URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2016, 17:15

Pentru Oradea curată! RER va investi 300.000 euro în amenajarea unor containere subterane şi a unui punct de colectare a deşeurilor din construcţii

Pentru Oradea curată! RER va investi 300.000 euro în amenajarea unor containere subterane şi a unui punct de colectare a deşeurilor din construcţii MODEL OCCIDENTAL. Una dintre zonele unde vor apărea primele containere subterane din Oradea e strada Leonardo da Vinci. Locatarii mai multor blocuri de aici vor avea parte de o soluţie pentru colectarea modernă a deşeurilor şi, mai ales, lipsită de disconfort olfactiv şi vizual
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul local de colectare a deşeurilor intră într-o eră nouă. Subterană! Operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va amenaja în următoarele luni zece puncte subterane pentru colectarea deşeurilor, în mai multe cvartale de blocuri din oraş.

Societatea va pune la dispoziţia orădenilor şi un punct de colectare a deşeurilor rămase în urma renovărilor, unde orădenii vor putea preda molozul gratuit. Valoarea cumulată a celor două proiecte depăşeşte 300.000 euro, bani pe care RER Ecologic Service îi investeşte pentru ca Oradea să fie şi mai curată.

Pionierii

În cea mai recentă reuniune, Consiliul Local şi-a dat acceptul pentru două investiţii pe care RER Ecologic Service le va face pentru îmbunătăţirea sistemului de salubritate orădean. Una dintre ele vizează realizarea a zece platforme subterane pentru colectarea deşeurilor, o noutate absolută pentru oraş. Practic, în zece zone, RER Ecologic Service va "îngropa" containerele care azi sunt la suprafaţă, scăpându-i pe orădeni de mirosurile neplăcute şi de pungile purtate de vânt.

Cele zece platforme vor fi folosite de orădenii care locuiesc în blocurile de pe străzile Aleea Călinului nr. 5-7, Leonardo da Vinci numerele 24B, 33 şi 11, Peneş Curcanul nr. 24 (unde vor fi amenajate două astfel de puncte subterane), Aleea Zidarilor nr. 2, Dimitrie Pompeiu nr. 7, Aluminei numerele 2 şi 7. Aceste amplasamente au fost anume alese, pentru că aici blocurile sunt mai înghesuite, iar amenajarea unor incinte la suprafaţă este de-a dreptul imposibilă, ţinând cont de distanţa la care acestea trebuie să fie faţă de locuinţe, conform normelor de sănătate publică.

4 în 1

Platformele subterane (foto) presupun amenajarea unei cuve betonate, "trădate" la suprafaţă de nişte containere asemănătoare coşurilor stradale, prin care se vor arunca deşeurile. Fiecare platformă va avea patru containere metalice, iar pentru golirea lor muncitorii societăţii de salubrizare le vor ridica folosind sisteme hidraulice. Bineînţeles, containerele pentru deşeuri menajere vor fi distincte de cele pentru materialele reciclabile şi, de asemenea, vor fi preluate tot de utilaje diferite.

Investiţia de 627.065 lei, adică peste 140.000 euro, va fi suportată exclusiv de RER Ecologic Service şi va fi finalizată în opt săptămâni de la ordinul de începere a lucrărilor pe care îl va da Primăria.

Serviciu gratuit

Cea de-a doua investiţie pe care operatorul licenţiat o va demara în curând îi vizează pe toţi orădenii. Pe strada Thurzó Sándor, aflată la capătul Cimitirului Municipal către sediul OTL, RER Ecologic Service va amenaja un punct de colectare a deşeurilor din construcţii. Pe terenul de 3.000 mp pus la dispoziţie de Primărie, orădenii vor putea să-şi ducă resturile rămase în urma renovărilor sau a lucrărilor de amenajare, altele decât cele care necesită autorizaţie din partea municipalităţii. Mai mult, serviciul va fi gratuit pentru cetăţeni, doar persoanele juridice urmând să achite o taxă de depozitare.

Acest punct de colectare, speră reprezentanţii Primăriei şi ai RER, îi va determina pe cei obişnuiţi să arunce molozul pe terenurile din jurul oraşului să renunţe la acest prost obicei. Amenajarea platformei va costa RER Ecologic Service circa 145.000 euro.

"Lacăte" solare

Ambele investiţii au fost asumate de RER Ecologic Service în luna mai a anului trecut, când Consiliul Local a prelungit cu 4 ani contractul pe care operatorul licenţiat îl are încheiat cu Primăria, adică până în anul 2020, societatea angajându-se ca în schimb să investească 850.000 euro în îmbunătăţirea sistemului local de salubritate.

Cea mai mare parte din această sumă, circa 450.000 euro, va fi cheltuită în dotarea ţarcurilor pentru pubele cu sisteme automate de acces, alimentate cu energie solară, lucrările fiind demarate de anul trecut, iar de atunci zeci de ţarcuri având montate asemenea sisteme.

Pe lângă acest plan de investiţii, RER Ecologic Service s-a obligat ca în aceşti patru ani să nu majoreze tarifele de salubritate ale orădenilor decât cu rata inflaţiei. Din această înţelegere, primii care au de câştigat sunt orădenii, care la aceleaşi preţuri vor primi servicii îmbunătăţite. Iar cu contribuţia tuturor, Oradea va fi un oraş şi mai curat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON