URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2013, 16:02

Sădeşte-te pentru viitor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

M-am mutat la Oradea în urmă cu patru ani. Cunoşteam oraşul din copilărie, dar acum totul pare schimbat.

Oradea este un oraş foarte, foarte interesant. Comparativ cu altele din România, aici au loc multe evenimente culturale, există încărcătură istorică şi este locul unui schimb cultural intens între grupurile etnice. Multe oraşe din vestul României au o situaţie similară, din punct de vedere cultural şi istoric, dar la Oradea ceva parcă este nefinalizat.

În urmă cu 120 de ani, oraşul trecea printr-o perioadă înfloritoare: se făceau investiţii în centrul istoric, prin clădirile care sunt incredibil de frumoase, oameni de afaceri îşi dădeau întâlniri aici şi era, totodată, un loc râvnit de artişti, muzicieni, scriitori. Apoi, din păcate, a urmat o perioadă lungă de stagnare. Dar oare unde se află Oradea acum?

Am văzut o mulţime de schimbări pozitive care s-au petrecut în ultimii ani şi ceva se întâmplă din nou. Sunt chiar curios dacă oraşul va putea merge pe vechiul făgaş, dacă oamenii oraşului vor renunţa la prejudecăţi şi vor încerca să vadă lumea la un orizont mai luminos, dacă le va păsa mai mult de generaţiile viitoare, dacă vor putea găsi o strategie pentru adoptarea vreunei poziţii în zonă.

Toată lumea se plânge, după părerea mea, fără a avea motive întemeiate. Oraşul ăsta ar trebui să-şi ridice nivelul prin locuitorii săi: de la meşteri la profesorii universitari, de la vânzătorii din stradă şi muncitorii din fabrici şi copiii lor până la studenţi.

Orădeanul nu ar trebui să renunţe; e ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă. Nu vă lăsaţi copleşiţi de corupţie, de afaceri bazate pe şmenuri şi de un viitor întunecat. Fiţi mândri şi implicaţi-vă, astfel încât generaţiile următoare să fie şi ele mândre cum suntem noi acum de înaintaşii lor! Sună naiv? Poate. Dar să spui din start "N-are cum să meargă" ar fi o mare greşeală.

Artur Gyalai
Project-manager Posticum

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@kaboou
Bei, escrocule, in Danemarca sunt nostalgigi ai defunctei mizerii, numita ungaria mare ?
Postat 18 Noiembrie 2013, 15:40 de com
Regretabil
Locuiesc de peste 25 de ani in Danemarca,citesc zilnic ziare aici,dar nu am am gasit niciodata expresii de genul celor scrise in Bihoreanul de cei care nu sant de acord cu cineva.Bine ca danezii cunoscuti,vecini,prieteni nu stiu l.romana pentru ca daca ar intelege ce limbaj se foloseste in ziarele romanesti mi-ar fi rusine... Cei care gandesc si folosesc asemenea limbaj trebuie sa se gandeasca la faptul ca nu mai santem in Europa de acum 120 de ani unde unele natii se simteau umilite(si erau de fapt)iar altele se credeau superioare.Aici nu se manifesta asa ceva si as fi mandru ca sant roman daca si in tara mea de origine ar fi la fel Toate cele bune la toti I.C.
Postat 18 Noiembrie 2013, 12:16 de I,Cristioreanul
Mah goloi
tu te-ai uitat in in oglinda, ma, distrusule ? zici ca esti mr. bean. esti o idiot frustrat si tu si cretinul astalalt (/dezaxatul/ ramas), care te pupa in cur, de zece ori,10 mess ... asa sa puteti voi manca, escrocilor, cum aici curgea lapte si miere acum 120 de ani. sunteti niste gunoaie frustrate, separatiste, revansarde, izolationiste cu creierul varza ! Oradea, s-a construit si se construieste dar nu cu distrusi frustrati de genul vostru.
Postat 18 Noiembrie 2013, 00:50 de Punct !
emilian304@yahoo.com
Totul porneste de la constructie nu de la sfada si coruptie Oradea e un oras superb cu oameni frumosi din care multi au fost indobitociti de astia 23 de ani de apocalipsa .Noi avem nevoie de oameni ca Artur Gyalai tineri cu energie cu putere constructiva altruisti impartiali si corecti si vin si eu si rastorn muntii sa punem Oradea pe harta lumii ca merita
Postat 17 Noiembrie 2013, 23:19 de teutonul ramas
pt kaboou
Tu si ciumetul asta sunteti doi imbecili, 'hudemeristi', frustrati! Ce-ati mai vrea voi, jigodiilor, sa intoarceti lumea inapoi cu vreo suta douazeci de ani. Marsh in pusta !
Postat 17 Noiembrie 2013, 21:05 de Gyorgy
felicitari Artur pentru articol
Felicitari Artur pentru articol. Lasa tembelii sa comenteze, eu chiar cred ca ai surprins bine esenta a ceea ce ar trebui sa fie Oradea acum. Si eu sper sa crestem cat mai mult si sa depasim clujul la multe capitole
Postat 17 Noiembrie 2013, 20:52 de Sorin
haha
unde dreq l-ati gasit si pe tembelul asta ? ba, mai bine rameneai in pusta ca sunt destui d-astia ca si tine pe aici.
Postat 17 Noiembrie 2013, 20:02 de Oradean
?????
unde dracu l-ati gasit si pe * asta nesimtit sa-i faceti reclama ? sau a platit el sa-l publicati ? iar un articol din gama udmr- "advertorial" ?
Postat 17 Noiembrie 2013, 19:45 de Euro
auzi la el: "lipseste ceva"...
probabil se refera la faptul ca ungurii n-au reusit sa puna mana pe cladirea Liceului Mihai Eminescu, pe Felix, pe satele din jur,etc.
Postat 17 Noiembrie 2013, 19:21 de @pusta falita
ce muian are si unguru' asta nostalgic
Ramana cati am botezat eu !
Postat 17 Noiembrie 2013, 19:18 de unguru bulan-bator
unguri nostalgici
Da-l dracu' de magar nostalgic. ! Pai, acum 120 de ani, Oradea era plina de noroaie, mizerie, darapanaturi si discriminari cat incape facute de ungurii navalitori in Ardeal (cu ajutor austriac), la adresa romanilor majoritari, pe propriul lor pamant !
Postat 17 Noiembrie 2013, 19:16 de arturo-gonzal gyoloi
varza a la cluj
@Pole: btw, bati mai mult de 150-200 km. de alte orase ale lumii ai auzit?
Postat 17 Noiembrie 2013, 18:59 de varza a la cluj
varza a la cluj
Pentru anteriorul: viata cultuara la cluj.... ce gluma tare :)))
Postat 17 Noiembrie 2013, 18:56 de varza a la cluj
Poate mai bine te relocai la Cluj, ca sa vezi intradevar viata culturala
Daca tu, care te-ai reintors in Oradea de la Alesd, spui asta inseamna ca asa o fi.
Postat 17 Noiembrie 2013, 17:44 de Pole
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON