URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2014, 13:04

Responsabil cu colectarea deşeurilor la RER Ecologic Service: "Avem nevoie ca orădenii să colecteze selectiv"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să îi asigure pe orădeni că fiecare PET pe care îl trimit la reciclare ajunge exact acolo, operatorul licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, a dedicat pentru colectarea fracţiei uscate utilaje diferite de cele pentru deşeurile menajere.

"De luni până duminică, aceste utilaje colectează doar deşeuri reciclabile", garantează Horia Burlou, şeful secţiei Salubrizare menajeră în cadrul RER Ecologic Service. Tânărul le aminteşte orădenilor de ce micul lor efort de a colecta selectiv este atât de important, nu doar pentru oraş, ci pentru natură însăşi.

Trasee distincte

- Câte deşeuri aruncă orădenii? Care e tendinţa pe care o constataţi: consumăm mai mult sau mai puţin?

- În medie, colectăm lunar aproximativ 4.500 tone de deşeuri. De la an la an nu sunt diferenţe foarte mari, ci diferenţele sunt între sezoane: pe timpul verii cresc cantităţile de deşeuri, iarna scad.

- Cum se stabilesc traseele de colectare? Câte utilaje şi câţi muncitori ai RER Ecologic Service ies pe străzi zilnic?

- Am stabilit pentru colectarea deşeurilor şi a celor reciclabile zile diferite, pentru ca între cele două categorii să nu se facă nicio confuzie şi să nu existe suspiciuni că sunt amestecate. Astfel, lunea, miercurea, vinerea şi sâmbăta colectăm deşeurile menajere de la asociaţiile de proprietari, iar marţea şi joia de la persoanele fizice. Deşeurile reciclabile se colectează marţea, joia şi duminica de la asociaţiile de proprietari, respectiv lunea şi vinerea, din două în două săptămâni, de la persoane fizice. Miercurea colectăm deşeuri reciclabile de la agenţi economici şi instituţii publice. Zilnic, pentru colectarea deşeurilor, ies pe străzi 18 utilaje şi 36 de muncitori.

- Au toţi orădenii contracte de salubritate? Ce se întâmplă cu deşeurile celor care nu au contracte?

- Nu toţi au contracte, ci doar aproximativ 151.000 de locuitori. Deşeurile celorlalţi ajung fie pe domeniul public, fie în containerele asociaţiilor de proprietari.

- Care sunt cele mai mari probleme pe care le întâlniţi?

- Principala problemă sunt oamenii fără adăpost, care amestecă sau împrăştie gunoaiele din containere. Mai avem problema persoanelor care sustrag din recipienţii cu deşeuri reciclabile şi ne fac să plimbăm utilajele goale pe străzi, dar şi pe cea a deşeurilor din construcţii şi din demolări aruncate în containerele pentru deşeuri menajere ori în cele pentru deşeuri reciclabile. Totodată, multe containere, îndeosebi igluuri, sunt incendiate din neatenţie, iar uneori avem dificultăţi şi cu accesul la recipienţi, pentru că ţarcurile sunt blocate de autoturisme parcate necorespunzător.

Reciclarea, o normalitate

- De ce este necesară colectarea selectivă a deşeurilor?

- În primul rând, pentru reducerea cu 15% a cantităţilor de deşeuri descărcate la depozitul ecologic - o obligaţie impusă prin normele europene. Apoi, este un act de respect faţă de natură, care ar trebui să devină, zic eu, o normalitate.

- Ce trebuie să facă orădenii pentru a se asigura că deşeurile lor vor fi reciclate?

- Dacă pre-colectează selectiv, adică adună separat deşeurile menajere de cele reciclabile, sigur vor fi reciclate. Dovadă că deşeurile colectate selectiv sunt cu adevărat reciclate este faptul că, până acum, oraşul şi-a respectat ţintele.

- Se poate întâmpla ca muncitorii RER Ecologic Service să amestece fracţia uscată cu cea umedă?

- Nu, tocmai pentru că le colectează în zile diferite, cu utilaje diferite. Aceasta este garanţia noastră: am dedicat utilaje special colectării fracţiei uscate, sunt maşini care de luni până duminică doar asta fac.

În rând cu europenii

- Ce câştigă RER Ecologic Service din colectarea materialelor reciclabile?

- Nimic, pentru că noi colectăm aceste deşeuri gratuit, şi tot gratuit le transportăm şi le predăm Staţiei de sortare a municipiului. Singurul nostru beneficiu este că, împreună cu orădenii, contribuim la îndeplinirea ţintelor şi la sănătatea mediului înconjurător.

- Cu ce se deosebeşte sistemul de colectare a deşeurilor din Oradea de cel din Occident? Care sunt îmbunătăţirile necesare?

- Diferenţa majoră, probabil, este că în multe alte ţări se colectează deşeurile în cinci fracţii. Dar şi noi suntem la standarde europene: orădenii pot colecta deşeurile pe două fracţii, am asigurat infrastructura necesară şi sistemul e implementat în întreg municipiul. Îmbunătăţirea de care avem nevoie depinde de orădeni: avem nevoie ca tot mai mulţi cetăţeni să colecteze selectiv şi să nu amestece deşeurile.

- Cum credeţi că va arăta sistemul local de salubritate menajeră peste un deceniu?

- În viitorul apropiat, în Oradea, probabil ţarcurile vor fi închise cu cartele şi niciun container nu va mai rămâne în afara acestor incinte. Pe plan mondial, tendinţa este ca deşeurile să urmeze un circuit subteran, posibil să fie şi realitatea Oradiei în următorul deceniu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Piata Bucuresti
In Piata Bucuresti ghenele sunt destinate doar colectarii deseurilor menajere, iar deseurile reciclabile se colecteaza in containerele galbene sau in igloo-rile de afara.
Postat 23 Octombrie 2014, 09:23 de cetatean
...
Prosti ne credeti toti, in frunte cu primarul! Noi sa va selectionam gunoaiele si sa va creasca profitul, voi sa ne mariti tarifele; cam asta e ,,intelegerea" dintre rer si oradeni. Mie mi se rupe de basmele voastre, ce vad este ca vreti sa reintroduceti munca voluntara. Firesc ar fi fost ca odata cu transferarea catre noi a muncii facuta de tigani PLATITI (e vorba de selectarea gunoaielor), sa scada tarifele. Voi, niste nesimtiti (se aude, primarule?)ati marit tarifele!!! Asa ca asteptati ,,selectie" !
Postat 23 Octombrie 2014, 06:24 de ilie
Tzarcurile golite de catre oamenii strazii
Pana nu se inchid complet tzarcurie pentru deseuri degeaba colecteaza selectiv locatarii caci oamenii strazii fura tot din gunoaie si apoi le valorifica. Sa puna lacate, sa dea cheie la fiecare locatar deservit si sa le inchida complet fata de oamenii strazii! Asta daca vrem sa fie ca in occident.
Postat 22 Octombrie 2014, 10:23 de Velenta
Selectiv nu prea
Nu prea e selectiv atat timp cat nu desfiintati ghenele de gunoi interioare cum sunt in Piata Bucuresti.
Postat 22 Octombrie 2014, 09:10 de Nelu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON