URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2011, 10:21

Parchezi aiurea, plăteşti!

Parchezi aiurea, plăteşti! CALE LIBERĂ! Pentru ca utilajele RER să nu mai trebuiască să ocolească maşinile parcate şi să poată să-şi facă treaba, Poliţia Locală a făcut un regulament special de salubrizare a parcărilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare săptămână, utilajele RER Ecologic Service trebuie să ocolească cu grijă maşinile lăsate de proprietari în parcări ce ar trebui spălate.

Deşi a montat pe străzi indicatoare care anunţă şoferii că marţea şi joia, vreme de 3 ore, parcarea este interzisă pe câte o parte a drumului, Poliţia Locală a fost nevoită să facă un regulament special pentru ca maşinile de salubritate să nu mai fie blocate. Aşa că, dacă n-au înţeles cu vorba bună, orădenii vor scoate bani din buzunare pentru că şi-au lăsat maşinile parcate aiurea.

Disciplinaţi doar la început

Din 2009, în Oradea au apărut, pe 17 străzi, indicatoare care anunţă şoferii că în zilele de marţi şi joi locurile de parcare de pe lateralul carosabilului trebuie eliberate, astfel încât utilajele RER să poată să aspire praful şi să spele până la borduri. În zilele de marţi se spală o parte a străzii, în zilele de joi cealaltă.

Dacă la început orădenii au fost disciplinaţi, iar între orele 18 şi 21 îşi mutau maşinile din calea utilajelor, în ultimul an spălatul parcărilor aproape că nu s-a mai putut face. Asta pentru că prea puţini şoferi mai ţin cont de regulă, profitând şi de faptul că oraşul nici nu avea reglementată strict această parte a salubrizării.

Regulă pentru toţi

Poliţia Locală a elaborat însă un astfel de regulament, aflat acum în dezbatere publică. El prevede clar că parcarea este interzisă marţea, între orele 18 şi 21, pe partea dreaptă a străzilor Traian Moşoiu, Independenţei, Dacia, Transilvaniei, Parcul 1 Decembrie, Clujului, Aradului, Primăriei, Armatei Române, Dunării, Lăpuşului, Parcul Traian, respectiv pe partea stângă a străzilor Magheru, Meşteşugarilor, Iosif Vulcan, Decebal şi Universităţii, iar joia pe partea care n-a fost spălată marţea. Nici măcar cei care au abonamente nu au voie să oprească.

Cei care nu vor respecta aceste prevederi vor fi amendaţi de agenţii locali cu sume între 50 şi 150 de lei, putându-se ajunge chiar la blocarea roţilor autoturismului sau ridicarea acestuia. Dezbaterea publică pe seama regulamentului va avea loc pe data de 22 septembrie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei.


VOCEA STRĂZII 

Ce părere aveţi despre faptul că Primăria va amenda şoferii care îşi lasă maşinile în parcări în orele la care RER ar trebui să facă curăţenie?

02 Vasile Boros.jpgMi se pare o idee bună, pentru că cel mai important lucru într-un oraş este curăţenia. Dacă nu se poate altfel, atunci să îi amendeze.
Vasile Boroş, 64 de ani, agent de pază

Cred că ar trebui ca înainte de a-i amenda să le dea un avertisment. Abia după asta, dacă nu se conformează, să li se dea amenzi.
Eva Iovan, 27 de ani, şomeră

02 Gheorghe Bradau.jpgEste un lucru normal. Şi în America, în fiecare parcare, este un panou pe care sunt trecute orele în care se face curăţenie. Dacă nu sunt respectate, se dau amenzi.
Gheorghe Brădău, 75 de ani, şofer

Cred că ceea ce contează cel mai mult este curăţenia oraşului. E normal să fie amendaţi, iar dacă nici aşa nu respectă, să-i pună să măture ei parcarea.
Elena Iovan, 51 de ani, cofetar

02 Petru Ardelean.jpgNu văd nimic exagerat în această măsură. Dacă nu sunt conştiincioşi şi nu respectă regulile civice, să plătească. Doar aşa vor învăţa.
Petru Ardelean, 85 de ani, pensionar

Este o idee foarte bună, care trebuia pusă în aplicare de mult. Să-i amendeze pe toţi cei care nu înţeleg că oraşul trebuie păstrat curat.
Cleopatra Lesac, 17 ani, elevă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
deo parte
No, cat de curand ne pune domnu pe noi sa platim tati parcarile
Postat 17 Septembrie 2011, 15:06 de dapai
Ce vedeti voi !
Ce presa inteligenta avem ! Adica aservita primariei .De ce nu faceti un articol si despre cate masini gasiti in parcarile proaspat vopsite de catre un retardat . Ar trebui sa-l puna cineva pe Bolojan sa plateasca pentru toate locurile libere . Sa vedem daca-i ajunge salariul si veniturile din magazinul propriu . Iar presa ar face bine sa scoata nasul din sezutul lui Bolojan si sa numere aceste masini . Sau nu stiu sa numere pana la trei ? Presa de KKT .
Postat 13 Septembrie 2011, 19:40 de radur
mai usor
No da mai moale amenda sub 100 nu mere ai ? Apai laPrimaria e la inaltime tare no
Postat 13 Septembrie 2011, 18:24 de dapai
Prostii....
1) Unde dreaqu ati gasit retardatii astia, asa-zisa ,,voce a strazii'' ?! Astia au bicicleta numai daca o fura....despre masini ce sa.... Li se poate aplica 100% principiile lui Lombroso. Lupul meu de doi ani are o privire mai inteligenta ca oricare dintre ei.Cred ca v-ati intervievat neamurile voastre, unchi, tata, bunic....
Postat 13 Septembrie 2011, 15:01 de .
lucreaza dupa ceas
ei lucreaza dupa ceasul lor si soferi de autobuz merg la fel dupa ceasul lor
Postat 13 Septembrie 2011, 14:26 de ion
sfghg
deci va sa zica ca la inceput nu a fost legal amendarea pt stationare intre orele respective?pt ca eu stau pe b-dul dacia si aici inainte la ora 6 fara 10 min veneau si scriau amenzile inainte si la 6 fara 5 min unul mergea si punea amenzile in parbriz si unul venea din spate cu porcariaaia de blocat roti,pe langa ca erau muisti pt ce faceau ar trebui sa dea banii inapoi celor ce au platit cu dobanda la zi, singuru lucru care pot sa il pot reprosa lui bolojan e politia locala,niste tarani imbracati in haina statului care doar urmaresc sate amendeze mai rau ca politia si mai analfabeti si mult mai increzuti(vezi doamne daca-i arzi una avand in vedere ca merita la ce flegmatici sunt intri pt la ultraj)
Postat 13 Septembrie 2011, 11:01 de hg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON