URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2014, 14:27

Reciclezi sau plăteşti! Orădenii vor fi controlaţi dacă respectă regulile colectării selective, iar cei care le încalcă riscă să fie amendaţi

Reciclezi sau plăteşti! Orădenii vor fi controlaţi dacă respectă regulile colectării selective, iar cei care le încalcă riscă să fie amendaţi ŞI LEGE, ŞI REGULAMENT. Obligaţia colectării selective este prevăzută atât în Legea salubrităţii, cât şi în regulamentul local al Oradiei. Pentru nerespectarea ei, contravenienţii riscă amenzi între 300 şi 500 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei luni, deşeurile aruncate de orădeni au fost monitorizate de angajaţii operatorului de salubritate, RER Ecologic Service, şi ai firmei care administrează staţia de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, într-o amplă campanie de educaţie ecologică. Orădenii care au dovedit că ştiu să colecteze selectiv au primit felicitări de la însuşi primarul Ilie Bolojan, în timp ce aceia care încă nu cunosc sistemul s-au ales cu sfaturi.

Campania s-a încheiat, iar organizatorii ei au tras concluziile: doar 20% din orădenii de la case colectează selectiv, în timp ce la blocuri procentul e chiar mai mic. Aşa că cei care nu trimit deşeurile la reciclat vor ajunge să plătească pentru asta...

Cu ochii pe deşeuri

La fel ca orice oraş din UE, Oradea este obligată să reducă anual cu 15% cantităţile de deşeuri depuse la halda de gunoi, ceea ce se poate întâmpla doar dacă cetăţenii reciclează PET-urile, plasticul, hârtia, cartonul, dozele de aluminiu, sticla şi metalele. Pentru a se asigura că toţi cunosc această obligaţie, dar şi pentru a afla realitatea colectării selective din oraş, Primăria, RER Ecologic Service şi Eco Bihor au demarat la finalul lunii martie o campanie prin care fiecare orădean a primit acasă, prin poştă, informaţii despre colectarea selectivă şi, totodată, a avut sub monitorizare deşeurile aruncate.

Acţiunea a fost necesară pentru ca Primăria şi firmele responsabile de funcţionarea sistemului să ştie câţi respectă obligaţia de a nu amesteca deşeurile reciclabile cu cele menajere. Astfel, la fiecare colectare a deşeurilor reciclabile, muncitorii au notat cât la sută reprezintă fracţia uscată (materiale revalorificabile) şi câte sunt amestecate.

Concomitent, RER Ecologic Service i-a premiat pe orădenii surprinşi că au depus corect deşeurile în recipienţi, cu brelocuri, sacoşe şi lanterne, acţiune ce va continua şi în următoarele săptămâni.

Progres lent

Concluziile monitorizării deşeurilor au fost oarecum previzibile: orădenii care locuiesc la case sunt mai atenţi, deşeurile reciclabile aruncate de ei nefiind amestecate în general cu cele menajere. În plus, în cele trei luni, ponderea orădenilor de la case care colectează selectiv a crescut de la 15 la 20%. Şi procentajul celor de la blocuri care colectează selectiv e mai mare, dar nu cu mult: circa 12% din asociaţii se achită corect de datoria colectării selective.

Evident, a apărut şi o uşoară creştere a cantităţilor de reciclabile adunate, de la 130 la 170 tone. Mai important e că a scăzut sub 100 de tone pe lună cantitatea de deşeuri reciclabile compromise.

Rezultatele au fost comunicate orădenilor printr-o scrisoare semnată chiar de primarul Ilie Bolojan. Cei care au dovedit că respectă colectarea selectivă au primit felicitările edilului, iar ceilalţi sfaturi. În plus, 10 asociaţii şi 30 de orădeni fruntaşi la reciclare vor fi premiaţi de Eco Bihor în zilele următoare: asociaţiile vor primi un sistem de închidere automată a ţarcurilor cu containere, iar orădenii de la case câte un recipient în care să-şi facă singuri compost.

Factură sau amendă

De asemenea, toţi orădenii vor primi o ultimă scrisoare de la primar, pentru a afla că monitorizarea continuă, dar şi că riscă să plătească dacă nu se conformează regulilor. Primăria ia în calcul să aplice amenzi pentru orădenii care le încalcă. "An de an ni se impun cantităţi tot mai mari de deşeuri pe care să le reciclăm. Dacă nu le vom colecta, vom plăti penalizări. Decât să plătească toţi orădenii, inclusiv cei care respectă regulile, mai bine să plătească doar cei care le încalcă", explică Bolojan.

Când anume va începe sancţionarea, edilul nu ştie încă. Asta pentru că încă speră că va reuşi să introducă tarifarea la volum a serviciului de salubritate, în locul celei actuale, pe persoană. Astfel, fiecare orădean ar fi interesat să colecteze selectiv, pentru că ar plăti facturi mai mici de salubritate. Pentru implementarea sistemului, însă, e nevoie de schimbarea legislaţiei, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla curând, poliţiştii locali vor aplica amenzi.

Aşa că, în final, pare o chestiune de timp până când cei care nu colectează selectiv vor avea de scos mai mulţi bani din buzunare. Fie pentru a achita facturi mai mari, fie amenzi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Foarte bine
Foarte bine, punerea deseului la locul potrivit in functie de tipul acestuia ar trebui sa fie evidenta si respectata de fiecare cetatean. Omul sta cu un minut mai mult in fata locului sa-si sorteze deseul iar la depozit nu se vor amesteca diferitele gunoaie cu compozitii diferiti. Pare o odeie proasta cetatenilor romani ce s-a auzit mai sus iar unuia din Vest asta ii normala. Sunt dispuse containere speciale pt deseuri si din pacate ajungem la faptul ca Primaria trebuie sa ne amendeze ca nu le folosit eficient. Nu cred ca e o investitie foarte mare de timp sa ne "supunem" unui viitor curat. Apoi cu amenzile e sigur ca conducerea face rost de bani suplimentari, ma rog.
Postat 14 Iulie 2014, 13:36 de Ideie buna
globe
Ce-ar fi sa facem si noi ceva ce nu ne costa decat o mica atentie si bunavointa, dar care face bine naturii (deci noua tuturor, copiilor nostri pe termen lung, planetei - dar prin ochelarii nostri ingusti nu vedem asa larg), fara sa cerem ceva in schimb sau de frica amenzii?!
Postat 14 Iulie 2014, 08:17 de eu
ce goz de primar ...
Primare cat ai luat de la keviep spaga sa te ocupi de mizerii de genu ?Amenda ca ce ?Singurul beneficiu din colectare ii revine acestei firme maghiare si nici vorba sa vada Oradea un leu din asa ceva , evident numa cine ia spaga.Noi nu avem locuri de munca si nici bani sa traim decent , da ne mananca sa colectam si sa facem bani pentru unguri .... De unde sa plateasca al cu salar de 800 ron/luna 300-500 ron ?
Postat 13 Iulie 2014, 22:56 de gusteru
reciclate
Noi platim sa ne ridice gunoiul ,iar tu bolojan cand platesti sortarea, sau asta e pasarica din capul .....???
Postat 13 Iulie 2014, 19:06 de bolo
Reciclezi sau plăteşti ... nişte bani în plus faţă de cei care participă la colectarea selectivă !?!
Simplu, normal şi civilizat !?! Dar să vii ca de obicei cu ameninţări ... controale, amenzi, pedepse pentru "încălcarea" de reguli neacceptate la modul general ci doar impuse în mod discreţionar ... iată cât de cretinizat a ajuns cel care dispune, printr-o abordare total greşită, o măsură fireasc[ pe care nu a contestat-o nimeni !?! Este logic să existe o plată diferită la deşeul selectat faţă de cel "la grămadă" !?! Dacă mai ameninţaţi însă contribuabilul orădean va trebui să acceptaţi şi riscul ca un munte de saci de gunoi "neselectat" să îl găsisţi într-o dimineaţă pe treptele primăriei, iar deasupra acestora un plic cu un "cec în alb" la o bancă inexistentă !?! Mai uşor cu arătatul degetului Bolojane, că vei ajunge să fi "scuipat" direct între ochii tăi de bour, în mod "selectiv" !?!
Postat 13 Iulie 2014, 18:56 de Carp III
gunoiul prioritar
Da primarul sa ne dea sacii necesari,ca totul costa,sau cum sa duci gunoiul? nimeni nu-ti explica nimic decat ca trimite amenda...cred ca se stie din start ca asa ceva nu se poare realiza si s-a gandit primarul ca de aici ar fi o sursa sigura de venit pentru primarie...nu mai bine le-ar sorta o firma si sa ne lase in pace ca mai avem si alte treburi in viata asta de gunoi.
Postat 13 Iulie 2014, 16:58 de maria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON