URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2015, 17:00

Preşedintele uneia dintre cele mai mari asociaţii de proprietari din Oradea: „Munca voluntară a dispărut de mult”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viaţa la bloc nu este uşoară, mai ales când toţi vecinii au pretenţii de confort, dar niciunul nu vrea să mişte un deget pentru a-l avea. O ştie foarte bine Vasile Bologa, preşedintele asociaţiei de proprietari Lacul Roşu, unul dintre cei mai longevivi preşedinţi din oraş, aflat în funcţie din 1984. Fost maistru la CET, Bologa are în grijă una dintre cele mai mari asociaţii din oraş, cu 35 de blocuri, 655 de proprietăţi şi aproape 1.500 de locatari.

Cea mai mare problemă pe care o întâmpină este cea a locatarilor care nu vor să plătească facturile de întreţinere, deşi oamenii au banii necesari. În plus, majoritatea orădenilor care stau la bloc ignoră că un astfel de imobil are şi spaţii comune.

 Nu vreau să plătesc!

Ce probleme specifice are o asociaţie de proprietari?

Problema rău-platnicilor e cea mai mare. Oamenii nu sunt săraci, pur şi simplu nu vor să plătească, mi-au spus în faţă că mai bine fac altceva cu banii. Îi acţionăm în instanţă, obţinem sentinţa de executare, dar omul nu figurează ca angajat nicăieri, casa este ipotecată de bancă, maşina e pe firmă şi noi nu avem ce să-i luăm.

De ce se plâng cel mai mult locatarii?

În principal de costuri, dar şi de diferenţele de cantităţi de apă între contorul de branşament şi suma contoarelor individuale din apartamente. Cauzele sunt în principal nesimultaneitatea citirii contoarelor din apartamente cu cele de branşament şi clasa de precizie a aparatelor de măsură. Compania de Apă a avut bani să-şi pună la branşament un contor cu clasă superioară, care înregistrează orice picătură, dar contoarele montate în apartamente nu sunt la fel de performante.

Vă încarcă şi pierderile de pe reţele?

Nici Compania de Apă, nici Termoficare nu încarcă asociaţiile nici cu un leu. Locatarii plătesc strict ce este contorizat că a intrat în bloc, nu şi pierderile de la punctul termic până la bloc.

Selectiv doar din conştiinţă

Ce le reproşaţi cel mai mult locatarilor?

Nepăsarea şi indiferenţa faţă de spaţiile comune. Poate, de pildă, să fie subsolul inundat, îi interesează doar când le miroase în apartamente.

Lucrările de reabilitare termică îi preocupă?

Da. Avem un singur bloc izolat termic, lucrări făcute în urmă cu trei ani cu fonduri guvernamentale. Dar avem înscrise în noul program 14 blocuri, pentru că oamenii vor să-şi reabiliteze blocul, văd că merită investiţia. În blocul izolat, costurile sunt şi de trei ori mai mici.

Asociaţia Lacul Roşu a fost prima din oraş care şi-a închis cu cartelă electrică, pe cheltuială proprie, o parte din ţarcurile ce adăpostesc containerele de gunoi. A meritat investiţia?

Da, majoritatea locatarilor i-au înţeles rostul. Mai sunt oameni care aruncă flacoanele la menajere, dar suntem printre cele mai disciplinate asociaţii.

Cât de bine înţeleg orădenii că trebuie să colecteze selectiv deşeurile?

Se adaptează cam greu, dar este în creştere numărul celor care colectează selectiv, chit că nu percep că e o obligaţie impusă de lege, ci o fac din conştiinţă.

Credeţi că amenzile îi pot determina să colecteze selectiv?

Cred în aceste amenzi, dacă se aplică individual. Dacă e amendată asociaţia, aceasta va recupera banii de la toţi locatarii, inclusiv de la cei care colectează selectiv.

Amenzile, injuste

Asociaţiile pot fi amendate şi pentru deşeurile aruncate în jurul containerelor, măsură contestată de unii preşedinţi, pe motiv că vinovaţii nu pot fi stabiliţi obiectiv. Dvs. vi se pare o măsură justă?

La fel ca la amenzile pentru colectarea selectivă, nu îmi pare o măsură justă dacă nu îl depistăm pe cel responsabil. Aş fi de acord dacă s-ar monta camere de luat vederi la containere şi vedem vinovatul.

De câţiva ani, Primăria a transferat obligaţia de întreţinere a spaţiilor verzi din jurul blocurilor asociaţiilor de proprietari. Cum vă achitaţi de această obligaţie: prin munca voluntară a locatarilor sau aţi angajat o firmă?

Munca voluntară a locatarilor a dispărut de mult, de când a apărut democraţia. Spaţiile verzi sunt întreţinute de persoane angajate. Ce mă deranjează mai mult este că nu avem sprijin deloc de la Primărie, de ani de zile n-am primit o floare, un pom... Ba mai mult, Primăria dă acorduri de săpături ce duc la distrugerea spaţiilor verzi, dar nu le mai reface nimeni.

Cum apreciaţi sistemul de salubritate din Oradea? Sunteţi mulţumit de activitatea muncitorilor RER Ecologic Service?

Da, sunt mulţumit. Dacă mai demult am avut sincope, în ultimii ani nu se mai întâmplă asta. Muncitorii respectă programul de colectare şi nu este deloc adevărat ce zic unii, că amestecă deşeurile menajere cu cele reciclabile. Nici dacă-i rogi nu fac asta. De asemenea, au răspuns prompt de fiecare dată solicitărilor noastre, de orice fel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
MAMUTII
Asociatiile tip "mamut" ca aceasta trebuie sparte rapid. Niciodata nu se vor putea gospodari bine conform legislatiei romanesti, pentru ca nu ai cum sa pui de acord 655 de proprietari sa faca ceva. Iar majoritatea pensionarilor si cei platiti cu 2 ore trebuie la fel sa dispara din sistemul de administrare al blocurilor. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca functiile, cel putin de administrator, sunt cu norma intreaga si cu implicare cel putin 8 ore/zi. Cea de presedinte trebuie desfiintata, intrucat nu isi are rostul, la fel ca si cea de sef de scara. La noi nimeni nu vrea sa fie administrator de bloc. S-a intrebat cineva de ce? Mai luati si exemplul administratorilor de blocuri din vest, sau cel putin al celor din cartierele romanesti private.
Postat 23 Martie 2015, 08:44 de ferfeleaga
@vg
Alo, nea cartof, cum sa infund eu, sau vecinul meu sau al tau gropile din fata blocului, cu tot efortul nostru voluntar ? Avem noi acasa bitum(asfalt) si utilaje pt a face treaba asta ?!? Sau cum sa-l prind eu pe derbedeul care rupe cosul de gunoi sau banca din parc, noapte in timp ce vagabondeaza la baute iar eu trebuie sa dorm, ca a doua zi sa merg la serviciu ?!? Daca intamplarea face sa dau peste el, da, l-am luat pe sus, insa, sa stau de paza in fiecare seara n-am cum. Sunt oameni pe care ii platim atat ca sa repare(asfalteze) drumurile cat si sa-i prinda pe raufacatori. Ajutam si noi cat putem, cu ce putem dar sa facem si munca noastra si a lor, tocmai ti-am explicat, e imposibil.
Postat 23 Martie 2015, 06:06 de Valhalla-Asgard
vechea mentalitate
tocmai de aceea se apeleaza la servicii platite direct din banii locatarilor. nimeni nu astupa groapa din fata blocului, mai bine isi rup toti planetarele, dar nici gardul viu nu-l tunde nimeni, asa ca exista servicii... si pt zapada si pt gunoaie si pt intretinere, pt orice. exista inclusiv politie...
Postat 22 Martie 2015, 23:10 de vg
completare
Cat despre munca voluntaraaaa ........ oamenii trebuie sa reinvete sa respecte munca lui , a semenilor, a colocatarilor si atunci o sa iasa la munca "voluntara" . Am pus ghilimele la voluntara caci a face curat in propria ograda si vecinatate nu imi pare a fi "munca voluntara" . A rani sub tine este un semn de civilizatie !!! A pastra curatenia si a o intretine sunt semen de civilizatie !!! Problema este si cu conationalii care zilnic umplu stazile orasului si rup, distrug tot ce se poate lua si revinde (chiar pe nimic) numai sa ia si ei ceva !!! E greu sa faci "munca voluntara" ca a doua zi sa gasesti praf si pulbere toata truda ta !!!! si nu am spus tot ce se poate si ar trebui spus pe aceasta tama !
Postat 22 Martie 2015, 21:36 de scortosul
Parandalat privat ????
Verebalomul pare onest . Problema ridicata cu rau platnicii care NU VOR sa plateasca este cat se poate de reala si VINA o poarta PMO care nu accepta contorizarea directa pe apartament cu posibilitatea de decuplare dupa prima luna de neplata a utilitatilor asa cum car distribuitorii de energie electrica . Problema mare este cu valoarea facturilor care fata de o casa private cu suptafete utile semanatoare este cam de 3 ori mai mare ! DE CE ?? D3 unde vin asemenea diferente majore? Nu cumva parandalatul sefilor de asociatie ????
Postat 22 Martie 2015, 21:30 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON