URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2017, 12:31

Poluare îngropată: În loc să cureţe azbestul din Cartierul Tineretului, Primăria Oradea l-a îngropat!

Poluare îngropată: În loc să cureţe azbestul din Cartierul Tineretului, Primăria Oradea l-a îngropat! ATENŢIE! Medicii le recomandă persoanelor care intră în contact direct cu plăci din azbest, cum e şi cazul orădenilor care îşi fac case în Cartierul Tineretului, să folosească măşti pentru a preveni inhalarea microfibrelor toxice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au concesionat terenuri de la Primărie în Cartierul Tineretului pentru a-şi construi case s-au trezit cu o moştenire nedorită: solul e doldora de deşeuri din azbest, extrem de periculoase la inhalare, pentru că pot declanşa boli pulmonare grave, chiar şi cancer.

Ridicat pe locul depozitului de deşeuri al fostei fabrici de azbociment din Velenţa, cartierul n-a avut niciodată parte de o ecologizare autentică, recunosc reprezentanţii Primăriei. Reziduurile au fost pur şi simplu îngropate în pământ, fiind scoase acum la suprafaţă de concesionarii parcelelor, care au reclamat poluarea dosită Gărzii de Mediu...

Otravă lentă

Material format din minerale fibroase, folosit în construcţii pentru că rezistă la temperaturi înalte şi este un bun izolator, azbestul e considerat de specialişti drept un agent cancerigen aproape la fel de nociv ca fumatul. Tocmai de aceea, în 2005, legislaţia din România l-a interzis. Alte ţări, mai emancipate, cum e cazul Germaniei, l-au scos de pe piaţă cu mult înainte...

Pericolul pentru om constă în inhalarea particulelor fine, care se depun în plămâni şi provoacă azbestoza, o afecţiune ce reprezintă un important factor de risc pentru apariţia cancerului bronhopulmonar ori a mezotelioamelor maligne, adică a tumorilor pe ţesuturile care protejează majoritatea organelor interne ale corpului. Bolile azbestului se declanşează cu o întârziere şi de 30-40 de ani, iar medicii au dovedit că simpla expunere la azbest creşte pericolul apariţiei cancerului pulmonar de până la şase ori.

Cartier nou, poluare veche

Oradea şi azbestul au o istorie comună. Vreme de un secol, între 1890-1989, pe actuala stradă Seleuşului a funcţionat o fabrică de azbociment, care şi-a depozitat deşeurile la capătul de atunci al oraşului, în zona de pe malul stâng al Crişului, lângă Uzina de Apă, spre Oşorhei. Aşadar, cu mult înainte ca orădenii să ştie cât de periculos este azbestul, la doi paşi de ei creştea un munte de reziduuri periculoase.

Ani la rând, autorităţile locale au ignorat cu totul problema. În 2011, un articol al BIHOREANULUI a arătat că, timp de un deceniu, aproape 200 de orădeni au primit parcele de teren în zona botezată între timp Cartierul Tineretului. Cei mai mulţi dintre ei nici nu au ştiut că îşi puneau sănătatea în pericol, dar specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor confirmau că locul era contaminat şi, deci, reprezenta un pericol pentru sănătate.

Promisiune "îngropată"

Dacă pentru cei care aveau deja casele ridicate nu se mai putea face nimic, reprezentanţii Primăriei au promis, la acea vreme, că vor ecologiza locul, astfel încât viitorii concesionari să nu mai fie în acelaşi pericol. Totuşi, azbestul depozitat în aer liber a rămas în Cartierul Tineretului, numai că sub pământ, unde reziduurile au fost îngropate, terenurile fiind apoi nivelate şi concesionate. Aşa că abia când au început să sape fundaţiile orădenii au aflat ce "bogăţie" au cumpărat.

"Într-adevăr, zona nu a fost ecologizată", recunoaşte purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama. De ce, nu ştie, dar precizează că nici localnicii n-au făcut vreo reclamaţie. La rându-le, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta susţin că nu cunosc problema. Realitatea este, însă, că Primăria a aplicat cea mai ieftină soluţie: îngroparea problemei. Chiar cu riscul de a-şi lăsa "clienţii" în pericol...

Poluare răscolită

Acum, în schimb, chestiunea a ajuns în atenţia Gărzii de Mediu Bihor. La începutul lunii septembrie, un concesionar a reclamat comisarilor poluarea terenului, iar aceştia au descins în zonă, confirmând evidenţa: locul este în continuare contaminat. "Controlul este încă în derulare", spune şeful Gărzii, Mihai Togor.

Comisarii au cerut lămuriri Primăriei, iar după ce vor primi răspunsurile vor putea stabili măsurile pentru ecologizare şi, mai ales, cine trebuie să le ducă la îndeplinire. De asemenea, rămâne de văzut dacă vor da şi amenzi pentru poluarea deja istorică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asbestos
Azbestul e un material natural care rezista la temperaturi inalte si are un mare defect: e indestructibil. In rest ,nu e toxic , nu afecteaza pinza freatica,se poate manipula fara riscuri. Doar precautia de a nu inhala aschii,microfibre. As zice ca vata sticlata si minerala din comert e cel putin la fel de periculoasa pentru plamini,chiar mai friabila si "airborne".
Postat 05 Octombrie 2017, 13:09 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON