URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2014, 11:39

Reciclezi şi câştigi! Oradea concurează cu alte 31 de oraşe din ţară pentru titlul "Oraşul Reciclării"

Reciclezi şi câştigi! Oradea concurează cu alte 31 de oraşe din ţară pentru titlul "Oraşul Reciclării" AMBIŢII ECO. Fostă Capitală Verde a României în 2012, Oradea are acum ambiţia de a deveni şi oraş al reciclării. Pentru asta, timp de şase luni, obiceiurile locuitorilor legate de colectarea deşeurilor vor fi atent monitorizate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea vrea să demonstreze că are locuitori responsabili şi ecologişti cu adevărat, în viaţa de zi cu zi. Oraşul a răspuns provocării companiei Eco-Rom Ambalaje şi s-a înscris în concursul naţional Oraşul Reciclării, aflat la a doua ediţie.

Vreme de şase luni, colectarea deşeurilor de către orădeni va fi atent urmărită, la fel ca în alte 31 de oraşe. În final, o singură urbe va fi declarată câştigătoare şi i se va amenaja, gratuit, un spaţiu de relaxare inedit.

Deşeuri pe fracţii

Organizat sub patronajul Ministerului Mediului în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice, concursul Oraşul Reciclării are drept scop stimularea colectării selective a deşeurilor şi recompensarea cetăţenilor care dovedesc că pun preţ pe reciclarea deşeurilor.

Colectarea selectivă presupune că, în propria-i locuinţă, fiecare cetăţean strânge separat deşeurile menajere de cele ce pot fi revalorificate (aşa-numita fracţie uscată) - PET-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, sticle şi plastic - iar apoi le aruncă tot separat.

Sistemul de colectare selectivă a fost implementat în Oradea din 2010, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, oferind pentru adunarea deşeurilor reciclabile saci galbeni orădenilor care stau la case şi containere cu capace galbene asociaţiilor de proprietari. În plus, Primăria, în parteneriat cu aceeaşi firmă Eco-Rom Ambalaje, a amplasat în oraş 638 de containere tip iglu, în trei culori - albastre pentru hârtie şi carton, verzi pentru sticlă şi galbene pentru plastic.

Pe mai multe fronturi

Având încredere în simţul civic al orădenilor, Primăria, RER Ecologic Service şi Eco Bihor, firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor, au decis să înscrie Oradea în concurs, alături de oraşe precum Cluj Napoca, Iaşi, Craiova ori Slatina.

Regulamentul competiţiei prevede că în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014 fiecare oraş va prezenta lunar date privind colectarea deşeurilor. "Primăriile se vor lupta pe mai multe fronturi: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor, al celor mai bune acţiuni de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate", arată organizatorii. În final, fiecare oraş va primi note în funcţie de media lunară a cantităţilor de deşeuri reciclate, de calitatea selectării şi de felul în care edilii promovează colectarea selectivă.

Gunoaie în curat

Deşi par simple, regulile concursului sunt destul de laborioase. De pildă, punctele date pentru "calitatea serviciului prestat" vor ţine cont de trei indicatori: proporţia deşeurilor reciclabile din fiecare container, accesul populaţiei la containere şi aspectul recipienţilor. Ca urmare, va conta nu doar cantitatea de reciclabile din containere, ci şi cât de "curate" sunt deşeurile şi recipientele deopotrivă.

Reprezentanţii Eco-Rom Ambalaje vor verifica respectarea criteriilor chiar în teren, şi nu-şi vor anunţa dinainte vizitele. Astfel, în jurul containerelor va trebui păstrată curăţenia constant, iar orădenii să arunce în containerele destinate colectării selective doar deşeuri ce pot fi valorificate. Punctaje mari vor primi doar oraşele în care toate recipientele sunt aşezate ordonat, orientate în aceeaşi direcţie, cu capacele închise şi fără alte gunoaie în jur.

După cele şase luni de concurs, oraşul câştigător se va alege cu un cadou din partea organizatorilor: Eco-Rom Ambalaje va amenaja o zonă eco wi-fi, adică un spaţiu verde cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 de euro. Aşa că, dacă vor să se bucure de un loc de relaxare modern şi făcut pe banii altora, ar fi bine ca orădenii să se mobilizeze şi să respecte regulile simple ale colectării selective. În fond, nu îi costă nimic, ci doar le aduce avantaje...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se recicleaza Oradea toata sau numai tovarasii de la primar in sus!
Cu 50.000 euro Oradea ar putea fi acoperita in intregime cu wi-fi. Numai ca primarul nu suporta laptopul, ca are taste mici si nu sunt puse in ordine alfabetica!
Postat 07 Februarie 2014, 15:32 de Rock
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON