URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2012, 15:05

Selectăm sau nu? Reuşita sau eşecul sistemului de colectare selectivă a deşeurilor depinde de orădeni

Selectăm sau nu? Reuşita sau eşecul sistemului de colectare selectivă a deşeurilor depinde de orădeni DEDICATE. Mai multe utilaje ale operatorului licenţiat de salubritate sunt folosite exclusiv pentru colectarea deşeurilor reciclabile, pe ele fiind puse şi autocolante care arată limpede cum se strâng acestea separat de celelalte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2010, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi Primăria Oradea începeau un lung proces de transformare a sistemului local de salubritate. În cartierul Nufărul au apărut atunci primele containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, iar orădenii erau învăţaţi să le folosească doar pentru deşeurile ce pot fi reciclate.

La finele lunii aprilie a acestui an, RER Ecologic Service a încheiat oficial acţiunea de dotare a tuturor orădenilor cu recipiente pentru colectarea selectivă. Altfel spus, acum există toată infrastructura necesară pentru ca deşeurile să fie reciclate. Mai rămâne de văzut doar cum vor acţiona orădenii...

Model nemţesc

În Oradea s-a vorbit prima oară despre colectarea duală sau selectivă a deşeurilor în toamna lui 2009. Obligaţie asumată de România odată cu aderarea la UE, colectarea selectivă presupune ca fiecare cetăţean să strângă separat gunoaiele menajere (adică fracţia umedă) de cele care pot fi reciclate (fracţia uscată, adică hârtie, carton, pet-uri, doze de aluminiu, plastic, metal ori sticlă). La fel, operatorii de salubritate trebuie să colecteze cu utilaje diferite deşeurile reciclabile, iar apoi să le predea spre valorificare.

Primele recipiente pentru colectarea selectivă au fost amplasate la începutul anului 2010, când primarul Ilie Bolojan a impus modelul german al ţarcurilor cu pubele. Lângă blocuri, Primăria a amplasat gratuit cuşti în care trebuiau să stea închise pubelele sau containerele, atât cele pentru deşeuri menajere, cât şi pentru reciclabile. În prezent, nu toate blocurile din Oradea au ţarcuri, întrucât Primăria le montează doar la cererea asociaţiilor de proprietari.

Soluţie de compromis

Incintele s-au dovedit o bătaie de cap deoarece, din comoditate, orădenii nu le închid uşile, astfel că oamenii străzii puteau în continuare să scotocească şi să împrăştie gunoaiele. Şi chiar dacă cetăţenii ar colecta selectiv deşeurile, homeleşii nu ţin cont de asta, făcându-le efortul zadarnic. Drept urmare, municipalitatea a decis ca toate ţarcurile să fie închise cu cheie de muncitorii RER Ecologic Service, iar orădenii să arunce deşeurile prin orificii anume făcute.

01 ionel ban_1.jpgÎn tot acest timp, RER Ecologic Service a împărţit recipiente pentru colectarea selectivă (cu capac galben) la toate blocurile din oraş, apărând astfel noi "griji". La blocurile cu ghene, unde localnicii aruncă deşeurile de-a valma, colectarea selectivă pare şi acum imposibilă, tot din cauza comodităţii. "Orădenii trebuie să înţeleagă că sunt obligaţi să colecteze selectiv. Aşa că pot arunca pe tubulatură deşeurile menajere, dar cele reciclabile trebuie să le colecteze în recipientele cu capac galben", precizează directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Concomitent cu distribuirea de recipiente la blocuri, operatorul licenţiat de salubritate a implementat colectarea selectivă şi la case, fiecare gospodărie primind un sac galben special pentru reciclabile.

La finish

Pentru că nu doar cetăţenii au obligaţii privind colectarea selectivă, RER Ecologic Service şi-a pus la punct, în aceşti ani, utilajele destinate adunării reciclabilelor. Acum, societatea are mai multe maşini care strâng doar fracţia uscată, pe care apoi o transportă la staţia de sortare a deşeurilor. Aceste utilaje pot fi uşor recunoscute, deoarece au autocolante pe care scrie că strâng doar reciclabile, plus desene 3D care arată care sunt deşeurile reciclabile.

Cu toate aceste sarcini îndeplinite, săptămâna trecută RER Ecologic Service a notificat Primăria că, oficial, a încheiat implementarea colectării selective. "Acum avem toată infrastructura necesară pentru colectarea reciclabilelor. De la recipiente până la utilaje, oraşul e acoperit 100%", spune directorul de producţie al RER Ecologic Service, care aminteşte că deşeurile reciclabile sunt colectate gratuit de operatorul licenţiat.

În prezent, din Oradea se strâng lunar cam 100 tone deşeuri reciclabile, respectiv între 1.500-2.000 tone deşeuri menajere. Dar oraşul are obligaţia, ca oricare altul din România, să mărească semnificativ cantitatea de reciclabile colectate, astfel încât anual să ajungă la groapă cu 15% mai puţine gunoaie. Rămâne, deci, la alegerea orădenilor dacă această ţintă va fi îndeplinită sau nu. Altfel spus, dacă reciclabilele lor vor putea fi folosite pentru a produce obiecte noi sau vor rămâne gunoaie, pentru totdeauna...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Razvan Toma
Ia lamureste-ma de ce ar trebui sa bag mai multi bani in buzunar la rer, gibon &co ?! Pana mai an sortarea deseurilor o faceau niste tigani, platiti in bataie de joc. Acum s-au gandit sa-si sporeasca profitul punandu-ne pe noi, oradenii, sa facem treaba in locul tiganilor. Ca rasplata pt. ca selectam gunoaiele au marit si taxa ! Pai sa nu-i 'uti in gura in frunte cu tatal lor, veneticul alesdan, ala care le-a dat monopolul ?!
Postat 13 Mai 2012, 22:11 de un fost fraier
D.
Colectarea selectiva a deseurilor trebuie facuta printr-un efort comun. Atat operatorii de salubritate trebuie sa investeasca mai mult in instalatiile de sortare, insa si cetatenii sau firmele trebuie sa constientizeze beneficiile colectarii deseurilor. Pe www.ecofriends.ro sunt descrise mai multe solutii simple de a colecta deseurile.
Postat 13 Mai 2012, 18:58 de Razvan Toma
aiurea...
colectarea selectiva NU depinde de oradeni. DEPINDE DE RER! Daca stie sau nu sa implementeze sistemul. Iar mie mi se pare evident ca nu stie. Dar e si normal. E prea mare palaria pentru ei. Au primit monopolul din partea boss-ului de la primarie.... si nu stiu cum sa-l foloseasca. Asta e! Asta am vrut, asta am primit!
Postat 12 Mai 2012, 18:41 de serj
ha, ha, ha ! rer vrea munca voluntara ?!
Sa plateasca rer pt. sortatul gunoiului, doar nici ei nu-l vand mai departe pe ala sortat la pretul celui nesortat ! Restul, basmele cu ,,spiritul civic'', ,,noi, oradenii'', etc, etc, sunt pt. fraieri !
Postat 11 Mai 2012, 18:05 de un fost fraier
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON