URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2012, 07:22

Se-mpute treaba! "Emanaţiile" Peţei îi obligă pe orădeni să suporte o duhoare apăsătoare

Se-mpute treaba! "Emanaţiile" Peţei îi obligă pe orădeni să suporte o duhoare apăsătoare APA, SĂNĂTATE SAU NU? O fi apa curată un izvor de sănătate, dar orădenilor care locuiesc pe marginile Peţei numai bine nu le pică vecinătatea pârâului. De mai bine de două luni, pârâul exhală o duhoare insuportabilă, a cărei sursă nu a fost depistată de autorităţi nici acum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E deja de notorietate că în partea vestică a Oradiei, pornind de pe Calea Borşului şi mergând prin cartierele Ioşia şi Rogerius, deseori se ridică deasupra oraşului o duhoare irespirabilă. Au fost scoşi în faţă tot felul de vinovaţi de serviciu, fără ca problema să fie însă soluţionată.

Mai nou, o altă parte a orădenilor încep să se obişnuiască cu putoarea. În zona Cantemir, pârâul Peţa împrăştie un miros greu, a cărui sursă n-a fost nici ea "adulmecată" de autorităţi...

Oraş "puturos"

De câţiva ani, mai ales pe timp de vară, Oradea are o problemă cu mirosurile. În vara lui 2010, problema parcă a explodat, iar autorităţile locale au fost asaltate de orădenii care locuiesc în Ioşia şi în Rogerius, care se plângeau că trebuie să stea cu geamurile închise din pricina mirosului pestilenţial. Toate bănuielile au căzut asupra fermei Nutripork din Ioşia. Ferma are peste 6.000 de porci, care produc anual mii de tone de dejecţii ce sunt depozitate în aşa-numite batale, pe câmp. La un prim control, comisarii Gărzii de Mediu au găsit gropile descoperite, chit că autorizaţia de mediu impunea acoperirea lor cu un strat de paie proaspăt. În ciuda amenzilor împărţite şi a controalelor ce-au urmat, putoarea nu a dispărut, iar peste zonă pluteşte şi acum acelaşi miros greu de suportat.

01 gheorghe ratiu.jpgUlterior, autorităţile au mai suspectat ca surse ale răului fabrica de zahăr din Calea Borşului (în curtea căreia s-a şi descoperit o cantitate uriaşă de sfeclă intrată în putrefacţie) şi staţia de epurare a oraşului. O altă ipoteză a fost că toţi cei trei factori - ferma de porci, Zahărul şi staţia de epurare - sunt de vină. Cert e că în Oradea încă pute în continuare, iar oamenii s-au şi săturat să facă reclamaţii. "Nu am mai primit nicio sesizare din vestul oraşului. Dacă încă miroase, e din cauza sistemului de canalizare", zice acum şeful Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu (foto).

"Putori" petroliere

De parcă problema din vestul Oradiei n-ar fi suficientă, de mirosuri insuportabile încep să se plângă mai nou şi locuitorii din Cantemir. "De vreo două luni aerul e de nerespirat. Ţi se face rău, pur şi simplu", spune un locatar al blocurilor din apropierea Peţei. Mirosul e mai greu de suportat seara, din motive încă neelucidate. "Miroase a canalizare, a hoit, a rahat...", încearcă bărbatul să descrie.

"Din vara asta, de fiecare dată când trec pe malul Peţei, în Cantemir sau în zona Universităţii, trebuie să închid geamurile maşinii", spune şi un taximetrist. "Pârâul ăsta era curăţat pe vremuri, acum cred că nimănui nu-i mai pasă de el", îşi dă bărbatul cu presupusul.

Cetăţenii rămân doar cu bănuielile, căci autorităţile nu le pot deocamdată un răspuns. Garda de Mediu nici n-a fost sesizată, susţine prim-comisarul Gheorghe Raţiu. Totuşi, la alte instituţii reclamaţiile au ajuns. "În luna iulie, în urma unei sesizări telefonice, inspectorii ABA Crişuri şi reprezentanţi ai Companiei de Apă Oradea s-au deplasat în teren. În zonă persista un miros neplăcut, iar pe suprafaţa apei existau irizaţii, adică aspecte de poluare cu produse petroliere", zice Anca Mihociu, purtător de cuvânt la ABA Crişuri. În urma analizelor de laborator s-a constatat că în apă exista o concentraţie de hidrocarburi de 16 ori peste limita permisă de lege. Altfel spus, cineva deversase produse petroliere. În urma investigaţiilor, s-a stabilit că poluarea s-a produs printr-un canal pluvial care se varsă în pârâu. Cine era autorul, însă, nu s-a descoperit.

Cercetările continuă

01 Dumitru Voloseniuc.jpgCompania de Apă a verificat şi curăţat toate canalele pluviale, pentru a găsi eventualele racorduri inverse între canalizarea menajeră şi cea pluvială. La noi analize, nu s-a mai depistat nicio depăşire a parametrilor legali. "Totuşi, săptămâna asta ne vom deplasa pe teren pentru noi verificări", zice şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc (foto). Asta pentru că, în ciuda poluării depistate şi înlăturate, pârâul continuă să împrăştie mirosuri extrem de neplăcute, a căror sursă rămâne necunoscută.

Specialiştii cred că de vină poate fi şi seceta prelungită, care a transformat pârâul într-o mică mlaştină, dar nu exclud definitiv nici varianta unei deversări de substanţe "puturoase" în apă. Singura speranţă a orădenilor e că, totuşi, sursa va fi depistată şi problema soluţionată. Căci altfel cea mai căutată marfă vor fi, curând, clemele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
oras infect
Avem parte de cel mai ecologic sistem din vestul Romaniei,care face invidiosi pe strainii care ne intra in "cotet", o primire colorata in mirosuri de porci, gaini,escremente ce mai.Dar ne pandesc amenzile una dupa alta la poluarea de ctre turisme la care automat sunt controale si exigente dar la mizeria de imagine pe care o avem datorita acestor mirosuri pe care altadata nu erau iata ca ne-am ajuns sa facem dintr-o urba un grajd al fecalelor. Asa lege asa capi doar , doar intr-o zi o sa le miroase spagile a putrefactie si sa tina seama si de ceea ce unii vor un oras oxigenat cu aer nu cu multe gaze.O rusine de oras fara responsabili care se vad facand treaba doar la birouri dar nu pe teren respirand si ei ce respira unii platitori de impozite si taxe ale acestui oras dar ignorati total de smecherii de la Mediu si asa zisa Polite de Mediu si acest lucru se intampla de la ora 19.00 seara mai nou dejectiile porcilor de la Nutrientul care face sa credem ca numai exista bun simt ci numai faradelege in tara asta. Treziti-va domnilor si faceti curatenie ptr cei de care sunteti platiti nu ignorati sesizarile!!
Postat 06 Octombrie 2012, 17:37 de Livio
porcilor de la mediu
pute da nimeni nu stie de unde, tuvaneamuncur de corupti, trebuia sa inchideti nutriporku de multa vreme dar ati luat spaga si taceti ca porcii, gunoaie ordinare de la Garda de Mediu............
Postat 06 Octombrie 2012, 00:40 de ODP
@lia
da verde... fiindca bolojan et co. au falsificat cifrele la spatii verzi... au bagat pamanturile din ghiveci si chestii...
Postat 05 Octombrie 2012, 20:07 de stv3
Oradea verde
Din pacate ei nu simt ca pute.De ar fi in fata casei lor,sau ma rog a cui treba de rezolvat este altfel ar vorbi.Oradea verde pute.
Postat 05 Octombrie 2012, 16:04 de Lia
betonare/asfaltare
normal ca pute, ca idiotii au betonat malul... la ce asteptau? degeaba s-a zis ca nu e bine sa intervii la nivelul unui ecosistem functional... asa o sa pute si crisul dupa ce bolovan termina cu "amenajare"... noi am zis... principalii vinovati sunt filip si bolojan.
Postat 05 Octombrie 2012, 15:41 de stv3
Faceti curat
E mai usor de betonat decat de curatat.Nici in cartierul nostru nu sunt parcari asfaltate,au inceput dar dupa alegeri au plecat,ceva pietris a ramas in urma .Incet tot orasul pute ca naiba,a grajd,cu pasari domstice,cocosi,azi maine si porci.Pacat ca e singurul primar care asfalteaza.Poate urmatorul o sa si curete(bine-nteles nu cu mana lui)sau sa amendeze proprietarii cu gunoaie si buruieni pe proprietatile care asteapta clientii banosi.
Postat 05 Octombrie 2012, 14:32 de farabuget
Asfalt si beton pe tot orasul sa nu puta
Din pacate nu am fost plecat din tara,stau la bloc unde nu stau bugetari,nu s-a facut parcari,,un cartier in Cantemir unde pute peta,pe geam vad balaria din fata lotusului cu mormanele de gunoi.Poti fi foarte intrigat de critici,cine pe cine intretine nu e treaba mea,ce se vede,pardon se simte este realitatea.Dar asta nu prea ne place.Cetatenii acestei urbe isi fac treburile mici si mari in mijlocul asfaltului.Poate ar trebui asfaltat si peta si Crisul?nu mai avem treaba .
Postat 05 Octombrie 2012, 14:24 de lia
@Lia
@Lia Serios? Chiar toate blocurile sunt locuite de bugetari? Daca nu ma insel, malurile apelor trebuiesc intretinute de cei de la Apele Romane, iar tot spre stiinta ta, caci observ ca ai fost plecata din localitate ultimii 5 ani, e singurul primar care asfalteaza si altceva decat cele 4 bulevarde mari si late pe care le are Oradea. Sunt foarte intrigat de faptul ca foarte multi critici sunt pe forumuri. as indrazni sa-i intreb, in calitate de cetateni ai acestei urbe, ei ce fac pentru ea?
Postat 05 Octombrie 2012, 13:56 de anticomunistul
Oras putred
Degeaba parcari la blocurile locuite de bugetari,(traiasca cei din Dragos Voda)ce pute -pute rau.Asta nu mai putem ascunde.Mizeria,buruienile de pe malul petei isi fac treaba.Frumos pe din afara (CENTRU ISTORIC)putred la periferie.Tipic taranul roman,este ORIGINAL,ne reprezinta.
Postat 05 Octombrie 2012, 10:37 de Lia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON