URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2010, 17:13

Reguli pentru frumuseţe

Reguli pentru frumuseţe AŞA DA ŞI AŞA NU! Clădirile de pe strada Rimanoczy 6 sunt, potrivit Primăriei, un model de evitat privind reabilitarea, pentru că fiecare corp al aceleiaşi clădiri e zugrăvit în altă culoare, rezultând o clădire mai pestriţă decât un papagal. Pe de altă parte, sediul Episcopiei Oradea e un exemplu de bună practică în reabilitare
Reguli pentru frumuseţe AŞA NU! Clădirile de pe strada Rimanoczy 6 sunt prezentate de Primărie ca un model de cum nu se face reabilitarea. Asta pentru că proprietarii şi-au vopsit faţadele fiecare după ce culori a preferat, rezultând o clădire mai pestriţă decât un papagal
Reguli pentru frumuseţe AŞA DA! Sediul Episcopiei Ortodoxe, de pe strada Roman Ciorogariu, e dat de Primărie ca exemplu de bună-practică în reabilitare. În aceeaşi categorie se include şi sediul Companiei de Apă Oradea sau clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie

După instituirea taxei speciale pentru imobilele cu faţade neîntreţinute din centrul istoric al oraşului, municipalitatea a pus la dispoziţia orădenilor un ghid care îi învaţă cum să îşi renoveze clădirile.

Asta pentru că, deşi sunt mulţi care au de plată pentru că nu şi-au întreţinut deloc faţadele, tot mulţi sunt şi cei care le-au renovat alandala...

Culori impuse

Centrele istorice ale oraşelor sunt simboluri ale patrimoniului european cultural şi istoric. Aceasta e premisa de la care porneşte "Ghidul de bune practici în reabilitarea clădirilor din centrul istoric", realizat de Primărie pentru a-i ajuta pe cei vizaţi de taxa de faţadă, publicat integral pe site-ul municipalităţii, www.oradea.ro.

Ghidul prezintă regulile de reabilitare ale unei clădiri, începând cu acoperişul şi învelitoarea şi terminând cu culorile tencuielii. De exemplu, la învelitoarele acoperişurilor trebuie să se ţină cont de tipul original. Astfel, dacă imobilul a avut în variantă originală ţigle în învelitoare, la reabilitare trebuie să se folosească tot ţigle.

În Oradea, majoritatea clădirilor au fost prevăzute cu învelitori din ţigle de două feluri: din ceramică presată şi profilată, adică ţigle dreptunghiulare ondulate, şi ţigle solzi, adică plate şi rotunjite la un capăt, astfel încât la ansamblare dau impresia de solzi. În cazul ţiglelor din ceramică se acceptă nuanţele de cărămiziu şi maro, în timp ce pentru ţiglele solzi sunt acceptate culorile roşu, maro smălţuit, negru smălţuit, albastru smălţuit şi verde smălţuit.

O problemă frecvent întâlnită este zugrăveala în culori nepotrivite a faţadelor. Pentru a lămuri această problemă, municipalitatea a stabilit un paletar de culori pentru clădiri, în funcţie de stilul arhitectural. Pentru cele baroce şi eclectice se acceptă atât nuanţe de galben, cât şi gri, în timp ce pentru cele seccesion şi neoclasiciste s-a optat exclusiv pentru culori reci: nuanţe de gri, albastru, maro. Clădirile moderne pot fi zugrăvite şi în culori calde şi reci, însă nicidecum nu se acceptă culori stridente precum portocaliu sau roz.

O atenţie deosebită trebuie acordată şi elementelor decorative. Dispariţia acestora este considerată cea mai gravă agresiune făcută clădirilor istorice, de aceea ele trebuie reabilitate doar de către experţi.

Fără PVC

Deşi foarte răspândită în centrul istoric, tâmplăria din PVC sau metal este interzisă. "Nicio fereastră sau oblon de plastic nu poate concura cu o fereastră istorică, un oblon din lemn sau un geam de sticlă original", se arată în ghid. În cazul porţilor şi al uşilor, se recomandă executarea reparaţiilor doar cu metode meşteşugăreşti tradiţionale şi folosirea vopselelor de ulei de in. Ghidul explică şi restaurarea vitraliilor, componente artistice care trebuie reparate la cele mai mici semne de degradare, ca să nu se distrugă de tot.

O altă problemă frecvent întâlnită este utilizarea aparatelor de aer condiţionat pe monumente. Sub nicio formă acestea nu trebuie montate pe faţade, însă prea puţini orădeni au ţinut cont de acest lucru.

Pentru a realiza o reabilitare ca la carte, Fundaţia de Protejare a Monumentelor oferă consultanţă gratuită, de luni până vineri între orele 10-12 şi 14-16, la sediul din strada Duiliu Zamfirescu. Tot sprijin, însă financiar, oferă şi municipalitatea, care a constituit un fond din care creditează fără dobândă proprietarii din centrul istoric pentru achitarea lucrărilor de reabilitare.

Aşa că nu mai trebuie decât bună-voinţă şi responsabilitate din partea orădenilor. Pentru că privilegiul de a locui în buricul târgului presupune şi reguli...


TAXĂ INCERTĂ
Reabilitare în suspendare

Taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric pentru acei proprietari care nu îşi renovează corect faţadele sau le lasă în paragină a intrat în vigoare în urmă cu un an. După ce s-au trimis somaţiile de plată pentru cei vizaţi, orădenii au început să riposteze. Conform evidenţelor municipalităţii, până la sfârşitul săptămânii trecute circa 1.800 de proprietari de imobile din zona centrală a Oradiei au depus contestaţii cu privire la taxă.

De altfel, situaţia taxei a devenit nesigură după ce, vinerea trecută, prefectul Gavrilă Ghilea a atacat-o în contenciosul administrativ, pe motiv că se aplică şi la clădirile care nu sunt declarate monument. Astfel, până la soluţionarea în instanţă, taxa va fi suspendată, rămânând la decizia magistraţilor dacă va mai fi sau nu aplicată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@TOT ESCRROCI ATI RAMAS!
SA ȘTII CĂ FAȚADA EPISCOPIEI CHIAR E UNA DEOSEBITĂ+POARTA DE ACCES+VITRALIILE DE LA ETAJ! JOS PĂLĂRIA E O R !!!
Postat 11 Octombrie 2010, 21:57 de @BABY
TOT ESCRROCI ATI RAMAS!
FAINA POZA AȚI PUS CU FAȚADA CENTRULUI EPARHIAL AL EPISCOPIEI! V-A FOST GREU SA VA DEPLASAȚI SA LUAȚI UN INSTANTANEU CU NOUA FAȚADĂ. PUTORRILOR!!! DE VEDEAȚI UN POPĂ CU GIPANU ÎN FAȚA EPISCOPIEI, RAPID BAGAȚI 5-10 FOTOGRAFII, FĂRĂ SĂ VĂ ÎNTRBAȚI DACĂ NU CUMVA ARE VRE-O 1-2 RATE LA BANCĂ PT RESPECTIVA MAȘINĂ, CĂ ÎN VÂRFUL MUNTELUI NU PREA URCA MATIZUL ÎNCARCAT CU CEAPĂ SI CARTOFI...IARNA DE EXEMPLU.
Postat 11 Octombrie 2010, 21:53 de BABY
SI TOTUSI...
care sunt strazile pe care primaria interzice tamplaria pvc ? ca ,asa , la modul general...
Postat 11 Octombrie 2010, 19:55 de sorin
hmmm
hmmmm..... multe persoane prefera sa inghete de frig si fac scandal sa nu pornim caldura in aceste case pe centru !!!! daca nici macar caldura nu vor , cum va inchiputi ca ei vor reface fatadele !!!!!!???? sunt persoane care nu si-au zugravit de zeci de ani in locuinta sau poate de cand s-au mutat !!!!! asa ca .... nici o sansa ca ei sa faca ceva .
Postat 10 Octombrie 2010, 15:19 de ana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON