URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2013, 15:36

Poftiţi la muncă! Primăria pregăteşte licitaţiile pentru întreţinerea şi amenajarea parcurilor şi zonelor verzi din oraş

Poftiţi la muncă! Primăria pregăteşte licitaţiile pentru întreţinerea şi amenajarea parcurilor şi zonelor verzi din oraş FĂRĂ RESTRICŢII. Dacă la precedenta licitaţie pentru întreţinerea spaţiilor verzi participanţii trebuiau să-şi aleagă un sector în care să lucreze, acum orice firmă poate licita oricare lot. Numai să aibă şi dotările necesare lucrărilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că în ianuarie contractele firmelor care au în prezent în grijă spaţiile verzi şi parcurile mari ale oraşului expiră, Primăria pregăteşte noile licitaţii, astfel încât activitatea de întreţinere să se facă fără întrerupere.

Firmele câştigătoare vor fi răspunzătoare, vreme de 3 ani, de aspectul zonelor verzi pe care le vor câştiga. Spre deosebire de precedenta selecţie, doritorii nu vor fi restricţionaţi să participe la o singură licitaţie.

Sectoare verzi

În 2011, Primăria a decis să împartă, prin licitaţie, îngrijirea spaţiilor verzi din oraş operatorilor privaţi. Astfel, Oradea a fost "tăiată" în patru sectoare şi pentru fiecare dintre ele a fost organizată o licitaţie, câştigătorii fiind obligaţi să amenajeze şi să întreţină tot ce înseamnă loc verde în zona respectivă.

O firmă a avut voie să participe la o singură licitaţie, fapt ce a făcut ca procedura să se transforme tot într-un soi de atribuire, pentru că în fiecare lot s-a înscris un singur candidat, iar Primăria n-a mai avut de unde alege preţul cel mai mic.

Aceste contracte expiră în ianuarie, aşa că municipalitatea pregăteşte noile licitaţii. Ca şi până acum, privaţii vor avea obligaţia să amenajeze şi să întreţină fiecare scuar şi zonă verde din sectorul lor, faţă de licitaţia precedentă adăugându-se în caietele de sarcini şi zonele verzi realizate în ultimii ani.

Responsabili pe trei ani

Munca firmelor care vor lucra la spaţiile verzi va fi completată de cea a societăţilor care vor câştiga licitaţiile pentru întreţinerea, reparaţiile şi execuţia de lucrări noi pentru mobilierul urban. Dat fiind că şi aceste contracte vor expira tot la începutul anului următor, Primăria caută şi aici ofertanţi. Firmele cărora li se vor atribui aceleaşi 4 sectoare vor trebui să înlocuiască băncile şi coşurile vandalizate, dar şi să amenajeze noi spaţii de joacă.

Nu în ultimul rând, Primăria trebuie să caute "gazdă" pentru cele 9 parcuri mari ale oraşului: 1 Decembrie, Libertăţii, Sala Sporturilor, Brătianu, Onisifor Ghibu, Traian, Devei, Ghioceilor şi Petofi. Aici, firmele vor trebui să asigure, pe lângă curăţenie, toate lucrările de grădinărit specifice fiecărui sezon.

Toate aceste noi contracte vor fi încheiate pe o perioadă de 3 ani, aşa că până în 2017 verdele oraşului va avea responsabili bine definiţi. Deci, nu va exista niciun motiv să nu arate impecabil...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Încă o activitate ce iese de sub Bolojan !?!
RER nu mai face faţă, atât de ocupată e firma asta cu selectarea gunoaielor !?!
Postat 12 August 2013, 14:59 de Carp III
asta se face, se papa banii oradenilor !
Pe Bistritei e al treilea an in care s-au plantat pomi si e al treilea an in care pomii se usuca pt. ca nu-i stropeste nimeni ! Ce zici, nea ilie, daca i-ai plati din buzunarul tau, tot asa ti s-ar rupe-n paispe ?!
Postat 11 August 2013, 16:21 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON