădeni e tot mai mare şi continuă să crească.

Cât de mare, însă, n-a putut să cuantifice. Aşa că a căutat o soluţie folosindu-se şi de pregătirea sa profesională: a creat pagina de Facebook "Vreau pistă de biciclete în Oradea", unde cei care îi împărtăşesc dorinţa nu trebuie decât să dea "like". În două luni, s-au adunat aproape 900 de like-uri, adică cel puţin atâţi orădeni au acelaşi deziderat. N-a umblat cu şiretlicuri ca să crească artificial numărul fanilor, n-a "cerşit" like-uri, ci doar a promovat pagina printre prietenii săi, aşteptând reacţiile.

Piste cu cap

Jimmy ştie că municipalitatea orădeană are în proiect mai multe piste de biciclete şi apreciază acest interes. Totuşi, critică Primăria fiindcă nu face pistele "cu cap". "Nu au coerenţă, sunt doar nişte porţiuni de drum care nu duc nicăieri. E nevoie de piste conectate, pe care să poţi străbate oraşul", explică tânărul.

Îşi dă seama că acest lucru presupune modificarea arterelor rutiere din oraş, îngustarea şoselelor ori a trotuarelor, dar e convins că merită. "Ar fi toată lumea mai fericită: bicicliştii că au pe unde circula, iar şoferii şi pietonii că nu mai împart acelaşi drum cu bicicliştii", zice Jimmy. Pe pagina sa de Facebook vrea să coaguleze comunitatea bikerilor orădeni, care mai apoi să poată duce mai departe ideea sa. "Mă gândesc la un site special pentru această comunitate, dar şi la o petiţie, ca autorităţile să nu uite de noi", spune tânărul.

Pe biţă, în fustiţă

Până atunci, însă, Jimmy se mulţumeşte să sprijine activităţi mai mici ca amploare, cum sunt turele de bicicletă prin oraş. În plus, vrea să organizeze o acţiune simplă, dar inedită: Skirtbike Oradea, o defilare pe două roţi prin oraş dedicată exclusiv doamnelor şi domnişoarelor, care trebuie să pedaleze îmbrăcate în fuste, rochiţe ori haine cât mai şic. Scopul este de a convinge lumea că pot fi feminine şi pe bicicletă şi, evident, de a promova acest mijloc de transport alternativ.

Evenimentul nu are încă o dată anume stabilită, Jimmy aşteptând să adune cât mai multă lume dornică să participe. "Înscrierile" se fac, evident, tot pe Facebook, reţeaua în care - după cum se spune - cine n-are cont nu există. Iar cum pistele de biciclete din Oradea au acum contul lor, înseamnă că în curând trebuie să şi existe în realitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bine, f bine!
Felicitari pt initiativa, sunt multi care te sustin! In toate tarile civilizate si nu numai bicicleta este mult mai apreciata ca la noi...
Postat 28 August 2012, 17:40 de ursulet
Bicilete
Daca vreti bicicleta, gasiti aici: http://blog.dreamfactory.ro/2012/03/revolutie-pe-doua-roti/
Postat 27 August 2012, 12:10 de Sebi Tont
Bine Jimmy
tont.ro te sustine!
Postat 27 August 2012, 12:08 de Sebi Tont
the god father
destept expertul asta. cum si-a dat el seama singur ca nu sunt piste pentru biciclete. mai mult, printr-o abila conexiune logica a dedus ca amenajarea acestor piste ar dezlantui un potential latent al mioriticilor pentru pedalare... sa fim seriosi. daca facea sondaj pentru un nou birt aveai mai mult succes.
Postat 26 August 2012, 22:33 de sondel
AR FI CEVA DEOSEBIT
Multi practicam acest sport fara limite de varsta si inafara de nicte trasee prin oras spre Podgorie ,Paleu pline de pericole si gaze auto nu avem nimic . Pista ar fi suficient sa aiba o latime de 10 metri si o lungime pe tura de 1-2 km . Pe malul petei pe portiunea dreapta de la podul de la Universitate pana la piata de vechituri ar fi ideal . In mijloc parc iar roata pista .Fa-o D-le Primar Bolojan pentru sanatatea oradenilor .Astept si alti sustinatori .
Postat 26 August 2012, 17:58 de biciclist
:)
Ioan Szabo Kovari - Jimmy, TE SUSTIN, e o idee minunata!
Postat 26 August 2012, 16:36 de J
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON