URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2015, 18:58

Patrula reciclării: Pentru a eradica fenomenul furturilor de deşeuri reciclabile, poliţiştii locali stau la pândă pe străzile Oradiei

Patrula reciclării: Pentru a eradica fenomenul furturilor de deşeuri reciclabile, poliţiştii locali stau la pândă pe străzile Oradiei ÎN DOUĂ SCHIMBURI. Patrulele Poliţiei Locale care veghează ca deşeurile să nu mai fie furate lucrează deocamdată în două schimburi, de-a lungul zilei, însă urmează să fie instituite şi pe timp de noapte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Datele statistice arată că orădenii aruncă zilnic, în medie, 3 tone de deşeuri din plastic, în cea mai mare parte PET-uri. Tot zilnic, o parte din ele dispar. Dacă e o parte mare sau mică este greu de spus pentru că, odată furate din containere, PET-urile nu mai apar în nicio statistică. Nici măcar în cea pe care Oradea trebuie să o prezinte anual Uniunii Europene, pentru a demonstra că oraşul respectă sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.

Astfel, deşi aparent inofensiv, fenomenul furturilor deşeurilor este dăunător, PET-urile necolectate prin sistemul local de salubrizare nemaiputând fi cuantificate ca deşeuri reciclate. Pentru a pune capăt acestei situaţii, agenţii Poliţiei Locale Oradea fac pândă în tot oraşul. Nu de alta, dar pe lege furtul de reciclabile e tot o infracţiune...

Reciclare... neoficială 

Autorităţile estimează că anul trecut au dispărut din containerele orădenilor 500 tone de deşeuri reciclabile, care au luat drumul "reciclării neoficiale", ajungând în depozitele de fier vechi ori la firme care le revând marilor reciclatori. Probabil că nu există orădean care să nu fi văzut cel puţin o dată persoane cu saci uriaşi, cărucioare, căruţe sau chiar dube ticsite de PET-uri. "Nu vorbim doar de oameni ai străzii care adună câteva PET-uri, ci de adevărate reţele specializate în furtul acestor deşeuri", explică Monica Ambro (foto), purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.

Obligată să recicleze anual 15% din deşeurile pe care le produce, Oradea are de pierdut din pricina furtului de PET-uri. Asta pentru că singurele date care sunt cuprinse în raportarea către UE sunt cele ale depozitului de deşeuri autorizat, administrat de firma Eco Bihor. Astfel, contează doar deşeurile colectate de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi prelucrate apoi la staţia de sortare a deşeurilor.

Cele "deturnate" de diverşi "privaţi" nu apar în statisticile oficiale, aşa că pe măsură ce cresc cantităţile de deşeuri ajunse pe mâinile lor, scad şi şansele Oradiei de a-şi îndeplini ţinta. Iar dacă oraşul nu se conformează, Ministerul Mediului îi va aplica o amendă, aşa cum deja a dat mai multor primării din Bihor...

Prinşi şi amendaţi

Pentru a destructura reţelele hoţilor de reciclabile, Poliţia Locală Oradea şi firmele protagoniste în domeniu, RER Ecologic Service şi Eco Bihor, au decis înfiinţarea unor aşa-numite "patrule ale reciclării". De trei săptămâni, trei echipaje stau la pândă pe străzile oraşului, pentru a-i găsi pe hoţii de deşeuri ce pot fi revalorificate.

Potrivit articolului 111 al Regulamentului de salubritate al oraşului, bazat pe legislaţia în vigoare, "preluarea deşeurilor din recipienţii de orice tip (...) constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii". Astfel, dacă îi prind în timp ce sustrag PET-uri, hârtie ori fier, agenţii anunţă imediat Poliţia municipiului, cea abilitată să ancheteze furturile.

Dacă îi surprind cărând deşeurile pe străzi, poliţiştii locali îi sancţionează pe motiv că au încălcat articolul 24 din acelaşi regulament, care prevede că deşeurile din oraş pot fi transportate doar de operatorul de salubritate. Pe lângă confiscarea deşeurilor, această faptă atrage şi amenzi, cuprinse între 300 şi 500 lei.  

Reclamaţi aici!

Zeci de hoţi au fost deja prinşi în Oradea şi sancţionaţi. "Fenomenul s-a diminuat simţitor", confirmă Monica Ambro. Totuşi, poliţiştii au semnale că o parte din hoţi şi-au mutat activitatea noaptea, aşa că au de gând ca de acum să-i pândească şi după lăsarea întunericului.

Totodată, agenţii îi îndeamnă pe orădeni să anunţe Poliţia Locală, la numărul de dispecerat 0259/969, ori de câte ori surprind o astfel de activitate ilicită. Nu de alta, dar interesul pentru eradicarea fenomenului furtului de gunoaie ar trebui să fie o preocupare nu doar pentru oamenii legii, ci şi pentru cetăţenii de rând. Dacă îşi doresc un oraş curat şi, mai ales, neamendat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
minciuni
praf in ochii oradenilor. dragi concetateni, uitati-va pe geam inspre lada de gunoi si o sa vedeti cum ne mint acesti asazisi politisti
Postat 28 Mai 2015, 11:59 de mircea54
O oportunitate binevenita pt. gardieni
Daca tot au ramas fara obiectul muncii, cei de la ridicari auto ar fi numai buni la ridicat gunoaiele. Cu minime modificari autospecialele ar putea ridica usor gunoaiele/igluuerile. Ar fi pacat sa-i dea afara sau sa-i treaca in concediu fara plata, au familii, rate la banci, copii, amante, etc, etc. Ce sa faca niste nulitati in privat?! Si unde mai pui ca ar fi o munca pt. care au toate competentele, e una la care se pricep cel mai bine.
Postat 28 Mai 2015, 05:46 de pinonel
Să stea la pândă în interior, nu pe stradă sau în maşină !!!
Interior înseamnă, ca definiţie a eficacităţii, în interiorul ţarcului !!!
Postat 27 Mai 2015, 19:32 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON