URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2017, 14:25

Ruine la suprapreţ: Supraimpozitarea faţadelor ruinate a convins o zecime din proprietarii taxaţi să înceapă reabilitarea

Ruine la suprapreţ: Supraimpozitarea faţadelor ruinate a convins o zecime din proprietarii taxaţi să înceapă reabilitarea RECORD. Cei mai mulţi proprietari suprataxaţi în 2017 deţin case pe strada Cuza Vodă, unde Primăria a găsit 14 imobile cu faţadele ruinate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an, 308 proprietari de terenuri neîngrijite şi de clădiri cu faţade distruse sunt obligaţi să plătească impozite cu 400% mai mari decât până acum, măsura fiind impusă de Primărie pentru a-i determina să-şi îngrijească imobilele.

Anul trecut, suprataxarea a fost la un nivel doar dublu, pentru 285 proprietari. Efectul? O zecime dintre aceştia au şi început renovările. În loc să dea banii pe "amenzi", preferă să-i cheltuie pe lucrări...

De voie, de nevoie

De îndată ce legislaţia i-a permis, Primăria Oradea a fost printre primele din ţară care au aplicat supraimpozitarea imobilelor degradate, fie că e vorba despre terenuri, fie de clădiri. În 2016 au fost vizaţi de această măsură 285 de proprietari, toţi fiind taxaţi cu impozite dublate.

Suprataxarea i-a determinat pe unii dintre ei să înceapă de urgenţă lucrările de reabilitare. Potrivit datelor municipalităţii, 27 dintre proprietarii supraimpozitaţi au început lucrările până în octombrie. "Deocamdată nu avem datele din lunile noiembrie şi decembrie, dar în mod sigur numărul celor care au solicitat autorizaţii pentru lucrări a crescut", a declarat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei. Aşadar, cel puţin o zecime din cei afectaţi de măsură au preferat să-şi renoveze casele şi să-şi îngrijească terenurile ca să nu plătească din nou impozite mai mari.

Şi mai scump!

Cum numărul celor care au început lucrările n-a fost, totuşi, prea mare, pentru anul 2017 municipalitatea a decis o măsură şi mai aspră: supraimpozitarea a 308 proprietari cu 400%!  Printre aceştia se numără zeci de proprietari de terenuri de pe străzile Ogorului şi Calea Clujului, majoritatea celorlalţi fiind proprietari de case din zona centrală a oraşului.

Strada cu cele mai multe clădiri degradate este Cuza Vodă, unde 14 proprietari vor fi supraimpozitaţi din acest an. Lor li se mai adaugă alţi 12 proprietari de pe Republicii, 11 de pe strada Ady Endre, 10 de pe Tudor Vladimirescu, 9 de pe Primăriei şi tot atâţia de pe Iuliu Maniu şi Episcop Mihai Pavel, câte 7 de pe străzile Roman Ciorogariu şi Mihai Eminescu, câte 6 de pe străzile Armatei Române şi 1 Decembrie, plus alţii care deţin proprietăţi în alte zone.

Rămâne de văzut câţi dintre ei vor prefera să plătească supraimpozite şi la anul şi câţi se vor apuca de lucrări pentru a scăpa de birul pe paragină...


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre supraimpozitarea cu 400% a proprietarilor de clădiri cu faţade părăginite şi de terenuri neîngrijite?

Cu siguranţă sărmanul om care poate nu-şi permite o cină caldă nu va plăti de 5 ori mai mult impozit. De ce nu spun şi ce vor face cu surplusul de bani?

Sorin Bogdan

Oamenii care nu îşi permit să renoveze au soluţia să vândă şi să se mute în altă parte. Toţi suntem sărmani dacă nu lucrăm.

Alexandru M. Marta

În majoritatea acestor case sunt bătrâni cu pensii mici, ţigani sau persoane cu venit slăbuţ. Primăria ar trebui să acopere o parte din lucrări.

Vasi Ardelean

Poate soluţia nu e cea mai bună, dar nici scuze nu există. Dacă eu aş avea o astfel de casă şi nu mi-aş permite s-o renovez, aş vinde-o cuiva care poate.

Ştefan Claudiu Hatăr

Nu mi se pare corect. Nu oricine are bani să-şi renoveze imobilele. Pare o metodă de a confisca nişte case pentru neplata impozitelor astronomice.

Anonim

Multe din aceste case au fost cumpărate pe bani mărunţi de la stat, în rate. Proprietarii puteau măcar să le întreţină cât de cât, să aibă respect pentru toţi orădenii.

Lucian Olau

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON