URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2013, 12:34

Şeful Gărzii de Mediu: Legea trebuie respectată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Delegat comisar-şef la Garda de Mediu Bihor, după ce fostul şef al instituţiei, Gheorghe Raţiu, a fost trimis în judecată, Bruno Paşcu spune că instituţia funcţionează normal, în ciuda scandalului de corupţie care a atras atenţia opiniei publice.

În ce priveşte unul dintre subiectele arzătoare ale actualităţii, noul şef al Gărzii, care lucrează în instituţie încă de la înfiinţarea ei, crede că rezervaţia naturală Lacul Peţa, secată de apă de luni bune, mai poate fi salvată de la pieirea veşnică doar dacă se acţionează profesionist.

Activitatea Gărzii, în normalitate

- Garda Naţională de Mediu e condusă de un bihorean, Ovidiu Dăescu, la fel şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, unde e şefă Lucia Varga. Ca judeţ, ne ajută ori ne obligă în vreun fel acest lucru?

- Nu pot vorbi despre ajutor sau obligaţii. În orice judeţ trebuie să se respecte legislaţia de mediu. La fel şi la noi.

- Cum decurge activitatea instituţiei în urma scandalului de corupţie în care a fost implicat fostul şef şi alţi angajaţi ai Gărzii de Mediu Bihor? Există probleme de personal?

- Activitatea decurge normal, fără probleme deosebite. Fostul şef şi încă un angajat şi-au încetat raporturile de serviciu. Este clar, totuşi, că dacă personalul ar fi mai numeros şi mai performant, şi problemele de mediu ar fi mai puţine.

- O problemă acută de mediu a Bihorului este lacul secat cu nuferi din Băile 1 Mai, de care v-aţi ocupat nemijlocit. Mai poate fi salvată rezervaţia? Cine e de vină pentru situaţia de acum?

- Există şanse de salvare a rezervaţiei, dacă se procedează profesionist şi se analizează în detaliu soluţiile propuse de specialişti. Luna aceasta, nivelul apei în Ochiul Mare a crescut cu 70-80 cm, iar la suprafaţa apei sărea puiet de peşte. Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat o sancţiune contravenţională custodelui, Muzeul Ţării Crişurilor, de 50.000 lei. Asta, fiindcă este obligaţia de bază a custodelui să asigure conservarea biodiversităţii.

Oraş cu probleme, dar nu singurul

- Pentru ce abateri dau comisarii de mediu cele mai multe sancţiuni? Care sunt cele mai frecvente controale pe care comisarii le efectuează?

- În 2012, cele mai multe sancţiuni s-au aplicat pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor: 26 la număr. Cele mai frecvente inspecţii se realizează în domeniul controlului poluării.

- Oradea e un oraş cu probleme de mediu? Dacă da, care sunt acestea şi ce e de făcut?

- Oradea este un oraş cu probleme de mediu, dar sunt convins că nu singurul din ţară. Problemele majore acum sunt activitatea Electrocentrale Oradea şi lipsa de conştiinţă ecologică a unor concitadini. Comisarii de mediu trebuie să vegheze la respectarea legislaţiei. În secunda în care normele de mediu sunt încălcate, ei trebuie să dea măsurile şi sancţiunile cuvenite agentului economic care poluează.

- Cum funcţionează CET-ul iarna aceasta? Se va întâmpla situaţia de iarna trecută, când oraşul a fost acoperit de mai multe ori cu cenuşă?

- Dacă există condiţii meteo nefavorabile - calm atmosferic, temperaturi scăzute şi ceaţă - este posibil ca pulberile sedimentabile emise prin coş, adică cenuşa, să nu se disperseze. CET-ul are o derogare de la limitele stabilite prin acte normative referitoare la calitatea aerului, ca şi alte unităţi cu acelaşi obiect de activitate din România, până în decembrie 2013.

Reciclarea, pe drum bun

- Îşi atinge Oradea ţintele privind colectarea selectivă a deşeurilor?

- Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor funcţionează destul de bine, iar eu am încredere că oraşul îşi va atinge ţintele. Cert este că noi vom verifica acest aspect şi, în cazul unor deficienţe, se va aplica legea.

- Care este situaţia gropilor de gunoi de la nivelul judeţului? Câte funcţionează în regim autorizat? Mai există clandestine?

- Oradea are depozit ecologic autorizat. Depozitele de la Salonta şi Valea lui Mihai sunt autorizate, dar nu sunt ecologice. La restul depozitelor activitatea este sistată.

- În vară, OMV Petrom a fost amendată pentru scăpări de poluanţi în Barcău. Care e situaţia acum în zonă?

- După două sancţiuni aplicate anul trecut, în cuantum total de 100.000 lei, compania OMV Petrom a ajuns la concluzia că este necesară o retehnologizare majoră a staţiei de epurare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
un om adevarat
un adevarat profesionist acest om si deasemenea cu coloana vertebrala, numai bine si spor la reaba
Postat 03 Februarie 2013, 19:31 de cosmin
Te cred, toti mintim !
Da' cu cei peste 200 de nuci taiati pe soseaua Borsului ce s-a intamplat ? Se vorbeste ca nea ilie nu-i strain de actiune si cica si-ar fi tras comisionul (i)legal din exportul ulterior al lemnului.
Postat 03 Februarie 2013, 17:53 de altul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON