URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2017, 09:54

Palate renăscute: Graţie unor credite acordate de municipalitate, proprietarii din palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo îşi renovează clădirile (FOTO)

Palate renăscute: Graţie unor credite acordate de municipalitate, proprietarii din palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo îşi renovează clădirile (FOTO) INTERSECŢIE ÎN LUCRU. Toate cele patru clădiri din intersecţia străzilor Republicii - Mihai Eminescu sunt în plin şantier. Un deranj pentru proprietari, dar unul cu folos... (foto Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo, ale căror urme de bătrâneţe sunt îndepărtate de meşterii care le renovează, prind o nouă viaţă.

Alături de alte clădiri din centrul istoric al oraşului, cele trei imobile au intrat în programul multianual de reabilitare demarat de Primărie, ce prevede ca proprietarii să fie scutiţi de cheltuielile pentru realizarea proiectului şi de o cincime din contravaloarea lucrărilor. În plus, proprietarii achită contribuţiile proprii pentru executarea acestora în rate, fără dobândă, timp de cinci ani, perioadă în care sunt scutiţi şi de plata impozitului pe clădire. O afacere din care câştigă şi ei, şi oraşul.

Lucrări în rate

Primăria a conceput în 2014 "Programul multianual privind realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor situate în Ansamblul urban – Centrul Istoric Oradea", cu scopul de a finanţa renovarea clădirilor deteriorate. Conform regulamentului aprobat prin Hotărârea Consiliului Local 649/2014, proprietarii imobilelor cuprinse în program, selectate de Primărie, sunt scutiţi de cheltuiala realizării documentaţiei necesare. Şi mai important este că 20% din valoarea lucrărilor o plăteşte tot Primăria, iar proprietarii plătesc diferenţa eşalonat, fără dobândă, timp de cinci ani, perioadă în care sunt complet scutiţi de impozitul pe clădire.

Prin acest program nu se fac simple spoieli, cum s-ar putea crede, ci lucrări serioase de reabilitare. Pe lângă faptul că se repară toţi pereţii exteriori, aşadar inclusiv cei care dau în curţile interioare ale clădirilor, cu tot cu finisajele şi ornamentele arhitecturale, se repară sau se refac şi acoperişurile, geamurile şi uşile, fiind schimbate totodată şi piesele de tinichigerie, adică burlanele, jgheaburile şi pervazurile. De asemenea, se fac lucrări de eliminare a igrasiei şi se demontează toate cablurile şi instalaţiile de pe faţade, inclusiv cele de gaze. E adevărat, nu se intervine şi în interiorul clădirilor, nici măcar în spaţiile comune. "Din bani publici nu poţi să faci chiar tot ceea ce proprietarii n-au făcut în decenii întregi", explică Angela Lupşea (foto), directoarea executivă a Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, prin care Primăria derulează programul.

Moşu’ Stern

Printre primele clădiri incluse în programul multianual al municipalităţii se numără cele trei palate din intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Republicii: Stern, Moskovits Miksa (ambele ridicate în anul 1905) şi Apollo (edificat în 1914). Impozante şi cu detalii arhitecturale deosebite, toate au ajuns la limita degradării încă de câteva zeci de ani. Acum, însă, meşterii le repară, la Moskovits Miksa lucrând muncitorii firmei Abed Nego, iar la Stern şi Apollo cei de la Constructorul Sălard.

"Eu îi spun Moşu’ acestui palat, că e bătrân şi bolnav rău", spune Maria Mureşan, preşedinta asociaţiei de proprietari din Palatul Stern. Femeia şi soţul ei sunt singurii dintre cei 52 de proprietari care locuiesc efectiv în imobil, toate celelalte apartamente fiind goale sau transformate în cabinete de avocatură, de notariat sau în sedii de firme. Cei doi soţi locuiesc aici încă dinainte de 1989 şi sunt bucuroşi că Primăria îi ajută. "La acest imobil nu s-au făcut niciodată restaurări, ci doar peticeli. E adevărat, nici acum nu se intervine la structură, dar e bine şi atât", zice femeia. Preţul nu i se pare mare. Proprietari ai unui apartament de 75 de metri pătraţi, cei doi soţi vor plăti aproape 6.000 euro. "Nu mi se pare mult, pentru că văd cât de mult este de lucru", spune femeia, punctând încă un aspect important: "Noi toţi am cumpărat aceste apartamente de la Primărie foarte ieftin. Măcar atât să facem, să contribuim la reabilitarea clădirii".

Misiunea Apollo, la început

Vecinii de peste drum, cei 23 de proprietari ai Palatului Moskovits Miksa, nu au cârtit nici ei la preţ. Avocata Ruxandra Sala, proprietara unui apartament de 68 mp, va plăti cam 8.000 de euro. "Sigur, nu e o sumă mică, dar n-avem ce face. Lucrările sunt utile, clădirea era foarte deteriorată", spune femeia. În schimb, o deranjează nepriceperea meşterilor, reclamând că "n-au făcut bine acoperişul şi m-am trezit cu biroul inundat".

La Palatul Apollo, cei 41 de proprietari au fost mai greu de convins să accepte lucrările, mulţi reclamând că ar fi prea scumpe. În final, s-au dat pe brazdă, iar zilele trecute muncitorii au montat schelele pe clădire. Teoretic, lucrările vor dura 18 luni dar, la fel ca în cazul celorlalte două palate vecine, este posibil ca termenul de execuţie să fie prelungit în funcţie de ceea ce vor găsi muncitorii când vor începe efectiv lucrul. Până la urmă, chiar dacă şantierul va dura mai mult, asta va conta mai puţin. Important e ca proprietarii să aibă parte de locuinţe mai bune şi mai valoroase, iar oraşul de o faţă întinerită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON