URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2015, 16:11

Profesorul de joacă: Ecologistul Marius Hărduţ învaţă copiii să se joace în natură (FOTO)

Profesorul de joacă: Ecologistul Marius Hărduţ învaţă copiii să se joace în natură (FOTO) ECHIPA PERFECTĂ. Împreună cu opt voluntari din alte cinci ţări, Marius Hărduţ (foto dreapta jos) a transformat 80 de elevi din Oradea în adevăraţi „detectivi ai naturii”, ajutându-i să descopere că se pot distra mai bine în aer liber decât în faţa televizorului sau a calculatorului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru zeci de elevi din Oradea, vacanţa de vară nu a fost doar mare, ci şi plină! În curtea şcolii Nicolae Bălcescu, în parcuri sau pe dealurile şi câmpiile din jurul oraşului, 80 de elevi din clasele primare au aflat că se pot distra copios în mijlocul naturii, fără tablete sau telefoane mobile. I-au învăţat această lecţie opt tineri din cinci ţări europene, ajunşi la Oradea la invitaţia lui Marius Hărduţ, preşedinte al Fundaţiei Life Tineret şi voluntar al Asociaţiei Learning Communities.

El însuşi viitor tătic, Marius vrea să convingă cât mai mulţi părinţi să-şi ia copiii de mână şi să-i scoată în parc, la un joc cu mingea sau o plimbare. Convins că doar aşa cei mici vor deveni adulţi sănătoşi...

Nu creşteţi roboţi!

ONG-ist cu state de serviciu vechi, orădeanul Marius Hărduţ (43 ani) e convins că nicio instituţie nu se preocupă cu adevărat de tinerii din comunităţile locale. „Nu am văzut încă nicăieri o strategie reală cu privire la tineri. Toată lumea crede că aceştia au nevoie doar de şcoli şi de baruri, dar nu e chiar aşa simplu”, afirmă bărbatul.

Marius consideră că pe lângă lecţii şi distracţii, tinerii au nevoie şi de educaţie non-formală şi civică, el însuşi derulând în ultimii 15 ani felurite proiecte şi campanii în acest sens, pentru a-i convinge să se preocupe de ceea ce se întâmplă în jur. „Este important să creştem copii care să gândească singuri, nu nişte roboţei care doar să răspundă la comenzi”, spune orădeanul.

O şcoală cât o vară

Numeroase proiecte ale Fundaţiei Life Tineret au ca teme tinerii şi mediul înconjurător, Marius având convingerea că ecologia şi tinereţea merg „mână-n mână”. Anul trecut, de pildă, împreună cu colegii dintr-o altă organizaţie, Ecotop, a luat în grijă malurile pârâului Peţea, pentru a recrea aici un mediu natural propice păsărilor şi animalelor mici.

Anul acesta, prin Asociaţia Learning Communities, unde este voluntar, Marius a coordonat un nou proiect în care „ingredientele” au rămas aceleaşi: natura şi tinerii. Beneficiind de o finanţare nerambursabilă de câteva mii de lei acordată prin programul „Erasmus+”, care încurajează tinerii din Europa să facă voluntariat în străinătate, precum şi de un parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, bărbatul a organizat o şcoală de vară în aer liber pentru 80 de elevi cu vârste între 6 şi 12 ani. A intitulat-o „Detectivii naturii”, întrucât copiii au avut misiunea ca aproape în fiecare zi a vacanţei de vară să „investigheze” cum se pot distra în aer liber.

Bucuraţi-vă de natură!

Pe lângă menirea de a-i scoate pe copii din case şi de a-i convinge că se pot distra jucându-se unii cu alţii, tabăra „Detectivii Naturii” a avut-o şi pe aceea de a fi o adevărată şcoală şi pentru opt tineri voluntari cu vârste de 22-30 ani veniţi din Italia, Spania, Turcia, Bulgaria şi chiar Iordania. „Voluntarii învaţă cum să lucreze cu copiii în aer liber, dar şi să se autogospodărească într-o ţară străină, a cărei limbă nu o cunosc”, spune Marius Hărduţ, care a fost coordonatorul proiectului.

Cei opt voluntari şi-au petrecut toată vara cu elevii în parcurile Oradiei şi în excursii prin judeţ, învăţându-i să se caţere, să picteze pietre ori să se dea cu bicicleta, în general să se bucure de natură. „La început, copiii au fost timizi, credeau că suntem ca în sălile de clasă, îmi cereau voie chiar şi să mănânce”, povesteşte Marius. Încet-încet, însă, micuţii s-au destins şi au descoperit în rândurile colegilor şi voluntarilor cei mai buni prieteni. „Ne-am apropiat atât de mult încât au ajuns să ne spună cam tot ce le trecea prin cap”.

Lecţii pentru cei mari

Convins că adulţii care îşi ţin copiii în case pe motiv că aşa i-ar putea supraveghea mai uşor greşesc enorm, Marius speră că i-a convins pe părinţii celor 80 de copii să-şi facă timp să stea cu ei în mijlocul naturii, astfel încât să se dezvolte sănătos atât fizic, cât şi mintal.

Pentru cei care încă mai au dubii în această privinţă, orădeanul pregăteşte o serie de seminarii pe care le va ţine în această toamnă, tot împreună cu voluntari străini, iar concomitent lucrează la un site, outdoorbihor.ro, de unde adulţii se vor putea inspira cu idei pentru activităţi pe care le-ar putea face cu copiii în aer liber. „Pot să-şi aducă aminte cum se jucau ei pe-afară şi să-şi înveţe copiii să facă la fel”, speră Marius. Altfel spus, niciun părinte nu trebuie să reinventeze roata, ci doar să-şi facă timp pentru copilul lui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON