URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2014, 12:48

Şi, totuşi, bunătatea...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afară este frig, plouă şi sufletul ne este trist. Zilele se scurtează, soarele nu prea mai apare şi cu toţii devenim neîncrezători şi depresivi. La televizor politicienii nu mai contenesc cearta şi ziarele ne aduc doar veşti ce ne înnegurează. Şi, totuşi, în viaţa noastră mai este şi bucurie, şi bunătate, şi bine, şi frumos, şi adevăr... Parcă vorbim de vise rupte dintr-o frumoasă poveste a unei copilării trecute. Nu asta este viaţa! Iar Psalmistul ne îndeamnă blând şi tenace: "Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul" (Ps 33,8).

Da, este frig afară şi iarna-şi cere drepturile, dar noi aşteptăm Crăciunul: luminile s-au aprins prin oraş, colinzile au început să se audă discret, pentru ca mai apoi să ne inunde cu bucuria şi căldura lor. Peste câteva zile va fi şi cina porcului, cozonacii proaspeţi şi sarmalele aburinde ne vor încânta gusturile după un post binecuvântat. Trup şi suflet suntem, Doamne!: ,,...pentru Tine ne-ai creat şi spre Tine ne îndreptăm (cf. Sfântul Augustin). O de bucurie, şi bunătate, şi bine, şi frumos, şi adevăr din Tine suntem, Doamne!" Pe unele trebuie să le facem, iar pe altele nu trebuie să le lăsăm, ne spune acelaşi Domn care vine.

Or fi zilele mai scurte, dar atunci avem timp să ne mai şi rugăm, să mai răsfoim o carte, un album, să ne mai răsfoim prin filele vieţii şi să vedem binele pe care l-am făcut spre bucuria altora. Spunea Albert Einstein: "idealurile mele, care m-au călăuzit şi mi-au dat curajul de a înfrunta greutăţile vieţii au fost Binele, Frumosul şi Adevărul".

Vor fi fost politicieni de-a lungul istoriei, acum este lumea mass-mediei, a televizorului şi a vieţii virtuale, dar şi idealuri mai sunt, şi vise, şi speranţe... Şi cât de frumoase mai sunt visele, şi cum ne mai încălzesc sufletele, şi cum ne fac viaţa mai luminoasă... Da, luminoasă, pentru că bunătatea lui Dumnezeu o vedem în toată creaţia Sa: bun este şi cerul, şi pământul, şi apele, şi florile, şi luna, şi soarele, şi omul, şi stelele şi tot ceea ce Domnul a zidit. Bunătate şi sfinţenie pentru noi, de la Domnul. Bunătate şi încurajare pentru noi, de la Domnul. Dar noi cum trebuie să fim?

Ca întotdeauna: să ne cunoaştem scopul vieţii, să regăsim sensul adevărului şi al binelui, pentru că acestea sunt înscrise în fiinţa noastră, în natura noastră, fiind creaţi ca oameni, după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Dar în lumea noastră, adesea, Dumnezeu este respins, şi această respingere a deschis drumul relativismului, care omite întrebările privitoare la scopul final al vieţii omului şi susţine că adevărul este subiectiv şi multiplu. Şi astfel timpul nostru a intrat într-o criză a valorilor morale, societatea excelează adesea prin nedreptate, minciună, lipsa bunului-simţ, egoism, violenţă în limbaj şi comportament, ură etc.

Fără să atingă dimensiunea celei contemporane, crize morale au mai fost şi în alte momente ale istoriei, ceea ce l-a determinat pe scriitorul Antoine de Saint Exupery, la timpul său, să spună: „Îmi urăsc epoca!". Scriitorul Albert Camus i-a răspuns: „Oricât de răscolitor ar fi acest strigăt, nu ni-l vom asuma [...]: epoca aceasta este a noastră şi nu putem trăi urându-ne".

Ne oprim puţin la aceste ultime cuvinte: nu putem trăi urându-ne. Dar atunci cum se poate trăi în societatea de azi, în care este atâta ură? Sunt multe răspunsurile, dar alegem gândirea lui Johann Wolfgang Goethe: „Lanţul de aur care leagă o societate este bunătatea". Bunătatea este însă foarte cuprinzătoare, înseamnă însuşirea de a fi bun, este şi înclinarea de a face bine, de a fi îndurător, recunoscător, de a fi blând şi cu bunăvoinţă - aceste multe atribute conving pe oricine că bunătatea vine de la Dumnezeu.

Gesturile spontane şi simple de bunătate ale celor din jurul nostru nu s-au pierdut, de atâtea ori chiar şi un cuvânt bun ne ajută să depăşim un moment greu din viaţa noastră. Când peste stropul de bunătate şi lumină din suflet s-a lăsat o umbră, când primim şi nu putem, la rândul nostru, dărui bunătate, trebuie să reînvăţăm să fim buni. Si reînvăţăm, ne spune un mare om de cultură, în momentele "când îngenunchem şi ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea putinţa de a fi buni". Familia, şcoala şi Biserica înalţă din copilărie "citadela bunătăţii" în suflete. Poetul Paul Claudel a creat un adevărat imn de recunoştinţă Bisericii, pentru toată învăţătura şi binefacerile dăruite lumii: „Lăudată să fie în veci această Maică măreaţă, în genunchi, la picioarele ei, pe toate le-am învăţat".

Episcopul Martir al Oradiei, Ioan Suciu, spunea că un bine, oricât de mic ar fi, are capacitatea de a micşora dimensiunea răului. Întâlnirea cu un om bun poate schimba destinul unei vieţi... Episcopul Myriel din romanul "Mizerabilii" al lui Victor Hugo avea "ceea ce s-ar putea numi frumuseţea bunătăţii". Când ajunge la el ocnaşul Jean Valjean, îl găzduieşte ca pe o persoană aleasă şi la masă îi pune tacâmurile de argint. Desigur, noaptea Jean Valjean fură tacâmurile şi dispare, dar este prins şi adus în faţa Episcopului. Cuvintele Episcopului îl descumpănesc pe ocnaş: "...bine, dar eu îţi dăruisem şi sfeşnicele, care sunt tot de argint ca şi celelalte [...] De ce nu le-ai luat odată cu tacâmurile?"... Jean Valjean părea gata să leşine... La plecare, Episcopul îi spuse: "Prietene, uite-ţi sfeşnicele. Ia-le! Nu uita. Nu uita că mi-ai făgăduit să întrebuinţezi bine banii ăştia, ca să te faci om cinstit". Cum ocnaşul nu-şi amintea să fi făcut o astfel de promisiune, era cu totul năucit... Întâmplările se cunosc, Jean Valjean a devenit un alt om... La sfârşitul vieţii, muribund, privea la nesfârşit sfeşnicele întrebându-se dacă, acolo Sus, în Cer, Episcopul Myriel e mulţumit de viaţa celui pe care l-a salvat... Adesea arta poate întrece realitatea...

Sunt doar câteva zile până la Sărbătoarea Sărbătorilor, Naşterea Domnului, când iarăşi ni se va dezvălui "bunătatea şi iubirea de oameni a Mântuitorului". Privind "steaua" vom primi lumină şi vom fi datori "să lăsăm lumina să strălucească în lumea din jurul nostru", vom primi din nou "bunătatea" şi vom fi datori să o dăruim şi noi. Vom avea şi surpriza să constatăm că dăruind, vom primi mai mult decât am dat...

...şi, bucuria Crăciunului ne va fi deplină, ne va pătrunde în suflete şi ne va ajuta să percepem vocea lui Dumnezeu în noi, să recunoaştem şi să apreciem Binele, Frumosul şi Adevărul.
Sărbători fericite!

+ Virgil Bercea
Episcopul greco-catolic al Oradiei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON