URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2016, 16:31

Specialistul Paál Gábor avertizează: "Băile Felix şi 1 Mai riscă să rămână fără apă"

Specialistul Paál Gábor avertizează:  'Băile Felix şi 1 Mai riscă să rămână fără apă' PIONIER. În anii 70, când era un tânăr inginer geolog, Paál Gábor (medalion) a deschis cercetările la zăcământul de apă geotermală din străfundurile Oradiei şi staţiunilor vecine. A adunat date valoroase despre zăcământ şi lacul Ochiul Mare (foto), iar acum constată cu tristeţe cum toată munca îi este ignorată. "Nu putem să nu ţinem cont de informaţii doar pentru că au fost făcute în perioada comunistă", spune specialistul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu 45 de ani, Oradea devenea primul oraş din România în care locuitorii se încălzeau cu apă geotermală. La acea vreme, nu se ştia aproape nimic despre zăcământul geotermal din subsolul oraşului, aşa că specialiştii au făcut numeroase măsurători, pentru a înţelege câtă apă poate fi consumată.

Inginerul geolog Paál Gábor a fost "motorul" acestor studii, timp de 16 ani cercetând zăcământul. Deşi s-a mutat în Ungaria de mai bine de 25 de ani, el a rămas atent la modul în care bihorenii îşi folosesc preţioasa resursă. Fără să îşi dea seama cât de valoroasă este cu adevărat...

Promotorii

- Cum s-a luat decizia ca locuinţe din Oradea să se încălzească cu apă geotermală?

Această premieră a fost coordonată de Comisia pentru utilizarea apelor termale, formată în 1970 în cadrul Consiliului Popular Judeţean. După o vizită în Ungaria, vicepreşedintele Consiliului, Nicolae Fântână, a hotărât să preia exemplul şi să valorifice forajele fără rezultat din campania de cercetări pentru hidrocarburi, transformându-le în foraje de apă termală. Eu nu de mult absolvisem Geologia la Cluj şi am devenit membru al acestei Comisii, care pe 3 februarie 1971, deci acum 45 de ani, a dat în folosinţă la Oradea prima utilizare energetică a apelor termale din România. Apa de la forajul 4004 din Parcul Muncitorilor (azi Brătianu) a început să încălzească clădirea Dispensarului TBC şi 12 apartamente din apropiere. Forajul avea rezultate optime: 13 l/sec debit artezian, 80 de grade Celsius temperatura.

- În acest timp, ce se întâmpla în Băile Felix şi 1 Mai?

- Băile aveau faimă internaţională, săptămânal venea câte un avion din ţările scandinave, deci se impunea evaluarea rezervelor de apă termală. În 1972, eu am întocmit un raport care a fundamentat capacitatea de tratament pentru 12.000 de persoane. La intervenţia Comisiei, se urmăreau zilnic toate forajele şi izvoarele de apă termală, măsurând debitul, temperatura şi presiunea lor.

Tot mai multe foraje

- Ce aţi aflat despre zăcământ?

- S-au făcut foarte multe lucrări, cercetări, teste, măsurători, monitorizări pentru elucidarea mecanismelor de funcţionare ale acestui acvifer. În 1974, am formulat ipoteza potrivit căreia acviferul termal de la Băi este alimentat din acviferul de la Oradea, ipoteză acceptată şi de Inspectoratul Geologic. În 1975, s-a săpat forajul F-2 Rontău, cu o capacitate imensă de debitare, 260 l/s, dereglând funcţionarea întregului acvifer. S-a impus deci un nou calcul al rezervelor exploatabile, iar pe 26 decembrie 1979 Comisia Republicană de Rezerve Geologice a omologat rezerva exploatabilă de 200 l/s în regim eruptiv din toate forajele celor două Băi şi de 100 l/s din izvoarele naturale.

- Pentru forajele din Oradea a existat o limită?

- În această perioadă, forajele din Oradea funcţionau cu un debit total de 40 l/s prin erupţie liberă, adică datorită presiunii naturale. Dar în oraş se accentuau tendinţele de valorificare energetică. Între 1981 şi 1983, s-au săpat încă 7 foraje şi debitul mediu a crescut la 105 l/s. Urmarea a fost că în ianuarie 1983 lacul Ochiul Mare a îngheţat. În cadrul Grupei de Cercetare a Institutului Geologic, conduse de inginerul Ioan Cohuţ, s-a proiectat un test de interferenţă, care a impus şi închiderea tuturor forajelor de la Oradea timp de o lună. În baza acestui test, pe 3 martie 1986, Consiliul Interdepartamental a decis că în Oradea, timp de 10 ani, exploatarea fără reinjectare se va face cu debit maxim de 90 l/s în erupţie naturală. Însă după 1990, multe foraje au fost echipate cu pompe submersibile, funcţionând în regim forţat, deci azi această limită a exploatării este greşit interpretată.

Băile, spre dispariţie

- Consumul iraţional a dus la secarea apei din lacul Ochiul Mare?

- Catastrofa ecologică este consecinţa exploatării exagerate, prin pompare, a tuturor forajelor, legale sau ilegale, din Băi şi din Oradea. După 1990, parcă s-au uitat toate rezultatele! În zona Băilor s-a săpat foraj după foraj, numărul lor ajungând la peste 160, s-au construit centre balneare, ştranduri şi multe pensiuni. Proprietarii licenţelor emise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale au exploatat cât au putut, doar publicul trebuia deservit. Astăzi, în ciuda controalelor, nu se cunoaşte exact situaţia forajelor particulare. La Oradea, unicul operator licenţiat a echipat multe sonde cu pompe speciale şi exploatează o cantitate medie anuală de 45 l/s, în timp ce reinjectează doar 5 l/s! Consecinţa? Acviferul de la Băi este în epuizare, iar cel de la Oradea în declin.

- Dispariţia celor două staţiuni balneare este iminentă?

- Există un risc mare ca staţiunile să rămână fără apă, ceea ce ar fi o tragedie. Instituţiile a căror sarcină ar fi cunoaşterea şi aplicarea cercetărilor executate în trecut, în vederea gospodăririi raţionale, dau dovadă de lipsa acestor veleităţi.

- Nivelul apei în lacul Ochiul Mare a crescut în ultimele săptămâni. Putem fi optimişti?

- După părerea mea, nu sunt şanse pentru revitalizarea îndelungată a izvoarelor naturale, pentru că exploatările nu pot fi întrerupte câţiva ani, necesari reumplerii sistemului. Revenirea izvorului din Ochiul Mare este consecinţa efectelor antropice, natura nu produce asemenea minuni. Iar şedinţele, mesele rotunde, comisiile de control nu vor rezolva situaţia, atât timp cât valorificarea comercială neglijează condiţiile şi modul de funcţionare al acviferelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Perfect..
Tzaranu vrea unire cu Sanmartinul..Citi foreaza ILEGAL in bai?Alooo?Gara??De unde apa termala la nuferi????????
Postat 19 Aprilie 2016, 10:18 de grigore
TRANSGEX = PetrulFilipul
Am postat de multe ori faptul ca ceea ce se intampla cu resursele geotermale in perimetrul orasului + Felix este o mare miselie !!! Vom ramane fara resursa in scurt timp si se pot inchide strandurile di vecinatate pierzand in acest fel motivatia turismului oradean : bai termale ! Felixul este plin de foraje mai mult sau mai putin legale dar sigur imorale. Oradea exploateaza de zor in nufaru, iosia, episcopia,...... Nimeni si nimic nu poate opri tavalugul hotiei generalizate la nivel national a resurselor naturale din Romania !!! Nici un guvern nu si-a propus acest lucru si chiar nu a facut NIMIC in acest sens. Se FURA tot de la STAT : aur, apa geotermala, paduri, petrol, cupru,"fer" vechi, valuta, autostrazi,.... TOT. Gunoaiele politruce sustin ca lucreaza, gandesc, faptuiesc pentru binele nostru !!!! Pe bolovan nu-l duce capu mai mult !! Atata poate , dar el doar stinge becu , bec de la care s-a furat curentu !!!!
Postat 18 Aprilie 2016, 20:34 de scortosul
"Ştie mă! Crezi că nu ştie?"
Multe întrebări îşi au răspunsul în contractul cu Transgex. Poate că tocmai de aceea clauzele sunt secretizate. Gospodarul unicat iubeşte clauzele, caluzele şi scretul lor. Altfel, CET-ul pe gaz "nu ieşea" la ACB (analiza cost-beneficiu).
Postat 18 Aprilie 2016, 15:23 de eutanasiu
In ce oras locuiti?
@tds si platona: Voi in ce oras locuiti? Va pasa de viitorul orasului si al copiilor vostri macar? Sunteti atat de orbiti de problemele personale pe care le aveti cu Bolojan incat nu va interseaza nici binele orasului in care locuiti. Daca va seca izvorul pierde si Oradea si statiunile. Atunci va veti simti mai bine oare? Incredibil ce oameni pot locui in orasul asta...
Postat 18 Aprilie 2016, 14:34 de hateretards
SOLUTII
Omul este foarte pertinent si vorbeste pe baza datelor nu a povestilor politrucilor. Vad ca are niste date care sunt strigatoare la cer...cel cu reinjectia a 1/9 din apa extrasa de Transgex la Oradea si probabil la fel se intampla la Beius...si atunci de ce nimeni nu reactioneaza? Nu cred ca daca se vrea nu exista un sistem de monitorizare si control a tuturor forajelor, pe modelul celor din energia electrica(cand, unde, cat pornesc si opresc hidrocentrala, eoliana, parcul fotovoltaic, centrala nucleara etc), numai ca trebuie un bolojan sa le puna piciorul pe gura....si politicienii sa inteleaga ca traiesc mii sau zeci de mii direct sau indirect din geotermala care nu e inepuizabila
Postat 18 Aprilie 2016, 14:25 de ferfeleaga
Mai "frumosilor"
(evident este vorba despre TSD si plafonatu'), care ar fi problema cu Bolojan in speta din articol? Doar asa sa stim si noi, ce "vraji" a mai facut primarul nostru! Ce am obesrvat la comentariile voastre, este ca faceti o analiza sintactica si morfologica a unui proverb unguresc, iar la final bineinteles, il "injurati" pe Bolojan. Focus, gentlemen, focus!
Postat 18 Aprilie 2016, 09:29 de User anonimizat
Nesze semmi fogd meg jól( ia de-aici NIMIC dar apuca-l si tine-l bine...)-deviza primarului Bolojan,in relationarea cu cetatenii simpli ai Oradei.
Faceam haz de multe ori de aceasta zicala ungureasca : nesze semmi fogd meg jól ( ia de-aici NIMIC dar apuca-l si tine-l bine...)Dar ,iata ca ii place si primarului nostru, Ilie bolojan,care ne-o serveste,noua oradenilor, simpli cetateni, de ceva timp incoace.fara nici un resentiment declarat.@TDS,de acord . Cu asta se vor alege locuitorii locuitorii Sanmartinului daca Referendumul unirii cu Oradea va trece - Nesze semmi fogd meg jól.
Postat 18 Aprilie 2016, 01:47 de platona
Valeu..
In rest , hai la Referendum ! Nesze semi , fog meg jo ! In traducere aproximativa : ia de-aici NIMIC dar apuca-l si tine-l bine...
Postat 17 Aprilie 2016, 23:07 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON