URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2010, 13:25

RER a "spălat" cu clorură, nisip şi sare străzile Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima intervenţie, reuşită!

Prima ninsoare care a căzut peste Oradea în această iarnă a însemnat şi prima intervenţie a utilajelor de deszăpezire în municipiu. Pe moment, doar pentru combaterea poleiului.

Joia trecută, în Oradea s-a făcut simţită prima ninsoare din acest sezon, iar la ora 18.10 maşinile operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, au ieşit pe străzi. "Opt utilaje au ieşit cu material antiderapant solid, pentru a combate formarea poleiului", a declarat Ionel Ban, directorul de producţie în cadrul companiei.

Maşinile au acţionat la comanda Primăriei Oradea şi au mers prima oară pe arterele de intrare în oraş, ulterior acoperind toate străzile principale ale municipiului. De asemenea, au "stropit" cu sare, nisip şi clorură sensurile giratorii, podurile şi podeţele din Oradea.

La 3.30 dimineaţa, utilajele au ieşit din nou pe străzi, dat fiind că temperaturile scăzuseră sub zero şi exista pericolul îngheţului. Din nou, maşinile RER au străbătut fiecare arteră importantă, lăsând în urmă materialul antiderapant menit să salveze traficul. Această intervenţie s-a întins până după ora 8 dimineaţa, când autospecialele au urcat pe străzile de pe deal. Pe nicio arteră n-a fost necesară intervenţia plugului pentru deszăpezire şi, totodată, nu s-a sesizat niciun incident rutier.

În total, în prima noapte după ninsoare, RER Ecologic Service a utilizat 61 de tone de sare, 132 de tone de nisip şi 24 de tone de clorură.

Pe fază

Marţi, zăpada a căzut din nou peste oraş. Începând de la ora 15.30, zece utilaje ale RER au fost pe străzile oraşului, împrăştiind material solid antiderapant. În total, s-au folosit 390 tone de nisip, 240 tone de sare şi 90 de tone clorură.

În cursul zilei de miercuri, angajaţii operatorului ies din nou pe străzi, de data aceasta pentru a împrăştia manual materiale anti-derapante pe trotuare, în intersecţii şi în sensurile giratorii.

"Utilajele noastre vor fi în continuare pregătite pentru intervenţii la orice oră a zilei sau a nopţii", a declarat directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban. De altfel, reprezentanţii societăţii urmăresc atent prognoza meteo pe site-uri specializate, pentru ca nimeni să nu fie luat prin surprindere...

Nu doar RER are obligaţii

Pe de altă parte, municipalitatea reaminteşte orădenilor că, în conformitate cu articolul 111 din Regulamentul serviciului de salubrizare a municipiului Oradea, toţi cetăţenii sunt obligaţi să cureţe zăpada, să îndepărteze gheaţa şi să combată poleiul de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea.

Cei care nu vor respecta aceste obligaţii vor fi sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.000 lei pentru persoane fizice şi 1.500 şi 2.500 lei pentru persoane juridice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
chiar asa
acum trebuie sa-i dam dreptate totala lui ciribiri dar unde are RER-ul parcul de masini ca sa poata imprastia o asemenea cantitatenemaivorbind nici timpul fizic nu este,este rau daca cetatenii sunt considerati niste fapturi de gradul 3
Postat 16 Decembrie 2010, 19:01 de karton
Interesant
Sunt curios cat plateste RER pe luna la noul Ebihoreanul? Reclama trebuie insotita de semne distincte.
Postat 15 Decembrie 2010, 23:03 de ionel
interesanta e fizica
ALOOO!!! MARTI INCEPAND CU ORA 15 30 ....S AU IMPRASTIAT 720 DE TONE MATERIAL ANTIDERAPANT????.........ASA REIESE LA INSUMAREA CANTITATILOR DE SARE , NISIP SI CLORURA ....CRED CA DACA CIFRELE ERAU REALE .....ASFALUTUL ERA PROTEJAT DE UN ALT STRAT DE NISIP SI SARE ...CATE CAMIOANE ERAU NECESARE PENTRU ASA O CANTITATE DE MATERIAL ? ...VRE O 100 DE CAMIOANE DE 7 TONE ?....UNDE ERAU ? NU TIN MINTE SA FI VAZUT VRE UNU ??SAU ASTA O FI CANTITATEA PREVAZUTA PENTRU TOATA IARNA ????
Postat 15 Decembrie 2010, 22:44 de ciribiri
poate nu gresesc
cred ca clorura de calciuparca ,in bucuresti stiu ca asta a fost folosita deoarece sarea distruge atat carosabilul cat si masinile aflate in trafic
Postat 15 Decembrie 2010, 21:39 de karton
un calcul
La 240 de tone de sare de bucatarie, adica Na Cl avem printr-o regula de trei simple aprox.96 tone clorura. Ar fi bine daca stirea ar spune ce fel de clorura s-a folosit.
Postat 15 Decembrie 2010, 21:31 de nimeni
gresesti
degeaba strigi ca degeaba iesea la ora 14-15 cand a pornit ninsoarea ca nu putea sa intervina sau interventia nu avea efect
Postat 15 Decembrie 2010, 20:56 de karton
CARE STRAZI?????
care strazi????? si cand????? ca ieri, marti, la ora 16:30 strazile erau patinoare!!!! ei au iesit la ora 18 cand in oras ningea de la ora 14!!! BRAVO....gunoierilor. iar tu Bihorele, nu-i mai tot lauda atat si in ziar si pe site ca nu merita!!! sunt niste incompetenti!
Postat 15 Decembrie 2010, 14:52 de RCZ
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON