URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2017, 17:01

Stăpânul călătorilor: Orădeanul Marius Tunduc aduce în oraş următoarea ediţie a Olimpiadei porumbeilor voiajori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, Oradea a fost gazda celor mai premiaţi porumbei voiajori din ţară. Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, condusă de orădeanul Marius Tunduc, a organizat aici în weekend tradiţionala expoziţie anuală, eveniment care a atras columbofili din toate colţurile ţării, dar şi vizitatori din străinătate.

Şi mai mulţi vor veni însă peste patru ani, când la Oradea va avea loc următoarea Olimpiadă a porumbeilor voiajori, la care participă concurenţi din întreaga lume. O veche ambiţie a orădeanului, devenită acum realitate...

Mereu, acasă

Marius Tunduc creşte porumbei voiajori încă din copilăria petrecută la ţară. "În 1989, pe când aveam 11 ani, am început să cresc porumbei acasă la mine, în Groşi. Cred că a fost vreo epidemie, că toţi copiii din sat ne-am apucat", îşi aminteşte, amuzat, bărbatul. L-a fascinat de-atunci modul în care firavele zburătoare ştiu să revină acasă, de oriunde ar fi "lansate".

Deşi cercetat de secole, misterul porumbeilor voiajori n-a fost pe deplin desluşit nici în prezent. Nu se ştie de ce mereu revin acasă, cunoscându-se doar faptul că, ajutaţi de orientarea după soare, stele şi câmpurile magnetice, se întorc statornic la locul din care şi-au luat întâia oară zborul. "Sunt păsări foarte inteligente", spune Marius.

Capabil să atingă viteze medii de 70-80 km/h, ajungând în mod excepţional chiar şi la 100 km/h, un porumbel voiajor poate parcurge sute de kilometri pentru a reveni acasă. Antrenate bine de crescători pricepuţi şi grijulii, unele exemplare ajung să zboare şi 1.000 de kilometri!

Antrenori de zbor lung

Marius a deprins secretele creşterii porumbeilor voiajori de la colegii din Asociaţia Judeţeană Columbofilă Bihor, al cărei membru a devenit în 1999. Tot de atunci participă şi la concursuri de profil, unde fiecare crescător încearcă să demonstreze că porumbelul său e mai rapid decât ai celorlalţi.

"Fiecare porumbel are pe picior un inel cu o serie unică. La ora anunţată a concursului, crescătorii se prezintă la locul stabilit pentru îmbarcare, de unde sunt lansaţi porumbeii. Acasă îi aşteaptă o trapă electronică, unde în momentul când porumbelul trece prin ea se înregistrează ora sosirii", explică Marius. Câştigători sunt porumbeii care au zburat cu cea mai mare viteză spre casă. Bineînţeles, felicitările le primesc stăpânii care i-au îngrijit, făcându-i capabili să zboare pe distanţe tot mai lungi şi cu viteze tot mai mari.

Concursurile sunt importante pentru crescători, începând de la cele naţionale, întrucât cei mai buni 24 de porumbei din ţară îşi câştigă un loc şi în lotul olimpic al României, care din patru în patru ani reprezintă ţara la Olimpiada de Columbofilie. Stăpânii au şi avantaje materiale, căci valoarea acestor păsări poate urca la sute, chiar mii de euro. Totuşi, spune Marius, nici unul nu se îmbogăţeşte: "Cel mult scoţi banii pe care i-ai investit în mâncare şi în tratamente". Cu toate acestea, mândria de a avea un campion este nepreţuită...

Viaţă între porumbei

Din 2005, de când a fost ales preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Columbofililor, Marius este direct responsabil de concursurile din Bihor, iar în 2006 a fost ales membru în Comitetul Director al Federaţiei de profil, în 2014 fiind votat chiar preşedinte.

De formaţie inginer silvic, dar fără a fi practicat această meserie pentru că s-a dedicat exclusiv columbofiliei, orădeanul recunoaşte că porumbeii sunt parte însemnată din viaţa lui. "Când eram copil i-am promis tatălui că voi face bani din porumbei. Acum am o mică firmă care comercializează hrană pentru înaripate", zice bărbatul. Aşadar, fie că este acasă, unde îngrijeşte aproximativ 100 de porumbei, fie că este la birou, înconjurat de poze cu păsările sale, zburătoarele îi sunt mereu aproape.

Printre porumbeii pe care îi deţine se numără şi un performer care a participat săptămâna trecută la Olimpiada de la Bruxelles, precum şi unul care a parcurs o distanţă de 1.050 kilometri fără nicio oprire, de la Frankfurt la Oradea!

Oradea, centrul columbofililor

Tot la Bruxelles, vinerea trecută, Marius a obţinut un alt succes: Federaţia Columbofilă Internaţională a anunţat că a acceptat cererea Federaţiei române ca Olimpiada din 2021 să aibă loc la Oradea. Un succes aplaudat de toţi crescătorii de porumbei din ţară, mai cu seamă că va fi pentru întâia oară când competiţia se va desfăşura în România.

Marius e convins că evenimentul va fi o reuşită, încurajat fiind şi de succesul expoziţiei naţionale desfăşurate pe 21-22 ianuarie la Oradea Trade Center, la care au participat peste 1.300 de vizitatori. "Expozanţii şi vizitatorii au avut doar cuvinte la superlativ despre manifestare", zice orădeanul.

Alături de cei peste 200 de colegi din asociaţia judeţeană, bărbatul speră că va reuşi să promoveze şi mai mult columbofilia printre concitadini, ba îşi doreşte chiar ca oraşul să aibă un parc al porumbeilor, convins că numeroşi curioşi l-ar frecventa pentru spectacol, pentru a privi zburătoarele. "Până la urmă, în Bihor sunt mai mulţi columbofili legitimaţi decât fotbalişti", spune Marius, aşa că poate ideea sa merită să fie luată în serios.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON