URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2010, 12:22

Start la reciclare!

Start la reciclare! ÎN FUNCŢIUNE. Eco Bihor a inaugurat miercurea trecută staţia de sortare a deşeurilor din Episcopia. Astfel, gunoaiele reciclabile nu se vor mai pierde, ci vor fi valorificate. Rămâne de văzut dacă "maşinăria" va şi avea ce sorta, adică dacă orădenii vor face "efortul" de a arunca separat reciclabilele de gunoaiele menajere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a gunoaielor, care la asociaţiile de proprietari a demarat de luni bune, are de-acum un rost în Oradea. Municipiul intră pe harta oraşelor care îşi valorifică deşeurile reciclabile.

În loc să fie aruncate de-a valma cu alte resturi în deponeu, pet-urile, hârtiile, dozele de aluminiu şi alte materiale care pot fi revalorificate sunt de-acum sortate în staţia inaugurată de Eco Bihor, apoi balotate şi transmise mai departe, către firmele specializate în reciclare. Iar de anul viitor staţia ar trebui să aibă şi mai mult de lucru, pentru că din 4 ianuarie operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service demarează colectarea selectivă a deşeurilor la case.

Simplu ca bună ziua

01 pasztai zoltan.jpgCompania Eco Bihor, cea care a concesionat exploatarea şi administrarea depozitului de deşeuri al oraşului, a inaugurat miercurea trecută staţia de sortare a deşeurilor. Potrivit directorului Pasztai Zoltan (foto), staţia a fost principalul obiectiv al firmei pentru anul în curs, având scopul de a reduce cantitatea de deşeuri depozitate la marginea oraşului.

Aflată în vecinătatea deponeului ecologic, staţia va procesa anual 35.000 de tone de reciclabile. Sistemul nu este deloc complicat: deşeurile aduse în saci sunt puse într-un utilaj care taie sacii, gunoiul conţinut în aceştia mergând apoi pe o bandă la finalul căreia există un ciur rotativ. El are rolul de a extrage deşeurile mai mici de 8 centimetri, iar materialele de dimensiuni mai mari merg mai departe pe linia de sortare. Aici, 15 angajaţi sortează manual deşeurile, unii luând pet-urile, alţii hârtia, aluminiul, etc. Sortatorii aruncă obiectele alese în nişte boxe, de unde deşeurile ajung pe o altă bandă rulantă, care le duce spre balotare. La final, deşeurile ies împachetate, numai bune de duse la reciclat.

Investiţia a fost de circa 2,5 milioane de euro, bani proveniţi din resursele proprii ale Eco Bihor, dintr-un credit bancar, dar şi de la Administraţia Fondului de Mediu.

Nu oricum

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, s-a arătat mulţumit de investiţia făcută de Eco Bihor, dar a menţionat că pentru ca staţia de sortare să funcţioneze rentabil e nevoie să se facă presortarea deşeurilor reciclabile. Altfel spus, se impune ca orădenii să arunce deşeurile reciclabile numai în recipientele de colectare destinate acestor tipuri de deşeuri, fără să le amestece cu gunoiul menajer. "Fără asta, randamentul investiţiei va fi mult diminuat", a spus Bolojan.

În prezent, orădenii care locuiesc la blocuri au la dispoziţie 210 containere cu capac galben, adică expres pentru colectarea selectivă. Până la finalul următorului an, în oraş vor mai apărea alte 600 astfel de containere.

Anul Nou începe selectiv

01 sac.jpgLa orădenii care locuiesc la case, colectarea selectivă a deşeurilor va începe pe 4 ianuarie. Din 14 decembrie, sacii destinaţi acestei colectări vor fi distribuiţi gratuit, în zilele în care se ridică gunoiul. "Sacii sunt refolosibili şi sunt destinaţi numai precolectării deşeurilor reciclabile, adică hârtie, carton, folie, pet-uri şi doze de aluminiu", a explicat Ionel Ban, directorul de producţie în cadrul RER Ecologic Service. Cine nu va fi acasă, va găsi sacii fie la poartă, fie peste gard.

Colectarea se va face pentru început o dată la două săptămâni, iar în viitor săptămânal. În care zi anume, urmează să fie stabilit şi comunicat. "Sacul nu trebuie legat, ci doar pus într-un loc ferit de ploaie sau acoperit", completează Ban. Şoferul autospecialelor RER va prelua sacii când va vedea că sunt deterioraţi şi va lăsa alţii în locul lor.

Gratis

Scopul colectării selective este de a reduce cantitatea de deşeuri depuse la haldă, care se ridică la 95.000 de tone anual. Scăderea e o obligaţie instituită de Uniunea Europeană, cu dublu scop: atât pentru a face haldele tot mai mici, prin folosirea lor exclusiv pentru deşeuri menajere, care se descompun mai repede, cât şi pentru a stimula reciclarea. De altfel, România e obligată, conform directivelor UE, ca până în 2015 să recicleze cel puţin 50% din cantitatea de deşeuri generată. Pe de altă parte, tot ce staţia de sortare orădeană va balota va fi, într-un fel sau altul, valorificat, Eco Bihor având contracte încheiate cu diferite firme de profil.

Astfel, din grijă faţă de mediu, dar şi pentru că normele europene o cer, orădenii ar trebui să respecte colectarea selectivă, mai cu seamă că nu îi costă nimic, ridicarea reciclabilelor fiind taxată de RER Ecologic Service doar persoanelor juridice. În plus, toată lumea trebuie să se înveţe cu acest sistem selectiv, pentru că, deşi deocamdată nu este obligatoriu, în anii următori în mod cert va deveni. Şi, cel mai probabil, şi amenzile vor fi pe măsură...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
-
pip sortarea selectiva se face in multe tari mai dezvoltate si mai curate ca Romania, normal ca romanul vrea ca altcineva sa faca totul pentru el.......
Postat 18 Decembrie 2010, 14:14 de Anonim
n`ai citit atent
deseurile reciclabile nu platesti ca sa ti le ridice RER, numai pt restul deseurilor. iar dupa ce primria te va taxa la cantitatea de deseu, si nu la numarul de persoane, sigur vei recicla, ca sa platesti mai putin..
Postat 18 Decembrie 2010, 00:16 de unu
Start la reciclare!
nu mi se pare corect ca eu sa fac munca altuia,o faca daca mi se scade din pretul de colectare al gunoiului.NU MI SE PARE CINSTIT CA SA PLATESC RIDICAREA GUNOIULUI SI TOTODATA SA LE SEPAR.ORI SA PLATEASCA ORI SA MI SE SCADA DIN FACTURA DE RIDICARE A GUNOIULUI.STATUL A DECLARAT CA NU E CASA DE BINEFACERE.NO BINE...DE ATUNCI NICI EU NU MAI IS!!!!
Postat 17 Decembrie 2010, 13:33 de pip
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON