URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2017, 10:59

Plăteşti cât arunci! Din primăvară, orădenii vor achita serviciul de salubritate în funcţie de volumul deşeurilor menajere pe care le produc

Plăteşti cât arunci! Din primăvară, orădenii vor achita serviciul de salubritate în funcţie de volumul deşeurilor menajere pe care le produc ÎMPREUNĂ PENTRU UN ORAŞ CURAT. Pentru a stimula orădenii să colecteze selectiv, RER Ecologic Service a introdus, pe propria cheltuială, mai multe facilităţi. Printre altele, a închis ţarcurile cu sisteme automate alimentate cu energie solară, măsură care totuşi i-a determinat pe mulţi doar... să-şi lase gunoaiele alături
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această primăvară, regulile salubrităţii locale se vor schimba semnificativ. Orădenii nu vor mai plăti un tarif fix, pe persoană, ci unul dependent de volumul de deşeuri aruncate.

Primăria vrea să facă această schimbare pentru a determina locuitorii urbei să colecteze selectiv deşeurile. Nu de alta, dar dacă oraşul va continua să arunce la halda de deşeuri la fel de multe gunoaie ca până acum, salubritatea va deveni un serviciu tot mai scump...

"Avem o problemă"

Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice a PrimărieiAnunţul că municipalitatea va introduce un sistem de plată a deşeurilor menajere după volum, şi nu după persoană ca în prezent, a fost făcut de şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea (foto). "Pregătim schimbarea sistemului de plată a gunoiului pe unitate de volum. Vom începe cu un cartier pilot, cel mai probabil din primăvară", a declarat Ghitea, într-o conferinţă de presă.

Noul sistem de plată va fi introdus pentru a determina orădenii să colecteze deşeurile selectiv. "Avem o problemă cu respectarea de către cetăţeni a unei reguli simple: culoarea galbenă - fracţie reciclabilă, culoarea neagră - fracţie umedă. Va trebui să luăm măsuri", a explicat Ghitea. Directorul s-a referit la faptul că mulţi orădeni încă nu respectă regula colectării selective, care presupune să arunce resturile menajere doar în containerele ori pubelele de culoare neagră, iar pe cele care pot fi reciclate (PET-uri, sticle, cartoane, hârtii, doze de aluminiu, metal, tetrapak-uri, etc.) în sacii galbeni sau containerele cu capace de aceeaşi culoare, ori în igluurile anume amplasate prin oraş.

Nu selectezi, plăteşti!

Prin introducerea noului sistem, orădenii care colectează selectiv vor plăti mai puţin decât cei care nu fac acest lucru. Asta pentru că, la fel ca acum, colectarea şi transportul fracţiei uscate se va face gratuit de către operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. "Trebuie să stimulăm orădeanul care colectează selectiv. Propunerea noastră e ca tarifele pe fracţia uscată să fie zero, iar pe celelalte să le majorăm. În felul acesta o să-i penalizăm pe cei care nu se conformează", a afirmat Ghitea.

Deşi pare drastică, măsura e cât se poate de necesară. Conform directivelor europene, până în anul 2020 România trebuie să recicleze jumătate din deşeurile pe care le produce. Pentru a atinge obiectivul, din acest an Ministerul Mediului a impus două noutăţi, ambele costisitoare: cea dintâi este o taxă de 80 lei pe tona de deşeuri menajere plătibilă de fiecare operator al depozitelor ecologice către Administraţia Fondului pentru Mediu, iar cea de-a doua prevede schimbarea ţintelor de colectare selectivă. Mai precis, primăriile care nu reduc în fiecare an cu câte 15% cantitatea de deşeuri menajere pe care o aruncă plătesc câte 100 lei pentru fiecare tonă de deşeuri peste ţintă.

Din acest motiv, Primăria orădeană a trebuit să plătească luna trecută, pentru gunoaiele aruncate în 2016, o aşa-numită contribuţie de 301.700 lei, sumă cu care ar fi putut achita, de pildă, amenajarea a patru noi platforme subterane pentru colectarea deşeurilor.

Singura soluţie

În concluzie, e clar că deşeurile sunt tot mai scumpe şi doar reciclarea poate reduce costurile de colectare şi depozitare. Cum anume se va face, însă, în mod concret tarifarea pe volum încă nu se ştie, o decizie urmând să fie luată în comun de Primărie şi RER Ecologic Service. Alături de Eco Bihor, administratorul depozitului de deşeuri, se caută şi alte soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului local de salubritate.

De asemenea, deocamdată nu a fost stabilit cartierul pilot în care va fi testată tarifarea pe volum. Toate aceste detalii vor fi puse la punct în perioada următoare şi comunicate publicului. Cert e că fiecare orădean va trebui să se obişnuiască rapid cu regulile colectării selective. Doar aşa va rămâne cu mai mulţi bani în buzunar...


ARUNCAŢI AICI!
Investiţii pentru orădeni

Pe lângă schimbările în modul de tarifare al deşeurilor, RER Ecologic Service va implementa în acest an încă o nouă facilitate pentru toţi orădenii. Pe un teren situat între strada Thurzo Sandor şi şoseaua de centură, operatorul de salubritate va amenaja un punct de colectare a deşeurilor voluminoase unde localnicii vor putea depune, gratuit, piese de mobilier şi alte obiecte voluminoase la care doresc să renunţe, dar pe care nu le pot arunca efectiv la tomberon.


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei de a introduce plata la volum a deşeurilor, astfel încât fiecare cetăţean să plătească strict pentru gunoaiele aruncate?

Cred că este o soluţie bună, dar depinde de cât anume vor costa gunoaiele pe care le vom arunca. Şi să nu ceară mult pentru deşeurile reciclabile.

Cornel Anton

O idee proastă. Cine va stabili volumul? Mai bine ar da mai mulţi saci galbeni oamenilor, că ar colecta selectiv şi poate s-ar reduce şi costurile.

Georgeta Petca

Cred că va fi degeaba, căci ţine de educaţie. Eu de 10 ani strivesc PET-urile şi le pun în tomberonul galben, dar vecinii nu fac la fel.

Dan Roman

Nu mi se pare corect. Eu sunt de bună credinţă, selectez gunoaiele, dar alţii, vecini de la alte blocuri, nu. Şi nu pot fi monitorizaţi individual.

Anica Glitia

Cred că mai bine ar fi să ne dea şi la case pubele galbene, în loc de saci. Ar fi mai eficient şi s-ar colecta separat mai multe deşeuri.

Ştefan

Foarte bine. Acum sunt în Elveţia, unde pet-urile se duc la tomberoane speciale, iar gunoaiele menajere se taxează în funcţie de numărul de saci.

Aurica Bora

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se scumpeste gunoiul...urmeaza gazele in martie, apoi curentul
Ce bine ca s-a gasit un motiv rezonabil pentru scumpirea gunoiului. Ciolos a aminat vara trecuta liberalizarea pretului gazelor din cauza ca devenea mai scump decit in multe alte tari europene importatoare 100%.Nu-i nimic,va creste din martie cu 10%,ca asa ne-a cerut UE.Iar din vara kwatt-ul,ca s-a dublat pretul pe bursa...degeaba am platit ca prostii certificate verzi pentru parcuri fotovoltaice si eoliene,degeaba avem vreo 18% energie din hidrocentralele comuniste...romanul plateste
Postat 15 Februarie 2017, 23:28 de excalibur
Concurenta?
....."salubritatea va deveni un serviciu tot mai scump... " Renuntam la contractele cu RER. Nu cred ca exista o lege,prin care te pot obliga sa ai un conract cu o firma ,(indiferent in ce domeniu), mai ales ca firma respectiva NU ARE CONCURENTA !
Postat 15 Februarie 2017, 11:14 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON