URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2014, 08:03

Sub cheie sau sub pământ? Ţarcurile cu deşeuri din Oradea sunt închise cu cartele, în oraşele vecine "se poartă" containerele subterane

Sub cheie sau sub pământ? Ţarcurile cu deşeuri din Oradea sunt închise cu cartele, în oraşele vecine "se poartă" containerele subterane DEŞEURI ASCUNSE. Marele avantaj al containerelor de deşeuri subterane (foto) este că gunoaiele nu mai strică aspectul estetic al zonelor în care sunt amplasate, nu mai pot fi împrăştiate pe străzi de vânt şi de boschetari şi nu răspândesc miasme neplăcute
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În medie, orădenii aruncă lunar aproximativ 4.000 tone de deşeuri, din care o zecime sunt reciclabile. Obligaţiile europene sunt, însă, mai pretenţioase. Pentru ca oraşul să trimită la revalorificare o cantitate mai mare de deşeuri, dar şi pentru ca străzile să fie mai curate, Primăria recomandă tuturor asociaţiilor de proprietari să-şi închidă cu sisteme automate ţarcurile cu containere.

În alte oraşe, însă, moda este cu totul alta: containerele nu sunt puse sub lacăt, ci îngropate sub pământ, astfel încât cetăţenii să poată doar depune gunoaiele în ele, nu să le şi scoată, iar străzile să scape de duhori şi de aspectul inestetic.

Cu lacăte, dar degeaba

În 2010, în Oradea a început închiderea containerelor de gunoi ale asociaţiilor de proprietari în aşa-numitele incinte sau ţarcuri. Aici ar fi trebuit să stea, sub cheie, containerele cu capace negre, destinate deşeurilor menajere, şi cele cu capace galbene, pentru fracţia uscată: PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, metale, doze de aluminiu.

Platformele au fost amenajate gratuit de Primărie, iar locatarii trebuiau să deschidă şi să închidă ţarcurile de fiecare dată când aruncau gunoaiele. Astfel, oamenii străzii n-ar mai fi trebuit să aibă acces la gunoaie, deci să amestece ori să împrăştie mizeriile. Din comoditate, însă, obiectivul s-a dovedit dificil de atins, oamenii lăsând uşile ţarcurilor mai tot timpul deschise.

RER Ecologic Service a fost nevoită să modifice incintele: a făcut o deschizătură deasupra containerelor, pentru ca utilizatorii să nu mai trebuiască să intre în ţarcuri, iar acestea să fie deschise doar de muncitorii de la salubritate, la golirea containerelor. Oamenii străzii se strecoară, totuşi, şi prin aceste fante...

01-mircea-malan.jpgRecomandare... automată

"Realitatea ne arată că se caută prea mult în pubele, astfel că gunoaiele sunt împrăştiate în jur. E adevărat că asociaţiile de proprietari au obligaţia de a reintroduce aceste gunoaie în containere, dar realmente nu fac nici ele faţă", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Drept urmare, acum Primăria recomandă tuturor asociaţiilor de proprietari să-şi închidă ţarcurile cu sisteme automate, cu cartelă, similare celor de la intrările în scările de bloc. Două asociaţii din Rogerius s-au şi dotat deja cu un astfel de sistem. Cu aceleaşi cartele cu care intră în bloc, locatarii deschid şi ţarcurile, iar uşile se închid automat în urma lor.

Zilele trecute, zece asociaţii au primit cadou, din partea firmei care administrează staţia de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, câte un voucher în valoare de 1.500 lei, cu care pot achita contravaloarea instalării unui asemenea sistem. Asociaţiile au fost alese din rândul celor care în ultimele patru luni au adunat cele mai mari cantităţi de reciclabile, rezultate stabilite printr-o monitorizare atentă a deşeurilor făcută de muncitorii Eco Bihor şi ai RER Ecologic Service.

Gunoaie "la subsol"

În timp ce în Oradea încă se testează soluţii "clasice" pentru reuşita colectării selective şi pentru menţinerea curăţeniei, alte oraşe au optat deja pentru îngroparea containerelor. Recipientele propriu-zise sunt puse sub pământ, în cuve betonate, la suprafaţă rămânând doar un soi de coşuri de gunoi stradale, prin care oamenii aruncă deşeurile. Când golesc containerele, muncitorii le ridică printr-un sistem hidraulic, asemănător lifturilor. Aduse la suprafaţă, containerele sunt golite în autospeciale ca oricare altele. Beneficiile sunt evidente: oamenii străzii nu mai au pot împrăştia gunoaiele, iar de pe străzi dispare mirosul şi aspectul inestetic specifice acestor recipiente.

Primul oraş din România care a început să-şi "îngroape" containerele a fost, în 2010, Mediaşul. Acelaşi model de recipiente subterane se găseşte şi în Ploieşti, Târgu Jiu şi sectorul 3 din Bucureşti, iar în acest an edilii din Galaţi, Suceava, Cluj Napoca şi Alba Iulia au anunţat la rându-le că vor să aplice metoda. În fiecare din aceste oraşe containerele sunt îngropate etapizat, din cauza costurilor: amplasarea subterană a 4 containere costă cam 15.000 euro.

Primăria Oradea încă nu a luat în calcul implementarea noului sistem, dar o firmă specializată şi-a prezentat deja oferta. "Am investit în sistemul de colectare selectivă existent, cetăţenii s-au obişnuit cu el, aşa că trebuie să facem o analiză completă asupra oportunităţii unui astfel de sistem", spune Anca Sas, purtător de cuvânt al Primăriei. Altfel spus, edilii nu zic încă nici da, nici ba. Rămâne de văzut dacă nu cumva orădenii, exasperaţi de mirosuri şi mizerii, îi vor grăbi să se decidă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@WinDos
Poate ne explici mai in detaliu ce intelegi tu prin "Oradea nu mai apare pe harta Europei"... Adica au sters iai din Europa Oradea cu radiera de pe harta cand au auzit ca a iesit Bolojan primar ? Esti pueril si prost informat in foarte multe cazuri. Orice oras are problemele lui de rezolvat, din cate stiu nici un loc din lume nu e "perfect", atat din Romania cat si din strainatate. Daca tu crezi ca orasele enumerate in articol sunt in fata Oradiei doar pentru ca au inceput un proiect de ingropare a gunoiului... ce sa zic... atata intelegi tu din lumea asta.
Postat 12 August 2015, 17:51 de marius_ro
LAMP
In primul rand ar trebui sa rezolvati problema boschetarilor, navetistilor si oamenilor ce folosesc orice coltisor drept buda comuna in santul cetatii. Toti naveistii, boschetarii si romii isi rezolva nevoile sub geamurile noastre. Nu exista zi sa nu vezi minim 5 orgagenitale in zona! Se intampla in Centru Civic. Nu mai am curaj sa ies la tomberon...boschetari si romii ne asteapta ascunsi in cladirea neterminata...cum apare cineva cu gunoiul sunt 4-5 persoane dupa ea. Daca Politia Locala face o mica plimbare in jurul blocului va descoperi zeci de "dormitoare" in aer liber. Nu inteleg, de ce nu se poate rezolva aceasta problema!!! Politia Locala stie despre aceasta situatie. Despre tarcurile RER...este ceea mai proasta metoda existenta pana acum.
Postat 11 August 2014, 07:58 de LAMP
Re: anticomunistul
Conditia ca un municipiu sa fie de gr. I este de a avea peste 200.000 locuitori. Citeste pachetul de legi care reglementeaza incadrarea localitatilor si o sa vezi ca Oradea nu mai indeplineste aceasta conditie dar, nu s-a gasit inca la ministerul lui Dragnea un functionar care sa atraga atentia cu treaba asta. Dar, subiectul nu este acesta ci faptul ca Oradea nu mai apare pe harta Europei incepand cu sfarsitul lui 2008. Pricepe ce vrei din aceasta informatie, care arata si cum se salubrizeaza un oras pe mintea unuia ca Bolojan, cel care pana pe la 10 ani nici nu a stiut ca se inventase sapunul de baie, altul decat cel de rufe !!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 August 2014, 19:57 de WinDos
O idee buna si nu prea
Ingroparea containerelor e o idee buna si nu prea, nu de alta, dar majoritatea cetatenilor nu-si arunca gunoiul selectiv ci tot la gramada. Daca am fi mai responsabili in aceasta privinta as fi 100% de acord cu ideea.
Postat 08 August 2014, 17:06 de Un cetatean
@DosWin
Eu am circulat si fara invitatia ta prin alte orase din Romania si... nu am facut deloc aceleasi constatari pe care le-ai facut tu. Pentru stiinta ta, Oradea este municipiu de grad I, in continuare. Deformarea realitatii, in epoca lui "goagal" e de-a dreptul puerila. Daca vrei pot sa-ti dau niste link-uri sa te convingi si tu. Spui ca Oradea a ramas in urma din 2008. Atunci te intreb cum era inainte?
Postat 08 August 2014, 16:49 de anticomunistul
Elena, ai facut o fapta buna !!!!!!!!!!!!!!!!
E bine ca se vede acum, comparativ, ce inseamna Oradea lui Bolojan fata de alte orase !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Eu as invita cat mai multi oradeni sa circule pe plaiurile mioriticer, ca sa vada ca Oradea e inapoiat, ramas in urma din 2008 incoace cu Bolojan cu tot, iar viitorul este sumbru pentru ca orasul acesta a fost pe harta Europei pana in urma cu 6 ani, iar acum e scos pana si de pe lista municipiilor de grad I din Romania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 August 2014, 14:55 de WinDos
Containere subterane
La cei 15.000 de euro/locatie se adauga si o autospeciala care este in jur de 130.000 euro, care ar deservii 10 locatii. Un proiect cu finantare europeana prin POS “Mediu” ar rezolva problema. Avantajele acestui sistem, sunt atat sociale cat si ecologice: impact pozitiv asupra mediulu, izolarea gunoaielor, constructia ermetica impiedica contactul deseului cu subsolul, se evita mirosurile si inmultirea insectelor si a rozatoarelor precum si aparitia cainilor comunitari, incurajeaza colectarea selectiva a deseurilor etc.
Postat 08 August 2014, 11:53 de forlany
unii sunt comozi
spre deosebire de alte asociatii, asociatia din Dragos Voda a taiat ferestre in tarc..facand inutila folosirea acestuia.de miros...zgomot si muste ce sa mai vorbim
Postat 08 August 2014, 11:31 de acidutzu
o idee buna
Am vazut aceasta solutie si in Spania . Containereie erau ingropate,nu erau vizibile decat gurile pe unde se arunca gunoiul (pentru fiecare tip de deseu era un container).Partea de deasupra avea un capac rabatabil ,odata aruncat gunoiul nu mai puteai sa-l scoti inapoi.
Postat 08 August 2014, 09:55 de sgr
Bravo Marcel
Are dreptate marcel, si asta e o mare problema, tot timpul mi se intoarce stomacul pe dos din cauza asta. Iar legat de gunoaiele subterane, este o initiativa buna, oare am putea cere ceva finantare de la UE ?daca tot zic astia ca primaria nu are bani
Postat 08 August 2014, 09:44 de Poenaru
sfat
Mai bine si-ar spala masinile de strangere a gunoiului. De fiecare data când vin sa adune gunoiul lasă în urma o zeama care curge din masinile lor foarte urât mirositoare.
Postat 08 August 2014, 08:23 de marcel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON