URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2017, 19:20

Reciclaţi uleiul! Uleiul uzat poate fi predat unor firme sau asociaţii autorizate pentru colectarea lui

Reciclaţi uleiul! Uleiul uzat poate fi predat unor firme sau asociaţii autorizate pentru colectarea lui ULEIUL APĂ NU SE FACE. Din tigaie, uleiul nu ar trebui sub nicio formă să ia drumul reţelei de canalizare, deoarece decontaminarea apei creşte semnificativ costurile de epurare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosit în orice bucătărie, uleiul alimentar uzat este una dintre cele mai mari probleme pentru apele pământului. Specialişti hidrologi din întreaga lume estimează că un litru de ulei deversat într-un râu, de pildă, poluează chiar şi un milion de litri de apă.

Aruncat în reţelele de canalizare, este la fel de dăunător: corodează ţevile şi măreşte costul epurării. Şi nici aruncarea pe sol nu este o soluţie: solul impregnat cu ulei are nevoie de ani de zile ca să se regenereze. Aşadar, cea mai potrivită soluţie este reciclarea.

Variante

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, 15 firme din judeţ sunt autorizate să colecteze uleiurile uzate. Majoritatea oferă acest serviciu doar persoanelor juridice, adică localurilor sau restaurantelor unde se produc cantităţi semnificative de ulei uzat. Lista lor poate fi regăsită pe site-ul instituţiei, la meniul "Deşeuri".

Soluţii sunt, însă, şi pentru cetăţenii cu conştiinţă ecologistă, care îşi doresc să protejeze mediul înconjurător şi să recicleze uleiul ars acasă, în bucătărie. O variantă sunt benzinăriile MOL din Oradea, care preiau la orice oră uleiul alimentar uzat, fie că este vorba de un litru sau zece. De asemenea, acest serviciu este disponibil şi în unele magazine. Dedeman, de exemplu, magazin de bricolaj deschis anul trecut în Calea Aradului, preia la rândul său uleiul ars în bucătărie.

Din tigaie, în motoare!

În plus, în ultimii şase ani, în fiecare primăvară şi toamnă, Asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91 a organizat colecte de ulei uzat, în cinci puncte publice din oraş. "În luna mai vom organiza următoarea colectă", spune Lilla Bara, reprezentant al ONG-ului. Oricare variantă o aleg, orădenii trebuie doar să ducă acolo uleiul stocat în recipiente care se închid bine.

Firmele sau asociaţiile care colectează ulei uzat îl predau mai departe unor companii specializate în reciclarea lui. El devine apoi o materie primă în producerea de biodiesel, un biocombustibil folosit pentru diferite utilaje ori autovehicule, fie ca sursă de putere pentru centrale termice. Aşadar, uleiul este o resursă regenerabilă a Terrei. Care merită atenţia fiecăruia dintre noi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON