URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2016, 18:50

Pe firul Peţei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vara recent încheiată, trei elevi serioşi din clasa a X-a D de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Raul Ştefan Pantiş, Marius Cazan şi Andrei Oros, au spus "da" unui concurs naţional de chimie aplicată. Împreună, am făcut un studiu ecologic pe Pârâul Peţa, pentru a documenta rezervaţia purtătoare a unor specii relictare.

Frumuseţea aceea de nufăr, o floare de o delicateţe şi o perfecţiune arhitecturală, simbol al curăţeniei, al liniştii (căci induce o stare de pace prin compuşii pe care îi conţine - lotusină şi nuciferină, stimulatori cerebrali), să o numesc "specie"? E o regină a florilor, care ne-a ales pe noi, locuitorii acestei zone, să o găzduim, străbătând erele geologice până în vremurile noastre, făcându-ne onoarea să îi fim contemporani.

Peţa era - ce trist, să folosesc trecutul - singurul loc din lume unde nufărul termal vegeta spontan. Nicăieri în lume nu mai există Roşioara lui Racoviţă, a noastră, de fapt! Rezervaţia a devenit o baltă pustie, cum pustii sunt sufletele acelora cărora nu le-a păsat de această moştenire. Nişte învingători fără glas au învins mileniile, dar noi, generaţiile postcomuniste din această parte de ţară, fiinţe cu minte şi cu suflet, le-am exterminat, ca într-un război al speciilor. Mânaţi, unii, de interesele noastre meschine, materiale, iar ceilalţi de nepăsarea noastră suverană.

Nişte specii, acolo, şi ele... Doar dispar peste 200 pe zi, pe planetă, într-un secol ce se consideră ecologist, în care pretindem că protejăm natura. Toate s-au dus pe apa sâmbetei!

Fie ca omenia bihorenilor să triumfe asupra "descurcărelii" materialiste contemporane. Fie ca nobleţea semenilor noştri cu putere de decizie şi de acţiune să se coaguleze şi să se multiplice în ajutorul dat unor gingaşe necuvântătoare, fără apărare. Fie ca noi toţi să realizăm că aveam lângă noi o capsulă a timpului îndepărtat, trimisă de Pământ nouă, din vremuri imemoriale, ca un arc în timp, mărturie şi îndemn la perenitatea vieţii. Aveam lângă noi...

Mirela Ardelean
Profesor
Liceul Onisifor Ghibu

Citiți și articolul: „Elevi şi profesori de la Ghibu au ţinut parastasul rezervaţiei Peţea (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Raspuns
https://www.theguardian.com/environment/2010/aug/16/nature-economic-security fragmentul din articol According to the UN Environment Programme, the Earth is in the midst of a mass extinction of life. Scientists estimate that 150-200 species of plant, insect, bird and mammal become extinct every 24 hours. This is nearly 1,000 times the "natural" or "background" rate and, say many biologists, is greater than anything the world has experienced since the vanishing of the dinosaurs nearly 65m years ago. Around 15% of mammal species and 11% of bird species are classified as threatened with extinction.
Postat 02 Noiembrie 2016, 23:50 de mirelaardelean
@ unu
*nevertebrate, nu "novertebrate". Scuze.
Postat 31 Octombrie 2016, 12:08 de IonutS
@ unu
@unu http://wwf.panda.org/about_our_earth/biodiversity/biodiversity/ vezi acolo unde scrie "(...) then that means between 200 and 2,000 extinctions occur every year." Atentie! Se refera (ambele articole) atat la plante cat si la animale vertebrate si nonvertebrate. Pe scurt, biodiversitate.
Postat 31 Octombrie 2016, 12:06 de IonutS
Citati sursa
Is de-acord cu ideea generala in mare a articolului; dar va rog sa imi citati sursa cercetarii care zice ca dispar 200 de specii pe zi de pe planeta, ca asta e o exagerare prea mare.
Postat 24 Octombrie 2016, 06:50 de unu
Test
Da' dvs.,dna.profesoara ,va imaginati ca aia care termina fac. de protectia mediului au inteles ceva din chimie sau na,biochimie ? Ash!
Postat 24 Octombrie 2016, 04:53 de Iness
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON