URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2014, 09:47

Pistă de... lipeală: Oradea va avea prima pistă pentru biciclişti ce va străbate tot oraşul

Pistă de... lipeală: Oradea va avea prima pistă pentru biciclişti ce va străbate tot oraşul PEDALAT INTERNAŢIONAL. Pista ce porneşte din Oradea spre Berettyóújfalu e aproape integral finalizată pe tronsonul spre ţara vecină, astfel că în curând bicicliştii maghiari vor putea ajunge la noi pe un drum anume rezervat doar în acest scop

Veste bună pentru biciclişti: consilierii locali au dat undă verde prelungirii pistei transfrontaliere, ce va ajunge în centrul Oradiei taman din Berettyóújfalu, până la ieşirea spre Sânmartin.

Asta înseamnă că, dacă lucrările se vor face conform planurilor, până la finalul anului Oradea ar urma să aibă, pe o lungime de 15 kilometri, prima pistă pentru biciclişti care străbate oraşul fără nicio întrerupere.

Cu banii de la ciorap

Costul construirii pistei transfrontaliere Oradea-Berettyóújfalu, proiect demarat de municipalitate în toamna anului trecut pe bani europeni, a fost estimat la aproape 1,3 milioane euro. În urma licitaţiei, preţul a scăzut însă cu aproximativ 450.000 euro, iar Primăria Oradea a primit undă verde de la autorităţile europene să folosească banii rămaşi pentru noi lucrări. Aşa că pista se prelungeşte!

În proiectul iniţial, pista avea 9 kilometri pe teritoriul Oradiei, urmând traseul Şoseaua Borşului - Bulevardul Dacia - strada Sovata - malul Crişului - Podul Ferdinand. Conform noului proiect, la podul Sovata pista se va ramifica pe strada Oneştilor şi va continua pe străzile Măgurei, Calea Aradului, Padişului şi Făgăraşului, până la intersecţia cu Abatorului.

Marea conectare

În această zonă, pista va fi unită cu cea deja existentă pe malul Peţei, din vecinătatea campusului universitar, iar după intersecţia cu strada Armatei Române, pe malul drept al pârâului, va fi realizat un tronson nou, care va fi la rându-i conectat cu o pistă deja existentă, cea de pe strada Feldioarei.

Ultimul sector al pistei va fi construit pe străzile Erkel Ferenc (malul drept al Peţei), Prieteniei, Peţei, Depozitului şi Ogorului, adică până pe şoseaua de centură, lângă magazinul Praktiker. Astfel, vor fi construiţi aproape 6 noi kilometri de pistă, care nu doar că vor ajuta la străbaterea oraşului de la vest la est pe bicicletă, ci vor şi conecta tronsoanele existente în oraş.

"Căutăm oportunităţi de finanţare şi pentru realizarea unei piste care să continue până în comuna Sânmartin", explică Mihaela Neag, consilier în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Odată ce acestea vor fi identificate, bicicliştii orădeni vor putea merge, pe un drum doar al lor, până în Felix, pentru a îmbina cum nu se poate mai bine mişcarea cu relaxarea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON