URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2015, 13:50

Pedeapsă pentru risipă: Orădenii care nu colectează selectiv deşeurile riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei

Pedeapsă pentru risipă: Orădenii care nu colectează selectiv deşeurile riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei ORDIN DE LA UE. Oradea trebuie să reducă anual cu cel puţin 15% cantităţile de deşeuri depuse în halda ecologică. În caz contrar, pentru fiecare tonă în plus, oraşul va plăti o taxă de 100 lei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă încă nu s-au obişnuit să-şi adune deşeurile reciclabile separat de cele menajere, orădenii ar trebui s-o facă. În prima şedinţă din acest an, Consiliul Local a dat undă verde Primăriei să amendeze pe oricine e surprins că nu colectează selectiv.

"Sancţionarea e ultima soluţie pe care dorim să o aplicăm", spune viceprimarul Mircea Mălan. Totuşi, dacă orădenii nu vor respecta regulile, vor ajunge să scoată bani din buzunar. Şi nu puţini...

Reciclarea, obiectiv principal

"Strategia locală cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare din municipiul Oradea pentru perioada 2015-2025" a fost aprobată de aleşii locali în şedinţa de 8 ianuarie, după ce fusese supusă dezbaterii publice timp de 45 de zile. În esenţă, documentul dictează direcţiile de dezvoltare a salubrităţii şi consfinţeşte reguli deja ştiute: salubritatea trebuie să respecte standardele europene, scopul principal fiind reciclarea deşeurilor. "Suntem obligaţi să creştem cantităţile de deşeuri colectate selectiv. Nerespectarea acestei obligaţii europene înseamnă penalizări foarte mari, care în mod indirect vor fi plătite tot de orădeni", a explicat primarul Ilie Bolojan la prezentarea documentului.

01-mircea-malan_bihoreanul22ian2015.jpgCa să prevină penalizările din partea UE, edilii au de gând să aplice măsuri pecuniare orădenilor. Strategia a fixat ca obiectiv "stabilirea unor mecanisme economico-financiare stimulative în organizarea şi funcţonarea serviciului de salubritate", permiţând amendarea colectării "la grămadă" a deşeurilor. "Nu este un scop în sine să-i amendăm pe orădeni, aceasta va fi ultima soluţie", spune şi viceprimarul Mircea Mălan (foto), asigurând că angajaţii municipalităţii nu-i vor pândi pe orădeni când îşi aruncă gunoaiele, ca să prindă "ilegaliştii".

Se pot da amenzi

Cadrul legal pentru amendarea orădenilor care nu colectează selectiv există, iar amenzile ar putea fi împărţite chiar de acum. Totuşi, edilii nu vor să le aplice decât în cazul în care Oradea nu îşi va atinge ţintele europene privind reciclarea şi va fi, astfel, în pericol să fie sancţionată.

Dacă oraşul nu va aduna suficiente cantităţi de reciclabile, deşeurile orădenilor vor fi atent analizate de muncitorii operatorului de salubritate şi de agenţii Poliţiei Locale. În situaţia în care la asociaţiile de proprietari ori la persoanele fizice, în containerele ori în sacii galbeni (culoarea recipientelor destinate fracţiei uscate: metal, plastic, hârtie, carton, PET, doze de aluminiu, sticle) se vor găsi şi resturi menajere, acestea vor putea fi amendate conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, cu sume uriaşe: între 1.000 şi 2.000 lei persoanele fizice, respectiv între 20.000 şi 40.000 lei persoanele juridice!

Plata la volum

Pe de altă parte, înainte de a aplica amenzi, Primăria mai vrea şi să "prelucreze" sistemul de salubritate. În primul rând, va închide cu cartele electronice incintele care adăpostesc pubelele asociaţiilor de proprietari, astfel încât doar locatarii să aibă acces la ele. Astfel, deşeurile nu vor putea fi amestecate de căutătorii prin gunoaie, iar dacă fracţia uscată va fi "murdară" singurii învinuiţi vor putea fi membrii asociaţiilor.

Edilii îşi doresc totodată să implementeze şi un sistem de tipul "plăteşti cât arunci". În timp ce colectarea reciclabilelor va rămâne gratuită, cea a deşeurilor menajere ar fi taxată în funcţie de volum, nu pe persoană, ca în prezent, ceea ce va face ca fiecare cetăţean să fie direct interesat să recicleze, ca să plătească cât mai puţin. Dacă însă fracţia uscată va fi compromisă cu deşeuri menajere, "producătorul" gunoaielor va plăti dublu!

Deşi ar putea părea că sunt împotriva orădenilor, noile măsuri din salubritate sunt menite de fapt să-i protejeze. Căci, dacă oraşul nu va respecta normele europene privind reciclarea, amenzile vor provoca inevitabil scumpirea serviciului de salubritate. Iar sancţionarea doar a celor care încalcă regulile e, în mod cert, mai corectă decât taxarea tuturor...


SUB ŞI PE PĂMÂNT
Salubritate cu inovaţii

Strategia municipalităţii prevede şi alte noutăţi pentru sistemul local de salubrizare. În centrul istoric al oraşului şi în zonele unde normele de sănătate nu permit amplasarea containerelor la suprafaţă, municipalitatea vrea să amenajeze puncte subterane de colectare selectivă, o astfel de inovaţie fiind deja prevăzută în proiectul de amenajare a Pieţei Unirii. Totodată, strategia mai prevede ca operatorul de salubritate să amenajeze în oraş două platforme betonate unde orice persoană fizică va putea duce deşeuri voluminoase, vegetale ori rezultate în urma demolărilor ori renovărilor.


Primăria vrea să îi amendeze pe orădenii care încalcă regulile colectării selective a deşeurilor. Credeţi că este o măsură necesară?

Da, mi se pare o măsură bună. Ne place sau nu, adevărul este că românii doar cu amenzi se învaţă să respecte un regulament.
Cristian Moisa

Prima oară Primăria ar trebui să asigure peste tot în oraş aceste tomberoane de tip iglu şi abia apoi să înceapă să împartă amenzi.
Ioana Baiduca

Este foarte bună ideea, dar ce vor face cu boschetarii care scot deşeurile de plastic din containere, cum se întâmplă frecvent pe strada Leonardo Da Vinci?
Ovi Jurcuţiu

E foarte OK, dar la case ar trebui alte soluţii, nu saci galbeni. Nu-mi primesc sacul meu înapoi, ci altul, murdar, sau mi-l ia vântul şi îl duce patru case mai departe.
Ildi Farkas

Nu, pentru că până vin gunoierii de la RER trec 3-4 trupe de ţigani care aleg PET-urile de care au nevoie, iar restul le aruncă în stradă.
Wanda Panduru

Prima oară să se asigure că numai de noi depinde unde ajung gunoaiele. Trebuie găsită o soluţie pentru ţiganii care le scot din containere.
Dunai Emoke Gabriella

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
abuz
ha-ha. nu producem destul pentru cei care fac averi din reciclarea deseurilor produse de noi. macar daca ar incerca sa stimuleze selectarea. pentru ce mai platim si ecotaxe? ducem pungile si flacoanele inapoi si nu mai platim ecotaxa. sau aparatura si nu mai platim timbrul verde. ar trebui sa ne plateasca ei pe noi nu noi amenzi
Postat 22 Ianuarie 2015, 17:20 de bihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON