URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2011, 16:48

RER ridică primele reciclabile de la case

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, adică cele reciclabile separat de cele menajere, a fost implementat de operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi la casele orădenilor, urmând ca luni, 10 ianuarie, să aibă loc prima colectare a acestor deşeuri de la case.

Potrivit directorului de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban, luni se vor ridica reciclabilele de la orădenii care au ziua de marţi ca zi de colectare a deşeurilor menajere, iar vineri de la cei care au ziua de joi ca zi de colectare a deşeurilor menajere. Miercuri se vor ridica reciclabilele de la asociaţiile de proprietari şi de la firme, la fel ca până acum.

"După săptămâna viitoare, colectarea deşeurilor reciclabile se va face o dată la două săptămâni, în funcţie de o împărţire pe care urmează să o stabilim, deoarece sacii galbeni nu se vor umple în fiecare săptămână", a declarat Ban. Astfel, cel mai probabil, casele Oradiei vor fi împărţite în patru zone, urmând ca în fiecare săptămână utilajele RER să ridice deşeurile reciclabile din 2 zone.

saci_Oradea_Bihoreanul_RER_Ecologic_Service.jpgHârtiile, cartoanele, pet-urile, dozele de aluminiu şi alte deşeuri reciclabile trebuie strânse de orădenii de la case în sacii galbeni (foto) care au fost distribuiţi de operatorul licenţiat de salubritate. Orădenii care locuiesc la bloc au la dispoziţie, pentru colectarea selectivă, containere fie cu capac galben, fie cu autocolante pe care e scris că sunt destinate exclusiv reciclabilelor.

Rugămintea ca orădenii să respecte colectarea selectivă a fost făcută şi de Pasztai Zoltan, managerul Eco Bihor, firma care a concesionat exploatarea şi administrarea depozitului de deşeuri al oraşului şi care, totodată, a inaugurat luna trecută staţia de sortare a deşeurilor reciclabile a Oradiei. De altfel, numai dacă orădenii colectează selectiv deşeurile, staţia va avea materia primă pentru a funcţiona.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
efort
@ro: si tu ai dreptate cand vorbesti de tomberonul galben. probabil ca incet-incet ne vom obisnui cu totii! eu personal acord atentie acestei colectari pur si simplu pentru ca de undeva trebuie sa se inceapa! nu e usor sa mai fii atent si la asa ceva dar nici un efort de netrecut nu este. pentru mine insa un "sac galben" este prea mare! Nu stiu daca o sa-l umplu 25-30%. repet insa, treptat, ne vom obisnui cu totii! la "bri...store" se gasesc niste dulapuri PVC special destinate colectarii selective. eu mi-am cumparat unul pentru a-mi tine aici masina de tuns iarba. pana la urma poate voi achizitiona unul si pentru deseuri. acum, chiar nu intru in faliment pentru 250 lei! ce za zic, eu nu, desi pentru multi poate fi un efort financiar, deci RER-ul ar putea pune la dispozitie asa ceva, pentru ca in fapt nu e vorba de un "hatar" facut cuiva ci de un efort(in prima faza)facut la nivel national! mediul este al tuturor!
Postat 08 Ianuarie 2011, 12:41 de mihai
tomberon galben :) in loc de sac
@mihai,multumesc, cred ca asa o sa rezolv si eu, pe tersa din spate o sa tin hartia, etc si pe urma am sa-l transbordez in fata. dar cred ca totusi ideal ete sa primim tomberon si pentru plastic etc.
Postat 07 Ianuarie 2011, 15:57 de ro
sugestie
@ro: si eu mi-am pus problema si pana acum am adoptat uramtaorea solutie: in saci menajeri obisnuiti(mai mici)am pus sticle, doze, flacoane pe care ia-m depozitat pe o terasa! la final, inainte de colectarea sacilor galbeni ii pun pe toti in acesta.
Postat 07 Ianuarie 2011, 09:04 de mihai
sugestii
eu locuiesc la casa. ma gandesc cum sa fac. astept sugestii. ce sa tin in cosul meu de gunoi din casa? Ce sa tin afara , ca sa nu am probleme cu soriceii etc.? sacul galben este mare si nu am unde sa tin ca sa nu fie vizibil. In casa nu tine/ Ma gandesc de cateva zile, sa fie si estetic curtea mea si sa nu am sobolani etc? Nu era mai bine un container?
Postat 06 Ianuarie 2011, 20:01 de ro
Tembelismul oradean
In Italia spre exemplu, se practica selectarea deseurilor in statii de sortare unde, pe bani putini, se face o selectie pe tip de greutate, prin simpla scuturare pe plase imense si dure, cu ochiuri de diferite dimensiuni alternative. Esye o sortare mecanica, cam o statie la 60-70 de localitati (max. 300.000 locuitori). Asa ca abureala asta cu saci diferiti, pe anumite zile, este o gogomanie facuta sa dea oamenilor ceva de lucru pe la casele lor.
Postat 06 Ianuarie 2011, 16:12 de R
ai dreptate
Ai dreptate, a fost o greşeală în corpul ştirii. Mersi de sesizare. Adriana Ţic
Postat 06 Ianuarie 2011, 08:06 de @mihai
greseala
ori Ionel Ban a spus gresit, ori cine a consemnat a gresit! cei carora li se ridica gunoiul menajer, cand li se ridica reciclabilele? cred ca e invers: cei care au ziua de joi pentru gunoi menajer, au vineri pentru reciclabile!!!!
Postat 05 Ianuarie 2011, 20:12 de mihai
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON