URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2017, 13:50

Poftiţi la Zoo!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E surprinzător cum încă există mulți orădeni care nu au vizitat Grădina Zoologică de la redeschiderea ei. E și mai surprinzător că încă sunt concitadini care nu știu că a fost modernizată și nu mai este un loc terifiant pentru animale. Nu! Acum Grădina Zoologică din Oradea e o oază deschisă, cu dublul spațiului vechii grădini, în care familiile se pot plimba liber și admira animale îngrijite în condiții mult mai apropiate de cele naturale.

Avem norocul de a locui într-unul dintre puținele orașe din nord-vestul României care are o grădină zoologică. Mai mult, una din extrem de puținele complet remodernizate din țară. Acum găsim aici țarcuri și adăposturi ample, cu tot mai multă vegetație, în care animalele se simt incomparabil mai bine.

În prezent, Grădina Zoologică Oradea are peste 650 exemplare din peste 140 specii de pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Pe lângă urși, lupi, râși, cerbi, căpriori şi pisici sălbatice, aici puteți vedea lei, tigri siberieni, un jaguar, leoparzi, maimuțe, lemuri, suricate și multe altele. Se pune accent deosebit pe îngrijirea lor, efortul depus fiind recunoscut prin reluarea statutului de membru în Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România.

Și nu este totul. Grădina Zoologică din Oradea vrea să aducă animalele mai aproape de vizitatori, aşa că derulează proiecte menite să familiarizeze publicul cu cât mai multe specii, cel mai notabil fiind cel de „Părinte adoptiv la Zoo”. Orice doritor poate „adopta” un animal pe o perioadă de un an, în schimbul a 100 lei, bani care ajută la creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. În schimb, „părintele adoptiv” primește un certificat unic, posibilitatea de a da un nume animalului (dacă nu are deja unul) și două intrări gratuite, de Zilele Părinților Adoptivi, când are parte de un tratament special.

Una peste alta, Oradea ar trebui să se mândrească cu Grădina Zoologică, iar orădenii, și nu numai, să o viziteze. Iar, dacă vor, şi să se implice în bunul ei mers.

Horia Bogdan
biolog
Grădina Zoologică Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
MEA CULPA
Desi mi-am dorit nu am ajuns ! Promit sa o fac in maximum o luna de zile !
Postat 12 Mai 2017, 19:32 de TDS
Ursus
Ursi si lupi putem vedea si in deplina libertate, la o plimbare prin munti.Sansa e mare , pe astia nici n-ar trebui i sa-i tineti in cuscca , numa asa ca sa le vedem ochii tristi.
Postat 12 Mai 2017, 18:42 de SM
mda...
Am fost acum vreo 4 ani, frumos, curat, am fost anul trecut, portile automate nu mai functionau, mizerie peste tot. Asa e la noi, se face o statistica, daca e frumos vin o mie de oameni, daca e naspa tot o mie vin. Atunci pentru ce sa modernizam/curatam?
Postat 12 Mai 2017, 16:10 de seth
am fost o data si mi-a ajuns..
E modernizata, e frumoasa dar nu e pentru buzunarele oradenilor.. Intrarea ca intrarea dar preturile de la chioscuri sunt nesimtite. Cum sa-i explici unui copil mic care plange dupa o inghetata sau un suc, ca preturile sunt ca de restaurant? Stiu, am mai auzit-o.. precum la aquapark, preturile nu sunt pentru orice coate goale.. nici o problema: mi-am propus sa nu calc in graba in nici una din ctitoriile actualei administratii si se pare ca nu sunt putini oradenii care gandesc asa. Si nu pentru ca nu-mi permit, ci pentru ca nu accept sa fiu jecmanit la mine acasa.
Postat 12 Mai 2017, 15:43 de User anonimizat
IonutS
Si-au rezolvat problema cu mirosul ala de urina (si pata aferenta) din zona carnivorelor? Cred ca face concurenta si damfului de la ferma lui Pazurik...
Postat 12 Mai 2017, 14:42 de IonutS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON