URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2014, 10:00

Totul se plăteşte! În 2015, impozitele orădenilor vor fi indexate cu 3,5%, iar pensionarii vor plăti pentru a intra în Ştrandul Ioşia

Totul se plăteşte! În 2015, impozitele orădenilor vor fi indexate cu 3,5%, iar pensionarii vor plăti pentru a intra în Ştrandul Ioşia FAPTĂ ŞI (RĂS)PLATĂ! La jumătate de an de când pensionarii din ştrandul Ioşia fluturau baloane galbene în semn de susţinere a candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare, liberalii din Consiliul Local le-a întors bătrânilor serviciul. Pe dos! De luna viitoare, pensionarii vor plăti, în premieră, taxa de intrare în ştrand! Ce-i drept, numai pe jumătate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ai, n-ai, dai! Cadou de sărbători, consilierii locali au hotărât joia trecută că din 2015 vor plăti bilete de intrare la ştrand, impozitele pe proprietate se vor indexa cu 3,5%, iar biletele de intrare la Zoo se vor majora cu 20%. "Nicăieri în lume activităţile de agrement nu se subvenţionează, pe considerentul că nu sunt un lucru strict necesar", argumentează Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public.

02_Doina_Bunea_bihoreanul_1.jpgReducere, nu gratuitate!

Cine se scaldă plăteşte! Consiliul Local a pus capăt şirului de gratuităţi oferite de ani de zile pensionarilor, obligându-i ca de anul viitor să îşi cumpere bilete de intrare la ştrand. Hotărârea a fost luată la limită, în ciuda opoziţiei grupurilor PSD şi UDMR. "În Ioşia merg la ştrand doar pensionarii săraci, categorie socială care a fost sacrificată în comunism, în perioada de tranziţie. N-ar trebui s-o mai taxăm şi noi acum", a protestat consilierul PSD Doina Bunea (foto). Degeaba: din ianuarie, vor plăti, ce-i drept doar jumătate din biletul întreg.

Conducerea ADP a majorat preţul unui bilet de intrare pentru un adult cu 20%, de la 10 la 12 lei, atât la ştrandul Ioşia, cât şi la Grădina Zoologică. Pensionarii vor avea totuşi o facilitate deoarece, la fel ca elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, vor putea să-şi facă abonamente lunare la un tarif de 80 lei pe lună pentru intrarea la ştrand, respectiv 70 lei pe lună pentru intrarea la Zoo. Deşi în termeni reali ADP va încasa de pe urma pensionarilor cu abonamente undeva la 3 lei pe zi, conducerea societăţii speră ca numărul mare de abonaţi să scoată societatea din pierdere. "Anual diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile ştrandului Ioşia este de 25%. În lipsa veniturilor, singura variantă ar fi să cerem subvenţii de la Primărie, or ţinta noastră este să lucrăm cu zero subvenţii", spune directorul ADP, Liviu Adrica.

02-eduard-florea_bihoreanul_1.jpgImpozitele cresc cu 3,5%

De altfel, pentru a-şi proteja veniturile, în contextul în care anul viitor va avea de plătit milioane de euro pentru cofinanţarea unor proiecte europene, municipalitatea a umblat şi ea la taxe, astfel că pentru 2015 impozitele locale vor fi indexate cu 3,5%. "Inflaţia înregistrată în perioada ianuarie 2013 - decembrie 2015 a fost 6%. Anul acesta, am actualizat impozitele cu un procent de 2,5%, aşa că pentru anul viitor am fost obligaţi prin lege să aplicăm diferenţa", a spus Eduard Florea (foto), city-managerul Oradiei.

Un calcul aproximativ arată că indexarea va scumpi de la 76 la 78 lei impozitul pe o garsonieră, de la 135 la 139 lei impozitul pentru un apartament cu 2 camere şi de la 179 la 184 pentru unul cu 3 camere. Ca o compensare, orădenii care îşi vor plăti dările până la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o reducere de 10% la plata impozitului pe proprietate. În cazul persoanelor juridice, reducerea va fi de 5%.

Se scumpeşte asfaltul!

Nici Administraţia Imobiliară Oradea nu a pierdut ocazia de a schimba tarifele. Pentru a creşte gradul de ocupare a parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie, cantonat în jurul procentului de 30%, municipalitatea scumpeşte de anul viitor de la 60 la 70 lei pe lună abonamentul de parcare pe marcaj alb. La fel, cel pentru 3 luni va creşte la 170 lei, cel pentru 6 luni va fi de 325 lei, iar pentru un an întreg 650 lei.

În contrapondere, tarifele pentru parcarea supraetajată vor fi reduse, abonamentul lunar ajungând să fie doar 65 lei, mai ieftin chiar decât parcarea la sol, măsura fiind menită să determine şoferii să elibereze carosabilul în zona centrală. Asta dacă nu cumva vor decide că e mai rentabil să folosească mijloacele de transport în comun...


Din 2015, Primăria va taxa intrarea pensionarilor în Ştrandul Ioşia cu 6 lei, jumătate din preţul unui bilet întreg. Credeţi că este o măsură oportună?

Da, consider că este binevenită. Chiar ar trebui aplicată şi la abonamentul OTL. Elevii şi studenţii cum pot plăti jumătate din abonament?
Huba Szameg

Da. Este ştrand, nu bază de tratament. Toată vara am evitat să merg deoarece lipsa taxei de intrare face ca în apă să ajungă persoane care acasă fac economie la apă.
Gal Cecilia

Nu, măcar de ştrand gratuit să se bucure cei care mai au suficientă sănătate. Au muncit în fabricile comuniste în condiţii mizerabile şi acum au pensii de toată jena.
Amalia Ciorba

Este o măsură bună. Totuşi, aş propune tarife mai mici înainte de amiază, când doar pensionarii au vreme de ştrand. În weekend ar trebui tarif întreg pentru toată lumea.
Călin Adrian

Nu taxării pensionarilor! Au muncit o viaţă, măcar atât au şi ei dreptul. Şi aşa majoritatea au pensii de mizerie. Să se găsească alte surse de venit la bugetul local.
Cristian Abrudan

Da. Şase lei este o sumă modică pentru intrarea la ştrand şi acest lucru ar putea duce la creşterea confortului celor care plătesc un bilet întreg.
Sorin Matei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
vai,vai..
Ce jale,ce intristare..Pentru 6 lei?Hai domne ca nimic nu e gratis pe lumea asta,terminati cu tigania !!!!
Postat 05 Ianuarie 2015, 12:36 de grigore
.....
@HXH: OK
Postat 04 Ianuarie 2015, 12:18 de TDS
gata
gata TDS nu mai intru..nu mai scrie..nu mai citesc Duminica frumoasa.
Postat 04 Ianuarie 2015, 12:15 de HXH
:)))))
tds-ule..:))))))))))))))))))...esti antidepresiv...ms..o sa mai intru pe aici:))))
Postat 04 Ianuarie 2015, 12:14 de HXH
gresit
@HXH: cred ca mai degraba altii ma monitorizeaza!
Postat 04 Ianuarie 2015, 12:10 de TDS
ha ha ha tds-ule
ha ha ha..., tu stai la panda sa vezi care ce posteaza??:))))))))))
Postat 04 Ianuarie 2015, 12:00 de HXH
gresit
@HXH: n-am mancat nici o litera, am inversat doua!
Postat 04 Ianuarie 2015, 11:43 de TDS
tds
tds, parca vad ce agitat esti...:)))).. ai si ''mancat'' litere..numa` sa-mi poti raspunde in cel mai scurt timp..:)))))))) ha ha ha ha ha
Postat 04 Ianuarie 2015, 10:35 de HXH
oradea lucrului bine...tacut!
@HXH: nici de-al naibii! ptoi sa iesi in piata si sa urli, tot nu va las!
Postat 04 Ianuarie 2015, 00:33 de TDS
LASA-NEE
TDS-ule...serios..lasa-ne domnule cu comentariile tale...tu numai , batman, batman, batman, toata ziua
Postat 03 Ianuarie 2015, 16:32 de HXH
FB
@nelu: si totusi, pensionarii, eventual persoane cu dizabilitati motorii nu se duc la acest strand(eu am fost ultima oara acolo in 2006! mi s-a parut cam murdar, cel putin atunci!)pentru "agrement"! Este posibil ca acea apa termala sa-i ajute cat de cat! Plus ca mai socializeaza intre ei! Pentru pensionari, acesta este Facebook-ul cel de toate zilele!
Postat 03 Ianuarie 2015, 13:22 de TDS
comentariu 2
80 de lei pretul unui abonament pe o luna pentru persoanele cu dizabilitati la strand este pretul pe care acestea trebuie sa il plateasca pentru a obtine examenul psihologic necesar la revizuirea anuala pentru certificatul de handicap. Asadar, pensionari, persoane cu dizabilitati ganditi bine inainte de a intra la strand cu 6 lei poti consuma o portie de cativa mici cu paine si mustar si un flacon mic de apa plata la Kaufland iar apoi sa mergeti cu rogojine, umbrelute si paturi pe malul Crisului pentru apa si plaja vara, gratuit. Asigurarea hranei zilnice este prioritara distractiei.
Postat 03 Ianuarie 2015, 13:08 de nelu
corect
@nelu: CORECTA OBSERVATIE! Eduard Augustin Florea ar putea sa conduca(cel putin la fel de prost)municipiul! Unde pui ca l-ar ajuta si nevasta de la ADP!
Postat 03 Ianuarie 2015, 12:55 de TDS
comentariu
s-a infiintat recent un nou post in cadrul primariei acela de city manager caruia primarul sa ii delege sarcinile sale si tot noi contribuabilii platim pentru acest lucru. De cand Oradea este o metropola cu peste 2 milioane de locuitori iar primarul nu mai face fata sarcinilor din primarie. Daca este asa sa-l lase pe city manager sa conduca orasul si sa desfiintam postul de primar nu de alta dar nu ar mai trebui platit un salariu in plus.
Postat 03 Ianuarie 2015, 12:36 de nelu
Lucrul bine facut !
..."Impozitele locale vor fi indexate cu 3,5%"... este de fapt singurul "lucru bine facut " de edilii oradeni.ANI si-a incheiat oare investigatiile legat de incompatibilitatile unor SEFI de birouri ai Primariei ? Oradeni !start la platita impozitelor nesimtite; buluc la caserii,fiti cuminti si onesti ca stim noi ce sa facem cu banii vostrii .Dormiti linistiti ! EDILUL oradean vegheaza la linistea Dvs.!
Postat 02 Ianuarie 2015, 01:51 de platona
banuieli
@Universitarul_autentic: Inca ceva! Imi este foarte greu sa cred ca un cititor(obisnuit)&comentator(obisnuit) al Bihoreanului tine atat de bine minte ce scrie o persoana sau despre cine in comentariile sale(mai ales ca eu am o vechime considerabila)! Aproape cu lux de amanunte! Deci ceva ma face sa am banuieli!
Postat 02 Ianuarie 2015, 00:35 de TDS
raspuns
@Universitarul_autentic: Pai in acest articol si-a dat cu parerea si Eduard Augustin Florea! Am vorbit despre el, deci nu am fost pe langa subiect! Dar inca o data, te rog, nu citi comentariile care poarta semnatura mea! Este atat de simplu...
Postat 02 Ianuarie 2015, 00:20 de TDS
TDS
Nu am cum sa trec peste, daca tu comentezi peste tot! Si lasi comentarii care nu au legatura directa cu subiectul! Daca te deranjeaza FLOREA du-te si comenteza la interviul lui! Nu incarca pagina degeaba!
Postat 01 Ianuarie 2015, 15:07 de Universitarul_autentic
erata
telecomanda
Postat 01 Ianuarie 2015, 01:54 de TDS
treci peste!
@Universitarul_autentic: Daca ti se pare ca sunt enervant NU CITI COMENTARIILE mele! Treci peste ele! E ca la TV: nu-ti place Antena 3, cu telecomanda mergi direct la B 1! Ei, aici nu ai telecomand dar ai solutia indicata: NU CITI! PS 1 Ma indoiesc ca esti vreun Universitar autentic! Universitarii scriu corect romaneste(de regula). PS 2 Nu e vorba despre cartierul PRIMA!
Postat 01 Ianuarie 2015, 01:54 de TDS
protejati-va varstnicii, ganditi masuri corecte pt a va creste veniturile
poate 2 lei ar fi suficient ca pret de bilet pt pensionari. sa nu uitam, bihorul are cel mai mare zacamant de apa termala in europa, noi trebuie sa profitam de asta. este un mijloc de socializare, ganditi-va ca multi pensionari merg cu nepotii acolo sau isi alunga singuratatea. trebuie protejati varstnicii, dar nu la pretul gandit de pnl. sa gandesca si bolojan sa aduce venituri la buget, dar nu din cresteri de impozite, asta e magarie si cea mai ieftina idiotenie gandita de politicienii romani!
Postat 31 Decembrie 2014, 16:40 de roger
TDS
TDS, est deja foarte enervant! Frustrarea ta nu e observata de administratori? Numai BOLOJAN, BOLOS, FLOREA, Cartierul PRIMA, lasa-ne in pace! Dac ai probleme si dovezi clare, du-te la Parchet sau la Spital, degeaba umpli forumul de la Bihoreanul!
Postat 31 Decembrie 2014, 14:26 de Universitarul_autentic
TRANSPARENTA PNL-ista
In continuare ii cer public lui EDUARD AUGUSTIN FLOREA sa ne explice CUM a primit primul sau post in Primaria Oradea? Conform propriilor declaratii din Bihoreanul postul i-ar fi fost oferit de Marcel Ioan Bolos! De cand Marcel Ioan Bolos putea sa faca un asemenea gest? RASPUNS: DINTOTDEAUNA! Si poate ne mai explica D-l Florea de ce CONSOARTA AFERENTA a preferat sa nu mai lucreze intr-o banca privata(aparent un post foarte bine platit)si a optat pentru A.D.P.-ul lui ANDRICA? Asta asa, din pura curiozitate Ca in rest la PNL totul este OK! Nu tu coruptie, nu tu urma de cenzura, nu tu urma de pile, totul TRANSPARENT!
Postat 31 Decembrie 2014, 10:06 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON