URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2013, 15:01

Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele: "Avem o echipă de profesionişti"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De profesie inginer mecanic, Viorel Ţepele este, de două luni, şeful Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, convins fiind că pregătirea sa profesională chiar îl ajută în noua funcţie. Dornic să schimbe faţa instituţiei, zguduite de un scandal de corupţie anul trecut, când şeful de-atunci al Gărzii şi un subaltern au fost arestaţi pentru că au luat şpagă, Ţepele spune că angajaţii sunt profesionişti desăvârşiţi, care se simt nedreptăţiţi de reputaţia ruşinoasă căptătată de comisariat.

Comisarii, afectaţi profesional

- Ce v-a recomandat pentru funcţia de comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor? Cum se potriveşte un inginer pe această poziţie?

- M-au recomandat experienţa, perseverenţa, dorinţa de a face performanţă. În fruntea Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu este nevoie de un om care doreşte să transforme instituţia într-una eficientă şi transparentă. Pregătirea de inginer m-a ajutat să fiu riguros, organizat şi eficient în viaţă şi în profesie. Cred că aceste calităţi sunt necesare oricărui om care are o funcţie de conducere.

- Ce aţi găsit la Garda de Mediu la preluarea conducerii, după ce instituţia a fost zguduită de scandalul de corupţie?

- Am găsit o echipă de profesionişti, oameni cu o capacitate ridicată de muncă. Evident, aceşti oameni erau afectaţi profesional şi uman de cele întâmplate, pentru că un asemenea caz, deşi izolat, pune într-o lumină proastă întreaga echipă. Munca de comisar este dificilă şi solicitantă, presupune activitate de teren, deplasări, cazuri de urgenţă, situaţii stresante, iar cei care muncesc zilnic în aceste condiţii consideră că este o nedreptate ca imaginea întregului colectiv să aibă de suferit.

- Care sunt principalele activităţi ale comisarilor de mediu astăzi?

- Comisarii au o activitate de teren structurată pe acţiuni planificate şi neplanificate, la care se adaugă controalele tematice şi soluţionarea sesizărilor primite. În perioada ianuarie-mai 2013, Garda de Mediu Bihor a efectuat 397 de controale, din care 236 în domeniul poluării şi 161 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate. Din aceste controale, 109 au fost planificate, iar 288 neplanificate. Au fost aplicate 46 de amenzi în cuantum de 993.000 lei.

Controale în Apuseni

- În ultima lună s-a dovedit că în Bihor, îndeosebi în zona Dobreşti, s-au furat lemne în cantităţi uriaşe. Ce faceţi pentru a stopa acest fenomen?

- Împreună cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Garda de Mediu Bihor a efectuat controale privind respectarea regimului silvic pe malul stâng al pârâului Hidişel, prin care se urmăreşte schimbarea modului de aplicare a tăierilor: să nu se mai efectueze terase, adică tăieri rase pe suprafeţe mari, ci doar tăieri selective. Acţiunile de control în zona Dobreşti au fost coordonate de Minister, la fel cum sunt acum şi cele pe care le-am început în Parcul Natural Apuseni, unde de asemenea s-au constatat prejudicii importante în fondul forestier.

- Care e starea lacului cu nuferi din Băile 1 Mai?

- Cursul natural al Lacului Peţa este asigurat doar de scurgerea apelor pluviale de pe versanţi. Izvorul natural nu mai alimentează Pârâul Peţa. Acum lacul este alimentat cu apă termală cu un furtun de pompieri, cu debit relativ scăzut, dintr-un foraj al SC Turism Felix. În urma controalelor, Garda de Mediu a dispus custodelui, Muzeul Ţării Crişurilor, un set de măsuri concrete, printre care monitorizarea continuă a nivelului apei şi a temperaturii ei, dar i-a fost aplicată şi o sancţiune de 50.000 lei.

Reciclarea, oglinda civilizaţiei

- Ce probleme de mediu are Oradea în prezent şi care sunt soluţiile?

- Ca orice oraş mare, şi Oradea se confruntă cu probleme, cum ar fi gestionarea deşeurilor la nivelul municipiului: nerespectarea prevederilor colectării selective, depozitele ilegale de deşeuri... Un lucru bun este faptul că la nivel local există structuri proprii care au responsabilităţi de mediu, cum e Poliţia Locală, structuri cu care colaborăm în domeniul protecţiei mediului pentru a găsi soluţii.

- Credeţi că municipiul îşi va atinge ţintele de colectare selectivă, în condiţiile în care orădenii nu se arată determinaţi să colecteze selectiv deşeurile?

- Reciclarea deşeurilor constituie în orice stat dezvoltat economic şi civic o oglindă a gradului de civilizaţie al societăţii respective. Anual, pentru România obiectivul de reciclare a deşeurilor (sticlă, hârtie şi carton, metal şi plastic) a crescut progresiv: dacă în anul 2010 acesta era 42%, pentru 2011 este 46%, pentru 2012 este 50% iar în 2013 ajunge la 55%. Eu cred că Oradea îşi va atinge ţintele, iar orădenii trebuie să înţeleagă că sunt obligaţii legale pe care trebuie să le respecte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Aveţi mulţi amatori printre rânduri !?!
... duşi pe ape, păduri şi coclauri ... că de aparatură de măsurat ce să mai vorbim !?!
Postat 01 Iulie 2013, 23:30 de Carp III
garda p.lii
doar o singura corectie, gunoaiele astea formeaza o ochipa profesionista de spagari si imbecili corupti, se defriseaza si se polueaza la greu dar ei nu vad si nu aud nimic...
Postat 01 Iulie 2013, 10:52 de hai sictir
Incompetenti si imbecili...
Sa vina "profesionistii" sa simta mirosul de la ferma de porci pe care il suporta jumatate din Oradea in Iosia si Rogerius. Dovezile incompetentei si prostiei le vezi zi de zi prin mirosurile si mizeria din oras.
Postat 01 Iulie 2013, 07:24 de Emil
Caracter- bani- politica
Sunt foarte curios . Cum se poate transforma,ce metamorfoze pot avea loc la o persoana cu caracter, onesta dar pusa pe post pe criterii politice .Practica ne arata ca in astfel de cazuri, FISA POSTULUI nu se cere a fi respectata, cat COMENZILE primite din partea SISTEMULUI. A Sistemului Mafiot care exista si in Oradea, creat pe timpul edilului sef Filip, astfel camarila de procurori si politisti indrumati de PDL-istul Blaga, au reusit sa-l racoleze la al l I - lea mandat si pe Blojan Ilie,- \" incoruptibilul\" care si-a tradat familia ! Domnule Tepelea ,sa va vedem cat veti rezista sa fiti INCORUPTIBIL cu acesti MAFIOTI. Spor la treaba !
Postat 30 Iunie 2013, 21:59 de Jusritiarul
Poluatorul anonim al paraului Paris
Paraul Paris este poluat in continuare in aceste zile,la fel ca in cele premergatoare controlului anuntat de ABA Crisuri ,poluare care nicidecum nu provine de la \" cotetele si gospodariile cetatenilor \" - ci de la un POLUATOR criminal, PROTEJAT de organele care ar trebui sa-l sanctioneze , compromitand spatiile verzi aflate pe cursul paraului Paris . La diferite intervale de timp ,in cursul unei zile POLUATORUL deverseaza in parau o lesie cu volum variabil cu aspect laptos care se decanteaza pe fundul albiei ca o mazga albicioasa ,URAT MIROSITOARE, care determina si apar tantarilor. Atat ABA CRISURI cat si Primaria Oradaea (Bolojan)au considerat ca apa acestui parau este poluata de cei cativa care in aval de Spitalul Judetean ( partea ramasa neintubata a paraului ) nu au reusit sa se branseze datorita pozitiei imobilelor fata de conducta de canalizare a orasului ,situatie care ar fi trebuit sa preocupe municipalitatea care incaseaza impozite ptr.zona A fara sa asigure accesul la ansamblul de utilitati care determina incadrarea in zona respectiva. Totul ” se matura sub pres “ – pe de-o parte avem de-a face cu interesele unor agenti economici ( Hotelul Silver,Perind,Spitalul ….) sau a celor cu vile de pe str. Santului care au reusit cu SPAGA si TRAFIC DE INTERESE sa determine institutii ale Statului precum ABA Crisuri,Agentia de Protectia Mediului Oradea sau chiar pe primarul Bolojan sa inchida ochii fata de ceea ce se petrece ,socotind ca intubarea va rezolva problema poluarii.Dragi edili “ cocotati pe rafturile “ de la primarie, la cate fonduri europene au fost gestionate atat de voi cat si de cei de la APATERM ( Apa Canal ), demult ar fi existat posibilitatea canalizarii imobilelor amplasate sub nivelul strazilor L.Pasteur si Ghe.Doja – nefiind necesara intubarea paraului. (Paraul Paris ramanand un fir de apa viu ) . Insa aceste fonduri au trebuit ' subtiate " pentru folos in interes personal .Celor veniti pe la Primarie,pe la ABA Crisuri … de departe (de la ' tara ") le plac betoanele , cat mai multe betoane, nu natura ne-angradita,. verdeata, aer si apa curate. Cata sfidare la adresa bunului simt si cata nerusinare trebuie sa ai,sa sustii un lucru care foarte usor poate fi verificat si combatut totodata - urmarind calitatea apei scurse dinspre partea intubata a paraului ,in aval de Spital ,de pe pasarela care leaga str. Louis Pasteur de Ghe. Doja.,deci in amonte de cei pe care ii incriminati cu fiecare luare de pozitie legata de paraul Paris.( Drum expres,intubare Paris , cotete,exproprieri ……. ).Aceasta se cheama SPAGA sau TRAFIC DE INFLUENTA, sau nesimtirea la EA ACASA domnilor de la ABA, APM sau Primaria Oradea. Domnule Tepelea, va stiu de la RAR ca un om integru si cu coloana vertebrala.Deasemenea stiu ca omul SFINTESTE LOCUL , aveti aceasta ocazie,deasemenea si ajutorul nostru.
Postat 30 Iunie 2013, 16:41 de un parizian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON