URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2013, 10:45

Roade din gunoaie: Agricultorii îşi pot fertiliza gratuit culturile cu nămoluri de epurare

Roade din gunoaie: Agricultorii îşi pot fertiliza gratuit culturile cu nămoluri de epurare REZIDUURI CURATE. Apele uzate ale oraşului sunt tratate la staţia de epurare, unde sunt "despărţite" de deşeuri şi substanţe nocive. Rezultatul sunt aşa-numitele nămoluri de epurare, numai bune ca îngrăşăminte pentru agricultură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europenii folosesc de multă vreme în agricultură nămolurile rămase după curăţarea apelor în staţiile de epurare, ca fertilizatori ce înlocuiesc cu succes îngrăşămintele chimice. E un procedeu din care toată lumea câştigă: staţiile de epurare scapă de cantităţile uriaşe de nămoluri, iar fermierii îşi întreţin culturile într-un mod ecologic.

În România, folosirea nămolurilor în agricultură este deocamdată o noutate, utilizată la scară restrânsă, iar la Oradea se face un fel de "pionierat", agricultorii bihoreni primind gratuit de la Compania de Apă nămolurile staţiei municipale de epurare a apei. Numai să le ceară...

Cu reguli şi directive

Utilizarea nămolurilor de la staţiile de epurare e reglementată strict de Uniunea Europeană. Deşi au proprietăţi agrochimice utile, utilizarea lor în agricultură poate dăuna solului în cazul în care concentraţia metalelor grele e prea mare şi nămolurile nu sunt suficient tratate. Dacă sunt însă filtrate corespunzător, iar solul e la rândul său curat, combinaţia e perfectă pentru îngrăşarea pământului.

Asta încearcă să le explice agricultorilor bihoreni reprezentanţii Companiei de Apă Oradea, care din acest an au început să "împacheteze" nămolurile şi să le ofere cadou. Valorificarea nămolurilor, numite şi biosolide, este o etapă din cadrul mega-proiectului Aparegio, care presupune extinderea reţelelor de apă şi canalizare atât în municipiu, cât şi în judeţ. Ca să obţină finanţarea europeană pentru proiect, CAO a trebuit să prezinte şi o soluţie pentru eliminarea cantităţilor mari de nămoluri rezultate în urma epurării apei. "Cantităţile de nămoluri sunt şi acum însemnate, iar după ce extinderea va fi finalizată vor fi şi mai mari. În plus, vom mai avea încă două staţii de epurare în judeţ, la Beiuş şi la Tinca, care la rândul lor vor produce biosolide", explică Renata Tripa, purtător de cuvânt al CAO.

Bune la cereale

Pentru eliminarea nămolurilor din staţiile de epurare existau mai multe variante: utilizarea lor în refacerea terenurilor degradate, coincinerarea în staţiile de ciment, depozitarea la halda de deşeuri ori folosirea în agricultură. Cea mai viabilă şi mai prietenoasă cu mediul este utilizarea ca fertilizator agricol, pentru că astfel deşeurile sunt reintroduse în natură, fiind benefice culturilor. "Aceste deşeuri organice parcurg mai multe etape de tratare şi filtrare înainte de a fi folosite în agricultură", explică Tripa. Altfel spus, după ce sunt curăţate de substanţele nocive, asigură solurilor un aport de nutrienţi organici şi microelemente. În plus, un aspect ce merită luat în seamă mai ales în verile secetoase, asigură şi umiditate.

Totuşi, nămolurile nu se potrivesc oricărei culturi, studiile din domeniu arătând că îşi dovedesc mai bine eficienţa asupra cerealelor decât în legumicultură.

Înainte de a fi împrăştiate pe un teren, solul e supus unor teste pedologice şi agrochimice, pentru a se verifica ce materiale conţine şi pentru a se asigura că, după aplicarea nămolurilor, concentraţiile legale de metale grele în sol nu sunt depăşite.

Producţie mai mare

În prezent, la staţia de epurare a Oradiei se usucă zilnic 27 de tone de nămoluri cu o umiditate de 70%, o parte din acestea ajungând pe 45 de hectare de terenuri agricole de pe teritoriul oraşului, în Alparea şi Sântandrei. Întrucât îşi fertilizează terenurile cu nămoluri de prea puţin timp, fermierii bihoreni încă n-au cum să-şi dea seama cât de eficientă e metoda. Însă experienţa agricultorilor din Arad şi Timişoara, care folosesc de mai mult timp nămolurile, demonstrează că producţia poate creşte chiar şi cu 20%.

Cert e că agricultorii nu au decât de câştigat, mai ales că primesc nămolurile gratuit. "Le oferim oricui ni le cere, cu condiţia să îşi facă studiile de sol necesare", spune Tripa. Pentru efectuarea acestora, agricultorii găsesc îndrumare tot la Compania de Apă, prima interesată să scape cât mai repede şi cât mai eficient de reziduuri. Livrarea şi împrăştierea biosolidelor pe terenul agricol e asigurată tot de CAO, aşa că fermierilor chiar nu le rămâne nicio grijă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Daca-i din UE,o musai bun chiar daca miroase a kkt.
Daca aceste " Residuuri curate " ale apelor uzate ale orasului si tratate la statia de epurare sunt aceleasi folosite si in UE ( Germania spre exemplu ) - omiteti ,probabil voit , un lucru esential - aceste namoluri PUT, degaja un miros pestilential, comparabil cu cel care se simtea in partea vestica a orasului, de PORCINE. Apoi,daca astai treaba ECOLOGICA si NORMALA , hai sa adoptam tot vine din UE,chiar daca miroase a KKT.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 14 Iunie 2013, 13:50 de xyz-q
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON