URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2014, 19:29

Săptămâna sănătăţii: Orădenii sunt îndemnaţi să îşi lase maşinile acasă şi să folosească mijloace de transport alternative

Săptămâna sănătăţii: Orădenii sunt îndemnaţi să îşi lase maşinile acasă şi să folosească mijloace de transport alternative VELOR-CARITATE. Săptămâna Mobilităţii va debuta la Oradea cu o tură de pedalat în jurul Parcului Brătianu pe timp de noapte, programată marţi de la ora 20. Nu a fost fixată vreo taxă de înscriere, dar participanţii sunt invitaţi să facă o donaţie pentru fundaţia AMIA Suflet de Copil
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Străzile noastre, alegerea noastră! Acesta e motto-ul celei de-a treia ediţii orădene a Săptămânii Mobilităţii, şase zile în care cetăţenii sunt îndemnaţi să folosească mijloacele de transport mai puţin poluante şi să facă mai multă mişcare.

De marţi până duminică, în organizarea Primăriei, a Asociaţiei Transregio, a OTL şi a Asociaţiei Probikers, pe străzile oraşului se vor desfăşura felurite întreceri dedicate amatorilor, de la concursuri pe bicicletă la competiţii de streetball.

Meciuri şi întreceri

Prima acţiune a Săptămânii Mobilităţii va avea loc marţi, de la ora 20, când orădenii sunt invitaţi la "O pedală nocturnă", un eveniment în premieră pentru întreaga ţară. Organizată de Pro Bikers, manifestarea va porni din Parcul Brătianu, dar nu se va întinde prea mult prin oraş, din pricina lucrărilor.

Miercuri va fi Ziua Porţilor Deschise la OTL şi tot atunci va avea loc o întrecere între un autoturism, un tramvai şi o bicicletă, care vor porni simultan din acelaşi punct al oraşului spre centru, pentru a stabili care este mai eficient. Joi, de la ora 15, va avea loc un concurs de streetball în Piaţa Unirii, iar de la ora 18 un meci demonstrativ al echipei de baschet CSM U Oradea. O zi mai târziu, în acelaşi loc, de la ora 15, e programat un concurs de tenis cu piciorul.

Bicicliştii, în atenţie

Pe 20 septembrie, între orele 8 şi 18, orădenii sunt aşteptaţi în Parcul 1 Decembrie, la Campionatul Naţional de Trial, cu demonstraţii de acrobaţii pe două roţi, un eveniment inedit pentru Oradea.

În aceeaşi zi, între orele 9 şi 14.30, cu pornire de la Bazinul Olimpic, e programat un semimaraton pentru biciclişti. Concursul se adresează îndeosebi familiilor iubitoare de drumeţii pe bicicletă, invitate să pedaleze pe dealurile limitrofe oraşului. În ultima zi a Săptămânii Mobilităţii, duminică, va avea loc tradiţionalul Critical Mass, un marş pe două roţi prin Oradea, ce va porni de la ora 16.30 de la Primăria Borş şi de la ora 18 din Parcul Magnoliei. După o săptămână fără maşini, poate orădenii vor decide să fie la fel de mobili şi fără a aştepta vreo ocazie specială...


Este săptămâna mobilităţii europene. Aţi fi dispus să renunţaţi la maşină timp de o zi în favoarea tramvaiului, bicicletei ori mersului pe jos?

02-Latoczki-Levente_bihoreanul.jpgÎn general nu circul cu maşina, de obicei mă deplasez pe jos. Nu am o problemă cu tramvaiul sau bicicleta, dar mersul pe jos este mai sănătos.
Latoczki Levente (foto), 21 ani, tehnician reclame

Cred că mi-ar lua mai mult timp dacă aş alege alte mijloace de transport. Deocamdată, în Oradea este mai uşor să circuli cu maşina.
Camelia Berindan, 28 ani, traducător

02-Dana-Lucian_bihoreanul.jpgMă străduiesc, de câte ori am ocazia, să las maşina. Chiar aş vrea să fie zile în care maşinile să fie interzise în oraş. Altfel, mi-e teamă cu bicicleta.
Dana Lucian (foto), 33 ani, director agenţie

E o idee foarte bună, măcar am face mişcare. Eu am maşină, dar prefer să merg pe jos. Fac o jumătate de oră până acasă, mă relaxez.
Felicia Teşan, 46 ani, consilier credite

Ar trebui să facă primarul piste de biciclete în oraş, pe o parte a trotuarului. În lipsa lor, eu circul cu maşina, dar totuşi fiul meu merge cu bicicleta.
Molnar Tibor, 58 ani, subinginer

Folosesc maşina doar dimineaţa, în rest prefer să merg pe jos sau cu bicicleta. Am reuşit chiar şi un an să nu umblu cu maşina.
Florin Margin, 47 ani, inginer

Cred că aş putea rezista timp de o săptămână. Şi acum încerc să rezolv ce pot mergând pe jos. Totuşi, având în vedere că am copii, când mă grăbesc iau maşina.
Pokros Katalin, 35 ani, casnică

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu placere
Problema se pune ca eu fiind agent, sunt nevoit sa lucrez cu masina, fiindca distribui marfa.Deci practic sunt legat de masina 6-7 ore pe zi ! In rest, daca as putea, m-as lipsi de ea si imi place sa circul cu bicicleta si chiar umblu regulat la alergat.M-as bucura de o pista de alergat in parcul de langa Hotel Continental...si cred ca nu sunt singurul....
Postat 15 Septembrie 2014, 22:52 de un oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON