URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2016, 13:16

Peţea fără Oradea: Primăria nu a obţinut custodia rezervaţiei Peţea, care cuprinde şi lacul cu nuferi Ochiul Mare

Peţea fără Oradea: Primăria nu a obţinut custodia rezervaţiei Peţea, care cuprinde şi lacul cu nuferi Ochiul Mare REVIGORAT. După ce în anii trecuţi a fost aproape de dispariţia definitivă, lacul Ochiul Mare pare să-şi fi revenit. Nivelul apei a crescut, dar nimeni nu poate spune cât va dura minunea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planul Primăriei Oradea de a obţine custodia rezervaţiei Peţea, care include şi lacul cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai, este anulat. Dosarul Primăriei a fost respins ca incomplet la selecţia făcută de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că vor concura şi la următoarea procedură de selecţie, în speranţa că vor câştiga. Până atunci, de rezervaţie vor răspunde angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Pe data viitoare

Custodia rezervaţiei Peţea, care cuprinde lacul şi râul cu acelaşi nume, a fost scoasă la concurs de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului la începutul lunii martie, după ce Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat de câţiva ani că nu şi-o mai doreşte. Primăria Oradea a fost singurul competitor, dar comisia de evaluare a decis să respingă dosarul. Motivele sunt trei la număr, toate vizând lipsa unor documente. Mai precis, Primăria nu a depus certificatele fiscale ale angajaţilor care urmează să îngrijească aria protejată şi o scrisoare de bonitate, şi nici nu a prevăzut un buget pe 10 ani, ci doar unul pe cinci ani.

"Decizia ne-a fost comunicată prin fax în data de 20 aprilie, la ora 15.30, iar contestaţiile se puteau depune până la ora 16.00 a aceleiaşi zile", a anunţat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama. Cum nu avea timpul fizic necesar pentru a-şi obţine documentele care lipsesc din dosar, funcţionarii Primăriei n-au avut decât să accepte că nu au obţinut custodia.

Cu ochii pe apă

ANPM a programat un nou concurs pentru atribuirea custodiei în luna iulie, iar Primăria Oradea se va înscrie din nou în competiţie. Până atunci, grija rezervaţiei o poartă angajaţii APM Bihor.

Rezervaţia Peţea este un subiect de dezbatere încă din iarna anului 2010, când apa din lacul Ochiul Mare a început să sece, punând în pericol existenţa speciilor endemice care trăiesc aici - nufărul termal, peştele roşioara lui Racoviţă şi melcul termal. În prezent, nivelul apei în lac a crescut, dar nimeni nu poate garanta că situaţia se va menţine.

Concomitent cu concursul pentru rezervaţia Peţea, ANPM a căutat custode şi pentru alte arii protejate din Bihor. S-au înscris doar asociaţia Ecotop şi Consiliul Judeţean Bihor, care au concurat pentru rezervaţia Betfia. Ambele dosare au fost respinse, tot pe motiv că au fost incomplete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
incompetenta!!!
cica au fost anuntati pe fax la 15:30...chiar si "slugile" din primarie ar trebui sa stie ca solicitantul are obligatia sa urmareasca pe site-ul anpm afisarea raportului de evaluare si au dreptul sa il conteste conform ordinului 1052 din 2014 in termen de 2 zile (Art. 12. (1) Punctajele acordate dosarelor de candidatură pot fi contestate în scris la sediul autorităţii responsabile, în termen de două zile lucrătoare din momentul afişării rezultatelor evaluării.) si nu autoritatea trebuie sa ii anunte. Singura calitate pe care o au unii din primarie e de "slugi"...nici vorba de competenta!
Postat 27 Aprilie 2016, 14:22 de petrumatei79
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON