URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2012, 10:01

Reguli noi pentru Oradea: Oraşul îşi reînnoieşte planul urbanistic

Reguli noi pentru Oradea: Oraşul îşi reînnoieşte planul urbanistic LA NUMĂRAT. Orădenii pot vedea pe marginea străzilor din municipiu tineri care stau concentraţi şi notează de zor. Ei numără maşinile din trafic, informaţiile fiind necesare pentru organizarea circulaţiei prin noul plan urbanistic general
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii 20 de ani, suprafaţa Oradiei a crescut de aproape trei ori, de la peste 2.800 de hectare în 1990 la aproape 8.000 în prezent. Oraşul e într-o continuă expansiune, iar pentru coerenţa dezvoltării are nevoie de reguli stricte şi bine definite.

La mai bine de 10 ani de la ultimul plan urbanistic general, Oradea îşi actualizează acum documentul ce reprezintă un soi de "biblie" locală a amenajărilor urbanistice. Întregul proces poate dura chiar şi doi ani, însă la final se va şti concret unde şi cum se poate construi în oraş, dar şi ce norme de amenajare trebuie respectate.

După lege

Potrivit Legii amenajării teritoriului şi a urbanismului, un plan urbanistic general (PUG) cuprinde reglementări pe termen scurt, mediu şi lung ce vizează stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan, a modului de utilizare a terenurilor, delimitarea zonelor deservite de servicii publice, modernizarea şi dezvoltarea structurii tehnico-edilitare, stabilirea zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice, dar şi precizarea condiţiilor de construire, respectiv de amenajare a oraşului. Reglementările ţin cont şi de evoluţia în perspectivă a localităţii, de diferite investiţii ce trebuie făcute în anticiparea dezvoltării oraşului.

Un PUG are caracter director, adică nimeni nu poate trece peste prevederile sale, şi este obligatoriu pentru fiecare primărie. Totodată, administraţiile locale au obligaţia să actualizeze planul o dată la 5-10 ani.

Perimat

01 Adriana Lipoveanu.jpgPUG-ul aflat în vigoare în Oradea a fost realizat în 1995 şi actualizat în 2001, deci cu mai bine de 10 ani în urmă. Ţinând cont de evoluţia oraşului în ultimul deceniu, este în mod evident depăşit. "Nu putem spune că PUG-ul municipiului Oradea este perimat, deoarece legiuitorul a stabilit intervalul maxim, dar nu trebuie să fii specialist ca să realizezi că multe dintre reglementările lui nu mai sunt de actualitate", spune arhitectul şef al Oradiei, Adriana Lipoveanu (foto). Drept urmare, în luna mai a anului trecut municipalitatea a iniţiat demersurile pentru realizarea unui nou PUG, lansând licitaţia care ulterior a fost câştigată de un consorţiu de trei firme din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

Realizarea unui PUG nu este însă deloc uşoară. "Elaborarea PUG-ului se face în mai multe etape: analiza situaţiei existente, adică studii privind evoluţia localităţii sub aspect economic ori socio-demografic, studiu privind organizarea circulaţiei ori privind protecţia şi conservarea mediului. Apoi e nevoie de o strategie de dezvoltare urbană. A treia etapă e realizarea PUG-ului propriu-zis, urmată de elaborarea Regulamentului Local de Urbanism şi, în final, de obţinerea avizelor şi aprobarea de către Consiliul Local", precizează Lipoveanu.

Toate aspectele

În prezent, Oradea e la prima etapă, cea de studii. Pe lângă analiza asupra suprafeţei la care s-a extins municipiul, se fac şi măsurători de trafic, pe baza cărora ulterior va fi organizată circulaţia din oraş, astfel încât traficul rutier să fie fluid. Totodată, specialiştii ţin cont şi de modul în care pot fi corelate drumurile din oraş cu şoselele naţionale, inclusiv cu viitoarea autostradă, chit că încă e departe de Oradea.

Noul plan al oraşului va mai avea un rol important: pe lângă că va stabili zonele rezidenţiale, va indica şi unde se pot face spaţii verzi ori unde pot fi construite supermarketuri sau depozite en-gros (care nu au ce căuta în centrul municipiului). "Metaforic vorbind, va redesena oraşul", spune arhitectul şef. De exemplu, fiindcă în prezent se observă o scădere a populaţiei, e posibil ca viitorul PUG să indice faptul că nu noi cartiere sunt esenţiale în oraş, ci zone industriale.

La anul

Nu în ultimul rând, PUG-ul va puncta şi detaliile privind amenajarea oraşului. De pildă, va indica ce tip de stâlpi de iluminat se pot folosi în oraş, din punct de vedere al specificului zonei şi al arhitecturii, ori ce tip de balustrade să existe. Astfel, cel puţin în teorie, pe viitor se vor evita situaţii aberante cum sunt cele care caracterizează în prezent malurile Crişului Repede, unde pe fiecare tronson de promenadă există un alt model de balustradă...

Tocmai din cauza complexităţii planului, execuţia sa durează până la doi ani. "Noi estimăm că va fi finalizat la jumătatea lui 2013", spune Adriana Lipoveanu. Astfel, de anul viitor, regulile de amenajare teritorială şi urbanistică în Oradea vor fi foarte clare şi nu vor mai putea fi ocolite. Cel puţin, nu sub pretextul că sunt depăşite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@andy Corecta ,,erata\'\' ta !
D-na (unii i-ar spune madam) este o absolventa a unei facultati de c-tii si toata ascensiunea o datoreaza politicului (adica barbatilor). Ocupa, fara a fi dat vreun concurs, o functie de directoras pe la institutia arhitectului sef al Oradiei. Ca semneaza cu apostrof (si) in calitate de arhitect sef se datoreaza gibonului, care, spre a nu avea vreo surpriza, a blocat organizarea unui concurs pt. a se ocupa postul de arhitect sef si a uns-o pe inginera in c-tii arhitect sef. Astept ziua cand primariei ii vor fi anulate de catre instante actele emise cu semnatura la rubrica ,,arhitect sef\'\' a cuiva care nu are aceasta calitate. A se vedea art. 240 Cp, ,,uzurparea de calitati oficiale\'\' ! Gibonule, iti suna si tie, dar cine sa-ti spuna, sefa de la juridic cu studii pe la ff/seral ?!
Postat 23 Mai 2012, 06:16 de .
ERATA
ATENTIE: IN LOC DE "ARHITECTUL SEF AL ORASULUI", DOAMNA JURNALIST AR FI TREBUIT SA SCRIETI "PERSOANA CARE OCUPA (POLITIC) FUNCTIA DE ARHITECT SEF AL ORASULUI". D-NA DIN IMAGINE NU ESTE ARHITECT, SI PRIN URMARE NU CRED CA E TOCMAI IN COMPETENTA EI SA EXPLICE PUBLICULUI UNA ALTA.... DAR MA ROG....PE CINE MAI INTERESEAZA IN ZIUA DE AZI COMPETENTA...???
Postat 22 Mai 2012, 16:52 de andy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON