URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2011, 12:41

Şeful Biroului Drumuri Publice: "Firmele să înţeleagă că Primăria nu e vacă de muls"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 2001, Leontin Pătcaş e responsabil pentru drumurile şi podurile din Oradea, având în spate o carieră de inginer constructor de peste 30 de ani. Zi de zi, bate şantierele şi verifică muncitorii, dacă şi cum îşi fac treaba.

În cei zece ani, a ajuns să cunoască hibele tuturor constructorilor locali şi spune despre ei că au o problemă: fac lucruri de mântuială pentru că licitează la valori foarte joase. Cu toate acestea, Pătcaş crede că dacă ritmul lucrărilor la drumuri în Oradea se păstrează, în patru ani oraşul ar putea avea toate străzile asfaltate.

Problemele încep la licitaţii

- De ce în oraşele noastre nu se fac drumuri de calitate?

- Fiindcă lucrările se licitează la valori mici şi se execută de mântuială. Acest lucru este valabil şi în Oradea, chiar dacă în ultimul timp, astfel de cazuri sunt mai puţine.

- De ce gurile de canal se fac pe carosabil şi nu pe margine?

- Pentru că se fac racorduri stânga şi dreapta la canalizare, iar ca să nu se traverseze de pe o parte pe alta, a fost stabilită această procedură. Dar problema e că, licitând jos, constructorii pun capace cu un sistem de închidere foarte labil. Pe viitor vrem să le impunem şi tipul de capace, ca să nu mai fie diferenţe de nivel între gurile de canalizare şi carosabil.
- Poate fi cinstit un funcţionar dintr-o primărie, plătit cu 1.000 de lei, dar pus să facă recepţia unor lucrări de milioane de lei? Nu e mai simplu să închidă ochii la deficienţele lucrărilor şi să ia atenţii de la asfaltatori?

- Când apar deficienţe, nu e vorba că e cinstit sau nu, ci că poate n-a apucat să vadă toate fazele lucrării, mai ales la cele de anvergură.

Drumuri prioritare

- Timp de aproape doi ani, în Oradea s-a lucrat la modernizarea a 19 artere, cu fonduri europene. Sunt de calitate sau la primăvară acestea vor trebui plombate?

- Nu ne jucăm cu lucrările pe bani europeni, iar constructorii ştiu asta. Părerea mea e că nu vom avea astfel de cazuri.

- Primăria pregăteşte modernizarea altor 11 străzi. Care sunt acestea şi din ce bani se vor plăti lucrările?

- Din bani de la bugetul local. Lista încă nu e finalizată, dar câteva urgenţe am stabilit deja. Ca să finalizăm cu podul din Dragoş Vodă, trebuie să facem aici o giraţie, iar pe Făcliei o intersecţie. Avem documentaţia şi pentru realizarea unui acces din şoseaua de centură în cartierul Nufărul, prin strada Asachi, pentru străzile Aleşdului, Sankt Petersburg şi Tileagdului. Mai avem în Episcopia nişte străzi, unde deja se execută lucrări de apă şi canalizare.

- Câte străzi din Oradea sunt neasfaltate?

- Cam 300. Dacă vom lucra în ritmul ăsta, în patru ani ar fi gata toate.

- Unde e cea mai mare nevoie de noi drumuri? De pildă, locuitorii din cartierul Grigorescu se plâng că plătesc taxe precum cei din centru, dar n-au drumuri.

- În Grigorescu, Compania de Apă introduce, în sfârşit, reţelele de canalizare şi apă. Noi depindem de CAO. Mai e nevoie de drumuri în Oncea, în zona de case din Ioşia şi pe străzile perpendiculare pe Ecaterina Teodoroiu. De asemenea, sperăm să obţinem fonduri europene pentru un drum de legătură între Făcliei, Louis Pasteur şi Ecaterina Teodoriu.

Drumuri Orăşeneşti, pe primul loc

- De câte ori pe zi vă înjuraţi cu muncitorii de pe şantiere?

- Cu ei nu mă înjur niciodată, doar le fac observaţii. Nu ei sunt de vină, ci cei care îi conduc. Nu suport să mă înţeleg cu un şef de şantier pe nişte termene şi apoi să aud că n-a putut să le respecte.

- Vin reprezentanţii firmelor să se plângă că răman pe dinafară la licitaţii?

- Nu, că n-are rost. Eu le-am spus să se gândească înainte de a licita. Unii vin numai să aibă de lucru, fără să-şi facă calcule.

- Cum ar arăta un top al constructorilor locali?

- Din punct de vedere al calităţii, Drumuri Orăşeneşti e clar pe primul loc, apoi Drumuri Bihor şi Selina. Drum Construct Pericei şi Asfamixt au probleme cu termenele. Nu le doresc să aplicăm penalităţi, că poate vor veni cu bani de-acasă. Multe firme trag de termene, de bani, pentru că nu vor să înţeleagă că Primăria nu e vacă de muls. Toată lumea are nevoie de bani, dar trebuie să ne şi limităm, că roata se întoarce.

Podurile, în grafic

- Construcţiile şi asfaltările de drumuri de acum sunt mai ieftine sau mai scumpe decât pe vremea fostei administraţii?

- Nimeni nu poate spune asta, deoarece preţul materialelor e altul. Acum, atenţia e mai mărită la verificarea proiectelor, dar totuşi calitatea acestora nu s-a îmbunătăţit prea mult.

- Cum evoluează lucrările la poduri? Care va fi gata primul?

- La podul din Dragoş Vodă, comandat de o firmă italiană şi executat de Construcţii Bihor, nu ştiu dacă va fi respectat termenul. Însă la celelalte suntem în grafic. Pe podul Theodor Neş se va putea circula în două săptămâni, iar podul Sovata va fi gata de ziua oraşului. Cel de pe Vaporului e deja dat în funcţiune.

- Cum de aţi rămas şef în Primărie, fără să vă afecteze schimbările la conducerea instituţiei?

- Eu n-am făcut politică niciodată, ci mi-am văzut de treabă.

- În urmă cu câţiva ani, aţi vrut să daţi Primăria în judecată pentru că v-aţi distrus Mercedesul într-o groapă. Aţi câştigat sau aţi pierdut?

- Am avut o asigurare CASCO la Ardaf. Când se lucra pe Calea Clujului, mi-am tăiat un cauciuc. Am cerut asiguratorului să mă despăgubească, iar ei mi-au zis că n-au ce face decât să dea Primăria în judecată. Dar le-am zis să o lase dracului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@shirc
pe oricine intereseaza despagubirea, nu cine da mai departe pe cine in judecata sa-si recupereze prejudiciul.......SI DACA APARTAM LA BLOC E CASA/VILA CE VRETI VOI, ATUNCI SI APART MEU E PENTHOUSE.
Postat 10 Septembrie 2011, 14:01 de alex
nici vorba
@SHIRC: aiurea, nu e vorba ca as fi fraier! asa, uitati-va in declaratia de avere a lui filipissimo sau a oricui doriti! probabil ca nu sunt conforme cu realitatea! dar pana se dovedeste contrariul, alea sunt de baza!
Postat 10 Septembrie 2011, 10:20 de dante
MInciuni de borfas
Wow ce agitatie! Reglementarea interna care a fost incalcata cu acordul conducerii de la Bucuresti, pentru acest VIPulica, a fost plata despagubirii fara actionarea in judecata a vinovatului - primaria Oradea, de la care de fapt responsabil pentru incident era chiar de tupeistul asigurat.
Postat 10 Septembrie 2011, 08:15 de SHIRC
shirc
@ SHIRC----Ce firma de asigurari crezi ca isi incalca reglementarile pt o dauna??? Voi stiti ce vb???? Si are masina cativa ani ( e second) asa ca nici asig nu e prea mare.....
Postat 09 Septembrie 2011, 21:46 de asig
shirc
nu le vad...le simt...ca in orice alt oras de la noi, circul mult in alte judete.Nu s-a facut nimic pe asig, pt ca nici macar nu era vb de masina in cauza, ci de Renault.Cine ce sa plateasca?...... nu era vb de o dauna mare....si nici nu are mai mult decat in declaratie....daca esti bine informat...
Postat 09 Septembrie 2011, 21:38 de gigi
@ CHRIS
Scuze ca ma bag in discutie: dezastrele la care se referea gigutzu sunt probabil drumurile din Oradea si gropile din ele, pe care nu le vezi si nu le simti in planetare, ca probabil scrii de pe alta planeta. @ dante: p.lalau asta cu mecla de ... recunoaste in articol ca si-a accidentat mercedesul pe strazile din Oradea. Cat poti fi de fraier sa crezi ce scriu borfasii in declaratia de avere? Nu are neam de neamul tau cat a strans asta in ultimii 10 ani. Si asigurarile i-au platit reparatiile incalcandu-se reglementarile interne oficiale ale firmei de asigurari, pentru ca era client gras, sa nu ii faca omului probleme si sa isi asigure apoi marafeturile la altii.
Postat 09 Septembrie 2011, 21:11 de SIRHC
DEZ
DEZASTRE? MAI EXACT?
Postat 09 Septembrie 2011, 18:41 de CHRIS
gigicu
da destept esti mai gigicutu\'!
Postat 09 Septembrie 2011, 18:39 de andy
drumarul
Patcas e persoana potrivita pt ca Primaria sa fie vaca de muls.SIMBAC a ajuns unde este astazi pt ca a scapat de acest specialist in dezastre
Postat 09 Septembrie 2011, 14:19 de gigi
asa cum agenti ec. depun declaratia INTRASTAT
pe acre cei de la statistica ar trebui sa o preia de la finante exact asa ANI ar trebui sa colaboreze cu totii de pe paia care se intalnesc cu functionarii publici, tinerii vor uita comunismul si vor opri tot ce inseamna penal un stata trebuie sa ofere o tara curata legislativ nu sa o arunce in bratelesistemelor gandite de a incalca legea, orice functionar public acre comite abuziri privind respectarea legii trebuie exilat politic si sa i luam cetateania, nu vrem banii murdari, nefiscalizati idem droguri sociale.
Postat 08 Septembrie 2011, 13:06 de andreea
declaratie de avere
@andreea: de verificat ii verifica(ar trebui)A.N.I. Sigur ca nimeni nu paote sti daca o astfel de declaratie de avere este corecta dar pana la proba contrarie aceea este!
Postat 08 Septembrie 2011, 12:39 de dante
ce declartii de avere? cine ii verifica?
in mod legal un Notar daca legalizeaza o tranzactie trebuie sa o inregistreze on line si toate organele de control spalarea de banii, garda financiara sa se autosesize la sumele mari 15.000 euro , unde vedeti voi aplicarea legii respectate, ea asa de simplu dar se doreste mintirea continuata a cetateanului.
Postat 08 Septembrie 2011, 12:27 de andreea
declaratiile de avere nu sunt verificate de nimeni faptik
paraf in ochii romanului sunt verificate cu scop politica nicidecum legal, deci praf in ochii dobitoacelor, numai cutremurul va demonstra cu adevarat cine suntem, foarte curand ve ti avea sanasa sa va afirmati in NATURA, very soon! nu se fac investiii serioase in Bihor asa vrea cel de Sus? Nici agricultura, nici drumuri deci e un semn natura va rabufni.
Postat 08 Septembrie 2011, 12:23 de dan justitiarul
PLIN DE CALITATI
ESTE DE ACELASI \"CALIBRU\" CA SI SEFUL LUI , CARP !!! VULGAR, VIOLENT VERBAL ,................. IN PLUS E PRETIN SI CU AMICII LUI BACUS !!! ORI CUM II STA PROST IN GURA AFIRMATIILE DIN ARTICOL !!!! NU SUNT ALE LUI !!!
Postat 08 Septembrie 2011, 11:06 de scortosul
ha ha ha
in democratie, oamenii au dreptul...sa-si aleaga, singuri...STAPANII.am mai spus-o.vacile au si o tzatza falsa prin care angajatii primariilor, ai institutiilor de stat trag ce pot si cat pot. oare cat va mai dura?
Postat 08 Septembrie 2011, 10:24 de romanul complicat
omul !
omu si spurca locu !!
Postat 08 Septembrie 2011, 09:59 de scortosul
declaratie de avere
@Tentacule: conform declaratiei de avere rezulta ca detine in coproprietate cu sotia un apartament de 65 mp si un Renault Megane(2001). Pana la proba contrarie trebuie sa tinem cont de aceasta Declaratie.
Postat 07 Septembrie 2011, 14:49 de dante
2 tentacule
vila? mai informaeza-te
Postat 07 Septembrie 2011, 14:20 de 2 tentacule
Ochiul dracului
Stii bancul cu Timpul, Leontine? Primaria e o vaca de muls si datorita tie... Cum sa vezi gropile din drum si lucrarile facute de mantuiala din Mertanul tau luat din leafa de bugetar, cand vii de la vila ridicata tot din leafa de bugetar? Asa ca, vezi bancul cu Timpul...
Postat 07 Septembrie 2011, 14:15 de Tentacule
oh, da!
oh, da drumuri orasenesti! si acum am in fata ochilor imaginea cu Coroiu si Filip, asistand intr-o vineri dupa-amiaza spre seara, ploioasa, din noiembrie 2004, cred ca totusi intre turul I si II la prezidentiale, deci asistau la finalizarea asfaltarii b. Decebal(in zona fostei albina). Cu hei-rup-ul. calitate desavarsita! dar alegatorul trebuia sa-si faca o impresie buna sa-L aleaga!
Postat 07 Septembrie 2011, 13:38 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON