URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2014, 12:20

Peţa prinde viaţă! Ecologiştii orădeni vor să transforme malurile pârâului în casa perfectă pentru păsări şi insecte (FOTO)

Peţa prinde viaţă! Ecologiştii orădeni vor să transforme malurile pârâului în casa perfectă pentru păsări şi insecte (FOTO) MAREA SCHIMBARE. În locul malurilor "decorate" cu gunoaie, Peţa va avea arbori, arbuşti şi tot felul de flori. De primăvara până toamna, acestea vor atrage insectele, care la rândul lor vor fi momeală pentru păsări
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ecologiştii orădeni au decis să lase ceva în urma lor. Aşa că au dat mâna cu Primăria pentru realizarea unei zone verzi unicat în România, în care omul să fie în armonie cu natura.

De-a lungul a aproape trei kilometri, pe ambele maluri ale Peţei, cele trei asociaţii ecologiste vor amenaja un colţ de natură cât mai "brut", aşa cum a arătat zona înainte ca omul să-şi lase amprenta asupra ei. Aşa, malurile apei vor atrage insecte şi păsări, iar orădenii care se vor plimba pe aici vor fi doar nişte vizitatori pe teritoriul necuvântătoarelor.

Plante autohtone

La începutul lunii februarie, Primăria a încheiat un acord de colaborare cu Fundaţia Life Tineret, Ecotop Oradea şi Asociaţia Learning Communities, trei ONG-uri care şi-au asumat să ia în îngrijire malurile Peţei. Proiectul iniţiat de cele trei asociaţii se numeşte "Cărarea Verde Ovidiu" şi presupune realizarea unui areal diferit de alte spaţii verzi din oraş. "Vrem să facem o zonă de biodiversitate, unde animalele şi plantele să vieţuiască într-un mediu specific lor. Nu vom crea un mediu, ci vom încerca să-l refacem", explică Marius Hărduţ, preşedintele Fundaţiei Life, cel care a şi ales numele zonei, în memoria fratelui său geamăn, Ovidiu, decedat.

01_eleonora_mircescu_bihoreanul.jpgZona luată în grijă de ecologişti se întinde pe 2,7 kilometri pe ambele maluri ale Peţei, între podurile de pe străzile Ronald Regan (fosta Vaporului) şi Ion Bradu (după Praktiker). Prima acţiune a voluntarilor va fi curăţenia generală. Apoi, va începe plantarea de arbori, arbuşti şi flori. Speciile alese vor fi exclusiv indigene. "Oradea are parcuri, dar toate par artificiale, pentru că plantele folosite nu sunt specifice locului", spune Eleonora Mircescu (foto), şefa Ecotop. Astfel, pe malurile Peţei vor fi sădiţi cel puţin 500 de arbori, din specii precum frasini, plopi, platani şi cireşi sălbatici.

Să vină păsările!

01_marius_hardut_bihoreanul.jpgArborii, arbuştii şi florile vor atrage în zonă insecte, care, la rându-le, vor atrage păsări. "Păsările trec pe aici, iar dacă vor găsi mâncare şi adăpost se vor opri", explică Marius Hărduţ (foto). Ca să determine zburătoarele să rămână aici, ecologiştii le vor monta căsuţe şi cuiburi de adăpost, precum şi cutii cu seminţe. Membrii celor trei ONG-uri vor face un "recensământ" al păsărilor care trăiesc acum pe malul Peţei, pentru ca ulterior să ştie ce zburătoare au mai venit.

Teoretic, în zonă ar putea să se "mute" aproximativ 25 de specii de păsări, din cele care se adăpostesc în general pe malurile apelor, cum sunt lăstunul ori pescăruşul albastru. "Lor le trebuie un mal vertical din pământ, în care să îşi sape un cuib. Malurile Peţei sunt betonate, aşa că vom face nişte cuiburi speciale", spune şeful Fundaţiei Life.

Fără insecticide

După ce va fi amenajată, Cărarea Verde Ovidiu va fi un loc în care omul va trebui să convieţuiască în armonie cu natura. Ca urmare, orădenii şi turiştii vor avea acces în zonă doar pietonal ori cu biciclete. În plus, vor exista şi alte reguli "verzi". De pildă, aici nu se va aplica niciun tratament chimic de dezinsecţie ori dezinfecţie, iar iarba va fi cosită pe fâşii, pentru ca insectele să aibă unde să se refugieze. Ca să-i asigure durabilitate, voluntarii vor uda şi întreţine cu consecvenţă zona, cel puţin aşa promit.

Proiectul ecologiştilor este unul pe termen lung, acordul cu municipalitatea fiind încheiat până în 2016. "Verzii" speră să-l continue chiar mai mult decât atât, având în vedere că rezultatele nu au cum să apară peste noapte. Graţie implicării voluntarilor din cele trei organizaţii, un lucru e însă cert de pe acum: orădenii vor avea un parc natural în care se vor putea relaxa şi, totodată, admira diversitatea naturii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Lumea ţânţarilor şi broaştelor în "ţara arde şi baba se piaptănă" !?!
E mai ieftin decât să faci amenajarea artificială a malurilor Peţei !?! O să crească în schimb profitul producătorului de Autan !?!
Postat 19 Februarie 2014, 18:33 de Carp III
V-ati trezit tarziu !
Deja s-au pripasit vreo patru rate salbatice pe malul Petei. Nu spun zona, sa nu o ia ratele dupa lebedele de la Viena. Sunt foarte sperioase, doar umbra sa-ti vada si se ridica imediat in zbor. Eu le vad (mai mult le aud) pe la ora 5:00 dimineata.
Postat 19 Februarie 2014, 17:06 de oradean
Oradea verde ...
crezi ca rezista vreo pasare pe zona aia defrisara de la Ocika, cu tot balamucul de acolo,nu cred acolo trebuie plantati multi copaci si civilizata zona.
Postat 19 Februarie 2014, 15:09 de john
de ce doar o portiune?
De ce se face amenajarea doar pe aceasta portiune? Ar trebui sa amenajeze si de la Universitate inspre Aradului, pentru ca acolo e Petza mai jegoasa
Postat 19 Februarie 2014, 12:36 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON