URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2011, 12:01

Reciclarea se pune în mişcare

Reciclarea se pune în mişcare MAŞINI SPECIALE. Pentru a dovedi orădenilor că efortul lor de a selecta diferenţiat deşeurile menajere de cele reciclabile nu e în zadar, operatorul licenţiat de salubritate a pus pe utilajele care vor colecta gunoaiele refolosibile un banner pe care scrie că respectiva maşină colectează numai selectiv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După ce în luna decembrie a împărţit sacii galbeni destinaţi exclusiv colectării selective a deşeurilor, adică pentru gunoaiele ce pot fi reciclate, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, demarează din această săptămână ridicarea reciclabilelor de la casele din municipiu.

Cum colectarea selectivă la blocuri şi la firme se face de anul trecut, se poate spune că din 2011 Oradea pune cu adevărat preţ pe mediu şi valorifică reciclabilele. Cu condiţia ca fiecare orădean în parte să separe hârtia, pet-urile şi dozele de aluminiu de restul deşeurilor...

Paradox

Deşi are doar circa 15.000 de abonaţi la casele din Oradea, operatorul RER Ecologic Service s-a lovit de un paradox la distribuirea sacilor galbeni, specifici colectării reciclabilelor. „Am distribuit aproximativ 16.200 de saci şi ne-a mai rămas zona Tokai, unde sacii vor ajunge la începutul acestei săptămâni, ca joi, când se vor ridica deşeurile reciclabile de aici, oamenii să aibe ce să lase în stradă", explică Ionel Ban, directorul de producţie al RER.

Diferenţa dintre numărul de abonaţi şi numărul de saci distribuiţi dovedeşte, în opinia directorului, faptul că sacii au ajuns pe fiecare stradă în parte, în ciuda plângerilor unor orădeni. „La fiecare pubelă a fost lăsat un sac", garantează Ban, completând că la curţile cu mai mulţi locuitori, dar cu un singur contract, sacii ar fi putut să fie luaţi de unul dintre vecini.

După program

Cum majoritatea orădenilor care stau la case au avut la dispoziţie câteva săptămâni ca să adune deşeurile reciclabile, colectarea lor de către utilajele RER debutează pe 10 ianuarie.

Luni se vor ridica reciclabilele de la persoanele fizice care au programul de colectare a deşeurilor menajere în ziua de marţi, adică cei care locuiesc pe malul drept al Crişului şi o parte din Ioşia. Vineri vine rândul ridicării de la orădenii care au ziua de colectare la gunoaiele menajere joia, adică cei de pe malul stâng şi cealaltă parte din Ioşia. Miercurea rămâne ziua de colectare de la asociaţiile de proprietari şi de la persoanele juridice.

În această primă săptămână, maşinile RER vor străbate tot oraşul pentru colectarea selectivă, însă de la cea de-a doua ridicare de la case programul va fi modificat, astfel ca fiecărui orădean să i se ridice deşeurile reciclabile o dată la două săptămâni. „Programul exact de colectare va fi transmis în zilele următoare fiecărui orădean printr-o înştiinţare ce va conţine datele la care sunt programaţi la ridicarea reciclabilelor în următoarele trei luni", precizează Ban.

Gratuit

Pentru o cât mai bună desfăşurare a procesului de colectare selectivă, orădenii trebuie să ţină cont de câteva indicaţii. „Pet-urile trebuie deşurubate şi strivite, pentru a nu ocupa spaţiu inutil, iar cutiile de carton desfăcute şi pliate. Dacă sunt prea mari, trebuie lăsate lângă saci", precizează directorul RER. Totodată, sacii galbeni nu trebuie legaţi şi trebuie feriţi de umezeală. Sacii sunt refolosibili, adică muncitorii RER îi vor goli şi îi vor lăsa în faţa porţii, urmând ca atunci când vor fi deterioraţi, şoferii utilajelor să îi înlocuiască.

În prima săptămână de colectare, utilajele RER vor fi însoţite de reprezentanţi ai Eco Bihor, firma care a construit staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, ca un plus de garanţie că deşeurile nu vor fi amestecate. Colectarea selectivă nu îi va costa nimic pe orădeni, urmând ca nici operatorul să nu plătească Eco Bihor pentru depozitarea reciclabilelor. Aşadar, orădenii nu pierd nimic dacă strâng deşeurile separat. Însă toţi avem de câştigat, şi mai ales mediul înconjurător...


DE CE SĂ SELECTĂM?
Deocamdată recomandare, în viitor obligaţie

Autorităţile locale au promovat colectarea selectivă a deşeurilor ca pe o recomandare, însă nimeni n-a numit-o până acum o obligaţie. Asta deşi, conform regulamentului serviciului de salubritate al municipiului, este.

Articolul 16 din regulament prevede că „precolectarea (n.r. deşeurilor) se va realiza, pentru gospodării individuale sau din blocuri de locuinţe, de la alte tipuri de utilizatori din sfera producţiei, serviciilor, comerţului etc. selectiv, pe tipuri de deşeuri municipale şi asimilabile, în recipiente tip pubele, containere sau pungi/saci de plastic de culori diferite, care prezintă un grad de siguranţă ridicat din punct de vedere sanitar şi al protecţiei mediului, aferente fiecărui tip de deşeu sau de amestec de deşeuri".

Această regulă urmează, cel mai probabil, să fie instituită efectiv de municipalitate, împreună cu amenzile aferente. Pentru persoanele fizice, acestea sunt între 300 şi 500 de lei, iar pentru persoanele juridice între 1.000 şi 1.500 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON