URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2014, 13:35

Poftiţi pe la noi! În premieră, Oradea se prezintă la un târg de turism

Poftiţi pe la noi! În premieră, Oradea se prezintă la un târg de turism DIN TOATĂ LUMEA. Ferien Messe (foto), cel mai mare târg de turism al Austriei, reuneşte anual peste 700 de expozanţi din peste 70 de ţări. În 2015, şi Oradea va spune "Prezent!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea, destinaţia perfectă pentru un city-break vindecător! Acesta este mesajul pe care îl vor auzi zeci de mii de oameni, luna viitoare, la târgul vienez Ferien Messe, unul dintre cele mai mari evenimente de turism din Europa.

Urbea de pe Crişul Repede va fi prezentă în premieră la un astfel de eveniment, ba chiar va fi actorul principal de la standul României. Ca să convingă turiştii să vină să o viziteze, Oradea va miza pe centrul istoric, pe evenimentele sale, dar şi pe miraculoasa apă geotermală.

Pentru toţi

Niciodată în istoria sa Oradea n-a fost reprezentată oficial la vreun târg de turism. Absenţă întrucâtva justificată, dat fiind că oraşul n-a fost prea pregătit să primească vizitatori. Acum, însă, are obiective turistice dichisite, hoteluri cu condiţii decente pentru toate buzunarele şi restaurante de soi, astfel că locuitorilor n-au de ce să le fie ruşine.

Ca lumea întreagă să înceapă să audă de Oradea, municipiul va fi prezentat la Ferien Messe, târg de turism ce se va ţine între 15 şi 18 ianuarie 2015 la Viena. Aflat la cea de-a 33-a ediţie, târgul este cel mai important din Austria şi unul dintre cele mai mari din Europa: anul trecut, conform datelor oficiale ale organizatorilor, peste 150.000 de oameni i-au trecut pragul.

Ferien Messe este dedicat turiştilor şi specialiştilor deopotrivă. Pe lângă europeni pasionaţi de călătorii, la eveniment vor fi prezenţi şi jurnalişti profilaţi pe acest sector şi reprezentanţi ai agenţiilor de turism din lumea întreagă.

Reclame şi talk-show

Participarea la târg este pregătită de Asociaţia de promovare a turismului în Oradea, un ONG recent înfiinţat de Primărie, Eurobusiness Parc, Zona Metropolitană Oradea, Lotus Center, DoubleTree by Hilton, Ramada, Hotel Continental, SC Turism Felix şi Aqua President.

"Vom participa în standul României, care în total se va întinde pe 133 de metri pătraţi. Oradea este considerat oraş partener, aşa că standul nostru va fi cel mai mare dintre cele româneşti, de 4 metri pătraţi, şi va avea o mai mare vizibilitate", spune Larisa Birta, reprezentantă a asociaţiei. Anual, un oraş are avantajul de a fi pion principal în standul României la Ferien Messe, iar de data aceasta a fost aleasă Oradea, tocmai pentru că participă în premieră.

Statutul de oraş partener mai asigură dreptul la trei reclame luminoase în cadrul târgului, din care una chiar pe scena evenimentului, dar şi un talk-show live, chiar la târg, despre oraş, la care vor participa mai mulţi ziarişti străini care au fost anul acesta în vizite de lucru în Oradea.

Dublu mesaj

La standul Oradiei se vor regăsi reprezentanţi ai tuturor membrilor asociaţiei de turism. Fiecare în parte va contribui cu pliante şi materiale ce vor fi distribuite vizitatorilor. "Mesajul principal pe care dorim să-l transmitem este că Oradea este o destinaţie perfectă de city-break, dar şi să informăm turiştii despre calităţile apei geotermale exploatate în vecinătatea oraşului", spune Larisa Birta.

Astfel, potenţialii turişti vor afla că în Băile Felix şi 1 Mai se pot relaxa în apa fierbinte şi vindecătoare şi face numeroase tratamente balneare, iar în Oradea se pot plimba descoperind un oraş cochet. "Bineînţeles, vom prezenta principalele obiective turistice, Teatrul, Cetatea, clădirile de arhitectură Art Nouveau, dar vom ţine cont şi de evenimentele din oraş". Vizitatorii vor putea afla, de pildă, despre Toamna Orădeană, Festivalul Vinului ori Târgul Meşterilor Populari.

Aplicaţie smart

Reprezentanţii Oradiei vor merge pregătiţi şi cu informaţii concrete despre oraş, cum ar fi ofertele de cazare, posibilităţile de transport ori costurile restaurantelor.

Totodată, îi vor îndemna pe potenţialii musafiri să-şi descarce pe telefoane ori tablete aplicaţia dedicată Oradiei turistice, care până atunci va fi disponibilă în magazinele online de aplicaţii. În prezent, se lucrează la traducerea în limba engleză, iar când această etapă va fi finalizată, aplicaţia menită să ofere turiştilor răspunsuri la orice nelămurire va fi disponibilă pentru curioşi.

Mai rămâne de văzut dacă europenii vor fi interesaţi să viziteze Oradea. Iar dacă vor trece pragul oraşului, va depinde doar de orădeni să-i facă să le placă. Şi, de ce nu, să revină...


Ce i-aţi spune unui turist ca să-l convingeţi să viziteze Oradea? Ce ar trebui să vadă aici?

În primul rând ar trebui asfaltate drumurile, pentru că mulţi turişti vin cu maşina. Abia după aceea aş putea să-i recomand vreo două, trei locaţii.
Monica Antal

02-Cuc-Bogdan_bihoreanul.jpgAr trebui să vadă centrul vechi, palatele, Cetatea, Pasajul Vulturul Negru, Crişul Repede, dar şi Teatrul, turnul Primăriei şi Muzeul Ţării Crişurilor.
Bogdan Cuc (foto)

I-aş spune că Oradea a fost menţionată prima dată în documente în 1113, că e un oraş cu edificii în stil renascentist şi că aici a fost fixat Meridianul Zero.
Rodica Păunescu

Să vină pentru Băile Felix, dar şi pentru Oradea, care este mult mai frumosă decât alte oraşe ale ţării, din sud sau din est. Şi diferenţa de caracter e imensă.
Valentin Sabău

02-Lorena-Ardelean_bihoreanul.jpgPosibililor turişti le-aş spune pur şi simplu: Vizitează "micul Paris" al României, cel mai frumos oraş al ţării...
Lorena Ardelean (foto)

Să vadă zona centrală, Cetatea şi împrejurimile. Să evite, în schimb, pietonala, că este de toată ruşinea cu pietrele tăiate la jumătate.
Kovacs Levente

* sondaj realizat pe pagina de Facebook Oradea Noastră

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mica Viena
Iar Windows are dreptate!Oradea este "Mica Viena"!Fara discutie centrul municipiului este frumos! Mai putin cladirea dintre Catedrala greco catolica Sf. Nicolae si Episcopia greco catolica, pe de o parte si monstruozitatea de langa Biserica cu luna, o cladire banala(desi termenul este la superlativ!). OK! Vrem insa sa facem praf Piata Unirii(dupa gandul si asemanarea cu BOLOS-BOLOJAN).OK! Cei doi mari corifei ai arhitecturii locale(secondati de cea care NU ARE NICI O TANGENTA CU ARHITECTURAcu constructiile da, oh, da!/ chiar daca este director adjunct al Institutiei Arhitectului Sef)asta au gandit! Plebea trebuie sa aprobe! VIVAT! VIVAT! VIVAT! Pentru asta sa vina turisti straina in Oradea? Sincer eu as alege spre exemplu Barcelona! Nu de alta dar sa vad la fata locului LA SAGRADA FAMILIA! GAUDI vs BOLOS vs BOLOJAN vs LIPOVEANU! Ce alegem? Eu pun pariu ca toata lumea il va alege pe GAUDI! Iar in ceea ce priveste statuile eu as fi adoptat o alta solutie: ambele statui la loc de frunte! Nu stiu(nu stim)sigur ce a gandit Mihai Viteazul cand a realizat Unirea celor trei provincii romanesti DAR A REALIZAT-O! Regele FERDINAND deasemenea isi merita pozitia de unificator in istorie! Eu cred ca ar fi fost ABSOLUT frumos ca in Piata sa fie prezente ambele statui ale unor personalitati exemplare!
Postat 13 Decembrie 2014, 13:26 de TDS
Re: Lorena Ardelean
Tot aşa ai putea să ceri vizitarea oraşului din RO în care incultura e la ordinea zilei !!! Nicodată Oradea nu s-a numit "Micul Paris" ci "Mica Vienă" !!! Din păcate, o serie de inculţi care au invadat oraşul nostru după 1990, au acreditat această idee preluată de tot trecătorul asistat atât mental cât şi bugetar !!! "Micul Paris" a fost denumirea interbelică a Bucureştiului care avea afinităţi pariziene, arhitecturale şi de comportament, în timp ce Oradea se remarcă prin clădirile realizate într-o arhitectură tipic habsburgică, fiind denumită ca atare după capitala imperiului strict pe zona actuală a centrului istoric, pentru că toate celelalte cartiere provin din "ţigănia" specifică "invadatorilor" locali ai industrializării forţate de acum 50-60 de ani, dar dispărute în zilele noastre !!!
Postat 13 Decembrie 2014, 10:16 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON