URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2017, 17:09

Un an mai verde! În 2018, Primăria Oradea vrea să amenajeze în oraş cinci parcuri de suprafeţe mari

Un an mai verde! În 2018, Primăria Oradea vrea să amenajeze în oraş cinci parcuri de suprafeţe mari ÎN LUCRU. Strada Barcăului va deveni una dintre cele mai verzi din oraş, deoarece de-a lungul ei vor fi amenajate 5 hectare de spaţii verzi şi terenuri de sport. Deocamdată, însă, a demarat doar şantierul de reabilitare a carosabilului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea are planuri verzi şi pentru 2018. Până în toamnă, vor fi finalizate lucrările la parcul Salca 3, din Nufărul, care va întregi astfel zona verde de pe malul stâng al Peţei.

De asemenea, anul viitor vor începe lucrările pentru transformarea străzii Barcălului într-un coridor verde. În plus, municipalitatea mai vrea să amenajeze alte trei parcuri, pentru care deocamdată se caută cele mai potrivite terenuri.

Relaxare şi mişcare

Anul viitor, suprafaţa verde a Oradiei va creşte cu cel puţin 6 hectare. Prioritatea Primăriei este să finalizeze două proiecte, unul demarat şi altul anunţat. Este vorba despre parcul Salca 3, din Nufărul, care va fi dedicat amatorilor de sport în aer liber, şi despre amenajarea unui coridor verde pe strada Barcăului.

Pe această arteră din cartierul Ioşia, proiectul Primăriei prevede amenajarea a 3 hectare de spaţii verzi şi a alte 2 hectare cu terenuri de sport. Estimate la o valoare de 14 milioane de lei, lucrările se vor face pe bani europeni, în Programul Operaţional Regional. Practic, traseul fostei căi ferate va deveni o zonă de relaxare, unde orădenii se vor putea plimba în voie, vor putea bate mingile sau vor putea pedala, căci planul Primăriei prevede şi construcţia unei piste de biciclete.

În căutarea terenurilor

Tot în 2018 vor continua lucrările la Salca 3, din vecinătatea Lotus Center. Zona a intrat în şantier în iulie, dar muncitorii Abed Nego şi Sport Arena, asocierea de firme care a câştigat licitaţia pentru suma de 3,6 milioane lei, au luat o pauză pe timpul iernii. „Vremea este nefavorabilă, aşa că lucrările au fost sistate până la primăvară”, spune viceprimarul Florin Birta. Până cel târziu în toamnă, Salca 3 se va deschide, iar orădenii vor găsi aici, pe o suprafaţă totală de 13.000 metri pătraţi, trei terenuri de tenis, două de baschet, un teren de minifotbal şi alte trei de tenis de masă.

Pe lângă aceste două parcuri mari, Primăria mai are în plan să amenajeze trei zone verzi. „Am identificat trei amplasamente potrivite, dar depindem de nişte exproprieri, aşa că vom prezenta aceste proiecte doar când se vor concretiza”, precizează Birta. Aşadar, idei sunt. Mai trebuie doar să devină realitate...


VOCEA STRĂZII
Ce vă doriţi pentru Oradea în 2018?

Eu aş dori să locuiesc în Oradea de anul viitor. Am vizitat oraşul acum şi mi-ar plăcea tare mult să trăiesc aici, e un oraş curat şi îngrijit.
Costi

Mi-ar plăcea să refacă centrul, pentru că l-au distrus. Nu mai avem deloc verdeaţă, nu ai unde să stai pe bancă la umbra unui copac.
Emilia Papp

Eu aş vrea ca oraşul nostru să fie descentralizat, să nu mai depindem de alţii, să ne gospodărim de unii singuri, că ne pricepem mai bine.
Janos

Vreau locuri de parcare fără plată. Nu toată lumea are 40 de euro să plătească lunar pentru parcări. Şi oamenii să fie mai politicoşi.
Edina Réka Papp

În zona Auchan aş vrea pasarele peste şoseaua de centură, să putem trece mai uşor. Aş mai vrea să se mute grădina zoologică în afara oraşului.
Adriana

Vreau taxe şi impozite mai mici, mai multe locuri de joacă pentru copii şi să nu se distrugă parcurile existente, cum este de exemplu Magnoliei.
Maria Boitoş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
In sfrasit
Dupa parcarile cu dedicatie Fanigliei(pop&companiile) oradeane se face ceva mizili si pentru "cateii" de rand a comunitatii!! Intrebarea este cat va costa mp. de tapsan verde din aceste parcuri? Daca si acestea vor fi ca cele de la "ciumperca" ne vom putea lauda ca avem cele mai scumpe parcuri din Europa.
Postat 31 Decembrie 2017, 20:00 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON