URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2013, 09:59

Şefa asociaţiei ADDePT: "Bihorul este în sine un obiectiv turistic"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialistă în geografie şi dezvoltare regională, Aurelia Dumiter, vicepreşedinta Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului (ADDePT), spune că turismul bihorean este vitregit de dezinteresul autorităţilor şi de lipsa personalului calificat. Chiar dacă în Oradea se pregătesc tineri în domeniul turismului, ei ajung să lucreze în străinătate, unde munca le este plătită mult mai bine. Dacă însă eforturile responsabililor din sector s-ar uni, judeţul ar putea atrage mulţi turişti şi i-ar merge mult mai bine. Căci de arătat are ce arăta...

Puterea exemplului

- Când a luat fiinţă ADDePT Bihor şi care e misiunea ei?

- Înfiinţat în noiembrie 2011, ONG-ul nostru îşi propune dezvoltarea tuturor formelor de turism, promovarea obiectivelor naturale şi culturale şi dezvoltarea durabilă, prin colaborare cu alte organizaţii din industria turismului, cu autorităţile publice şi operatorii economici. Am pornit de la constatarea că turismul bihorean, cu mici excepţii, nu are parte de o promovare eficientă.

- Concret, cum ajută ADDePT turismul bihorean?

- Noi ne dorim să intervenim acolo unde autorităţile sau alţi factori nu pot sau nu vor să facă mai mult. Am constatat, de exemplu, că în judeţ nu există o revistă de promovare a turismului şi am publicat VisitBihor, pe care am dus-o prin toată ţara. Am observat, de asemenea că, deşi judeţul nostru dispune de numeroase locuri excelente pentru practicarea turismului de sfârşit de săptămână sau pentru simple ieşiri la iarbă verde, lipsesc locurile de picnic amenajate şi de aici a pornit ideea celei mai recente acţiuni a noastre, de a amenaja un loc de picnic pe Valea Iadului. Prin asta am încercat să încurajăm turismul ecologic şi să demonstrăm că, acolo unde turismul nu se desfăşoară civilizat, în locuri special amenajate, riscăm să ne sufoce gunoaiele. Pe de altă parte, am dovedit că, dacă există voinţă, lucrurile se pot schimba.

Judeţ cu de toate

- Ce atuuri are Bihorul, din punct de vedere turistic, şi ce-i lipseşte?

- Îmi place să spun că Bihorul are toate atuurile lumii, pentru că aici pot fi practicate aproape toate formele de turism, cu excepţia celei specifice litoralului. Are munte, ape termale, monumente, tradiţii... În privinţa lipsurilor, poate cea mai importantă menţiune ar fi lipsa infrastructurii de transport (drumurile spre obiectivele turistice, aeroportul) şi cea specifică desfăşurării activităţilor turistice. Noi putem acoperi carenţa promovării, însă nu singuri. Avem proiecte şi sperăm să găsim sprijin şi deschidere ca să punem Bihorul acolo unde îi este locul, în faţă pe harta turismului românesc şi, de ce nu, internaţional.

- Dacă un străin ar alege să viziteze un singur obiectiv din întreg judeţul, unde l-aţi duce ca să-l convingeţi să revină în Bihor?

- Aş recurge la un artificiu. L-aş duce să viziteze Peştera Urşilor, dar nu pentru notorietatea obiectivului, cât pentru celelalte oportunităţi de pe traseu. Aşa ar putea vedea, pe lângă peşteră, Muzeul etnografic Aurel Flutur, iar pe drum unele dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Bihor, cele de la Brăteşti şi de la Brădet, dar şi puţin din Băile Felix. La întoarcere aş alege ruta Roşia - Damiş - Bratca - Şuncuiuş - Vadu Crişului. Sunt multe de văzut, multe de arătat. Bihorul nu e judeţul unui singur obiectiv. Bihorul este în sine, în totalitatea sa, un obiectiv turistic.

- Cât de interesaţi sunt primarii bihoreni să promoveze atracţiile turistice din localităţile pe care le păstoresc?

- Vă răspund cu o întrebare: ştiţi câte centre de informare turistică acreditate sunt în Bihor? Nici unul. Sunt şi primari interesaţi să îşi promoveze obiectivele turistice de pe teritoriul lor administrativ, însă marea lor problemă este lipsa specialiştilor în turism şi promovare turistică.

Marea problemă

- Dar avem licee cu specializări în domeniul turismului şi o facultate de profil în Oradea. Cum explicaţi acest paradox?

- Cei mai buni dintre absolvenţi, de regulă, pleacă. Pleacă să lucreze în străinătate, pe vase de croazieră sau în marile lanţuri hoteliere ale lumii, pe salarii care să le ofere confortul financiar. Cei care rămân fie îşi deschid afaceri proprii (dar foarte puţini dintre ei), fie nivelul pregătirii lor este insuficient. Marea problemă în domeniul resurselor umane din turism este însă aceea că investitorii din turism nu înţeleg că e important să îşi formeze oamenii cu care lucrează. Un lucrător din turism cu un venit minim pe economie nu îşi permite să-şi plătească singur un curs de calificare.

- Cum reuşesc oraşele de dincolo de graniţă, precum Debreţin ori Gyula, să atragă turişti, în timp ce la noi străinii aproape că ajung doar când se rătăcesc?

- Printr-o politică de marketing extrem de bine pusă la punct, corelată cu implicarea autorităţilor locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
addept
Cauta-i pe cei de la addept. la o cautare cu google am gasit adresa lor de mail asociatia.addept (at) gmail.com. stagiul de pregatire ar trebui sa il asigure facultatea. dar poti si singur daca vrei
Postat 11 Septembrie 2013, 10:37 de un oradean
Exista specialisti
Exista foarte multi specialisti in domeniul turismului si al amenajarii teritoriului, insa problema este ca nu stiu la ce usa pot bate pentru a avea un loc de munca.
Postat 10 Septembrie 2013, 14:38 de Mihai
Exista specialisti
In fiecare sfarsit de an universitat absolvesc cel putin 30 - 40 de studenti specializati in geografia turismului plus cei de la planificare teritoriului. Cred, insa ca problema este in lipsa de comunicare intre instituitii si probabil lipsa unei adevarate recrutari in domeniul turismului stric pe competitivitate si performanta. Posibilitatea efectuarii un stagiu de pregatire in cadrul asociatiei ADDePT sau in unele primarii, ar ajuta foarte mult in promovarea turismului bihorean, iar prin aceasta cale si studentii ar fi <<lansati>> pe piata de munca in domeniul studiat. Va spun asta din postura de proaspat absolvent al Facultatii de Geografie, Turism si Sport.
Postat 10 Septembrie 2013, 14:36 de Mihai
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON