URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2012, 14:40

Şeful Direcţiei Tehnice: "Cetăţenii sunt obligaţi să colecteze reciclabilele!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape două decenii, Mircea Ghitea a lucrat ca inspector de mediu, prima oară la Agenţia pentru Protecţia Mediului, apoi la Garda de Mediu, instituţie pe care a condus-o chiar de la înfiinţare.

În 2007 a devenit prefect, iar doi ani mai târziu şeful Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, structura municipalităţii cu cel mai vast sector de activitate, care coordonează lucrări la drumuri, spaţii verzi, şi care - totodată - gestionează şi problemele de mediu, de transport local ori cele generate de câinii găsiţi pe străzi, fără stăpân.

Prefectura nu-i ca Primăria

- Aveţi experienţă în mai multe instituţii. Unde v-a plăcut cel mai mult?

- Mi-a plăcut şi la Agenţia de Mediu, şi la Garda de Mediu, unde m-am ocupat de inspecţie, şi m-aş întoarce oricând cu plăcere la Agenţie. Uşor n-a fost nicăieri, pentru că niciodată n-am tratat serviciul ca pe un hobby. Cel mai greu e, totuşi, la Primărie, din cauza multitudinii de activităţi. Cu domnul primar am un element comun, Prefectura, şi am fost de acord că volumul de muncă de acolo e abia 10% faţă de cel de la Direcţia Tehnică.

- Dacă acum aţi conduce Garda de Mediu, pentru ce aţi sancţiona Primăria sau regiile Consiliului Local?

- Nu vreau să dau nimănui sugestii. În domeniile pe care le gestionez încerc să nu dau nimănui ocazia să aplice amenzi.

- De câte ori au venit la dvs. patroni de firme pentru a fi mai îngăduitor? Care sunt activităţile cele mai expuse tentaţiilor?

- Niciodată n-a venit nimeni, probabil fiindcă se ştia că nu-i cazul. Cele mai supuse tentaţiei sunt investiţiile în infrastructura rutieră, dar am încercat să insuflu tuturor angajaţilor acelaşi mod de gândire pe care îl am eu. Când ai bătut palma cu un constructor, nu mai scapi. Va trebui să faci ce îţi cere şi când vrei, şi când nu vrei, dacă o dată ai "pus botul".

Niciodată nu-s prea multe punţi

- Anul trecut, în Oradea s-au construit cinci poduri şi a început munca la al şaselea. Mai e nevoie de altele?

- Niciodată nu sunt prea multe punţi de legătură între două maluri. Ca atare, vom analiza necesitatea unui nou pod peste Peţa, care să faciliteze accesul în cartierul Veteranilor şi în zona Henrik Ibsen.

- Tot anul trecut s-au modernizat zeci de străzi. Totuşi, câte n-au văzut niciodată asfaltul şi când vor fi ele modernizate?

- Anul trecut s-au finalizat lucrările la 27 de străzi, iar la alte 17 vor fi terminate în acest an. La finalul lui 2011, în Oradea aveam 274 de străzi nemodernizate, întinse pe 129 kilometri. Nu înseamnă că toate n-au deloc reţele de utilităţi, unora le lipseşte doar covorul asfaltic. În acest an ne-am propus să modernizăm 50 de străzi. O zonă în care vom lucra este cartierul Oncea-vechi, unde nimeni n-a făcut nimic de zeci de ani.

- Unele artere noi au scurtat distanţele între puncte esenţiale din oraş. Se simte acest lucru în scăderea traficului prin centrul oraşului?

- Evident. Numărul de autovehicule nu putem să-l reducem, doar împărţirea traficului pe mai multe căi de comunicaţie poate duce la scurtarea timpilor de deplasare şi la reducerea poluării. Cât despre cei care negau utilitatea Podului Sovata, să stea acolo un sfert de oră să vadă dacă este circulat sau nu.

Amenzi, în loc de parcuri

- Cum decurge activitatea de salubritate în Oradea? Sunteţi mulţumit de RER Ecologic Service?

- Nu cred că vreun operator de salubrizare din România poate să spună că are o activitate perfectă, iar o parte din vină o au exact clienţii. Puţini înţeleg că trebuie să depună deşeurile în două aşa-numite fracţii: una umedă, adică deşeuri menajere, şi una uscată, adică reciclabile. Nici 5% din deşeurile colectate în Oradea nu sunt reciclate, dar firma de salubrizare nu poate să intre în apartamentul nimănui ca să-i colecteze separat deşeurile. Cetăţenii sunt obligaţi prin legislaţia de mediu să depună deşeurile selectiv la locurile de colectare. Noi le-am pus la dispoziţie recipientele, rămâne ca şi cetăţenii să-şi respecte obligaţiile. Legea ne impune ca anual 15% din deşeurile colectate să nu fie aruncate la depozit, ci să fie reciclate, revalorificate. Asta înseamnă, în cazul Oradiei, 12.000 tone pe an. Nerealizarea acestei ţinte presupune o sancţiune de 100 lei pe tonă. Aşa că, în loc să amenajăm parcuri, riscăm să trimitem bani la Fondul de Mediu ca să se amenajeze, cum se întâmplă acum, parcuri în păduri şi terenuri de fotbal în pantă...

- Vandalizarea unor bunuri publice e o problemă frecventă. Ce soluţii aveţi?

- Mai multă vigilenţă. Există Poliţia Locală, iar în Poliţia naţională o parte care se ocupă de ordinea publică. O soluţie ar fi şi coşurile de gunoi din material dur, dar în loc de 25 de euro, am plăti 250 de euro cel puţin pentru o bucată. Mai lipseşte să punem garduri de fier în jurul coşurilor. Eu zic că e mai ieftin să-i prindem pe cei care distrug şi să prevenim asemenea fapte prin educarea oamenilor...

- Ce spaţii verzi se vor amenaja în acest an?

- Vom lucra la trei parcuri: Liniştei, care e în curs de amenajare, Padişului, în Calea Aradului, şi Salca. Ne propunem să amenajăm şi câteva scuaruri în zone de blocuri, pe Xenopol, Haţegului şi Liszt Ferencz, dar şi pe Ion Bogdan. Un alt proiect vizează amenajarea unui loc de recreere pe Făcliei, în Silvaş, pentru orădenii care s-au obişnuit să frecventeze această zonă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@ Iordache
Stimate Iordache, ca sa nu ne aflam doar in treaba, legea ar trebui interpretata in felul urmator: producatorii de deseuri (fabricile de ambalaje, fabricile de produse ambalate) sunt obligati sa contribuie la realizarea unui sistem de colectare a deseurilor reciclabile. Detinatorul de ambalaje (cumparatorul acestor produse) contribuie la colectarea selectiva a deseurilor prin achitarea unei taxe de ambalaj la achizitionarea produsului, taxa care este returnata la predarea ambalajului. De ce nu exista acest sistem? Pentru ca traim in Romania si ne doare in fund de acest mecanism. Doar nu o sa deranjeze guvernoiu producatorii si magazinele impunandu-le o bataie de cap de dragul respectarii legii, cetateanului si naturii. Mai era unul, filip, care s-a prefacut ca introduce colectarea selectiva in Oradea, si oamenii puneau hartia si pet-urile in containere speciale (care au costat ceva). Apoi firmele de salubritate le duceau la GROAPA DE GUNOI zisa halda ecologica, unde nu exista posibiltatea valorificarii sau reciclarii lor si erau ingropate la rand cu celelalte gunoaie (deseuri, sa nu se inteleaga altceva).
Postat 07 Februarie 2012, 10:00 de Abramburica
Legea 211/2011
Stimate xfiles, Legea 211/2011 proaspat aparuta prevede: Art. 13 - Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligaţia valorificării acestora, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) - (3) şi art. 20. Art. 14 - (1) Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă.
Postat 07 Februarie 2012, 00:46 de Iordache
Mirceo, ce preferi sa fii, Pristanda sau Pinochio ?
Esti un bun soarece de birou, dai dovada de oarecare meticulozitate si profiti de viclenia caracteristica taranului. Nu in ultimul rand ai marele merit de a fi fost coleg de liceu, la Alesd, cu bolovan. Poti sa-i fii sluga credincioasa, daca nu era el la primarie nu stiu unde aterizai de la prefectura ! Ca nu esti ceea ce vrei sa pari este dovedit si de faptul ca nu ai intrat la facultate din primul foc. Tulbure e perioada liceu/reusita la facultate, nu bag mana-n foc ca n-ai dat cu pixul pe vreun angajament !
Postat 06 Februarie 2012, 11:34 de coleg
Valoare!
Trebuie sa recunoastem: valoarea e recunoscuta si apreciata de toata lumea. Domnul Mircea Ghitea e pe functii de conducere inca de prin 1990, indiferent cine a fost la putere. Tehnocratul potrivit la locul potrivit!
Postat 06 Februarie 2012, 09:10 de Mircea
Apropo de mediu!
La Baile 1 mai (Primaria Sanmartin) Lotus thermalis - nuferii, sunt pe cale de disparitie, datorita scaderii alarmante a nivelului apei din lac. aceasta scadere se datoreaza forajelor neautorizate din zona, unele chiar in curtile unor parveniti pentru alimentarea cu apa termala a piscinelor . Garda de mediu.....tace!
Postat 05 Februarie 2012, 17:46 de ecologistul
lasa papagalu
lasa papagalu mirciulica si spune clar: CARE E LEGEA SI ARTICOLUL CARE OBLIGA CETATENII SA COLECTEZE SEPARAT. stiu ca exista reglementari europene de genul asta, dar sunt sigur ca nu obliga cetateanul ca individ ci autoritatile centrale si pe cele locale. TU SA-MI ARATI UNDE E OBLIGATIA MEA CA INDIVID, nu obligatia ta ca municipalitate !
Postat 05 Februarie 2012, 17:24 de xfiles
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON