URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2015, 12:34

Palate înviate: Două dintre cele mai importante palate ale Oradiei, Stern şi Moskovits Miksa, au intrat, în sfârşit, în renovare (FOTO)

Palate înviate: Două dintre cele mai importante palate ale Oradiei, Stern şi Moskovits Miksa, au intrat, în sfârşit, în renovare (FOTO) DESTIN COINCIDENT. Ridicate în acelaşi an, 1904, palatele Stern şi Moskovits Miksa (foto chenar), ambele purtând numele primului proprietar, au ajuns să fie reabilitate deodată după un secol, un deceniu şi un an
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine n-a deplâns, măcar o dată, într-o plimbare pe Corso, soarta clădirilor pe cât de frumoase, pe tot atât de neglijate chiar de orădenii care locuiesc în ele? Meşterii secolului trecut, care le-au ridicat cu măiestrie, ar mai muri o dată dacă le-ar vedea în ce hal de degradare au ajuns.

Din fericire, însă, principala arteră pietonală a oraşului se renovează în ritm susţinut. Câteva din cele mai reprezentative imobile au fost deja reabilitate, iar acum se pregătesc şi palatele Moskovits Miksa şi Stern, două dintre cele mai importante opere de arhitectură secession ale Oradiei. La rând aşteaptă o altă bijuterie din apropiere, palatul Apollo...

Palat-simbol

În 1904, la intersecţia străzilor Republicii şi Mihai Eminescu de azi se lucra de zor. Pe una din laturile intersecţiei, inginerul Moskovits Miksa îi comandase arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. un palat cum altul nu mai era în oraş.

Cu un apetit aparte pentru secessionul münchenez, denumit Lilienstil, Rimanóczy jr. şi-a dat frâu liber imaginaţiei şi a îmbogăţit clădirea de două etaje cu ornamente de sorginte vegetală, creând un tablou spectaculos. Faţada e plină de simboluri: pomul vieţii, sceptrul lui Mercur, un compas cu un echer, o roată zimţată, o mână şi o nicovală, toate se regăsesc pe turnul palatului, chiar dacă de decenii bune au devenit tot mai greu de observat. Proprietarii clădirii au ignorat nevoile de întreţinere a acesteia, aşa că acum imobilul are tencuiala şi ornamentele căzute.

De voie, de nevoie

Profitând că legea îi permite să reabiliteze cu forţa clădirile monument, Primăria a inclus palatul pe lista priorităţilor, indiferent că proprietarii sunt sau nu de acord. Regulile sunt clare: cei care nu acceptă pot fi executaţi silit, iar cei care le doresc le plătesc fie cu banii jos, fie cu ajutorul unui credit acordat fără dobândă de Primărie pe cinci ani, suportând doar 80% din contravaloarea lucrărilor şi fiind scutiţi de orice costuri birocratice.

„Majoritatea locatarilor au optat pentru finanţarea din partea Primăriei”, spune arhitectul şef al oraşului, Adriana Lipoveanu (foto). De altfel, tot municipalitatea a pregătit proiectul, a organizat licitaţia şi a semnat contractul pentru execuţie, iar de câteva zile muncitorii firmei Abed Nego au şi instalat schelele pe clădire.

„Acum se iau mulaje după decoraţiuni, fiindcă toate trebuie refăcute”, explică inginerul Denisa Mada, coordonatorul lucrărilor. Într-un atelier din subsolul palatului, specialiştii în reabilitări de monumente vor reface fiecare ornament, în timp ce alţi meşteri vor îndepărta stratul de tencuială veche. Au 18 luni la dispoziţie să termine, iar la final vor primi 910.000 lei.

Viitorul sună strălucit!

În acelaşi an în care a fost construit palatul Moskovits, peste drum se ridica un altul, comandat tot de un inginer, chimistul Stern Miklós, atras de moda vremii care îi făcea pe intelectualii bogaţi să-şi ridice clădiri monumentale pentru a da apoi în chirie apartamentele. Stern a fost şi el pretenţios: a refuzat primul proiect, conceput de arhitecţii Komor Marcell şi Jakab Dezső, care realizaseră Palatul Vulturul Negru, preferând ulterior planurile aceluiaşi Rimanóczy Kálmán jr, întocmite în colaborare cu Rendes Vilmos. Specificul palatului Stern, fidel secessionului, sunt motivele florale preluate din arta populară, executate în tencuială colorată.

Coincidenţa face că, aşa cum au fost construite în acelaşi an, cele două palate vecine au ajuns să fie renovate concomitent: Primăria a licitat lucrările în acest scop, iar câştigătoare a fost firma Constructorul Sălard. „Peste 90% din locatari şi-au dat acordul”, precizează Lipoveanu.

Şi aici lucrurile sunt în fază incipientă. „Ne aflăm în etapa de cercetare, dar peste o săptămână începem să înlocuim acoperişul”, spune inginerul-şef Torzsa Alexandru,  a cărui echipă are la dispoziţie tot 18 luni pentru a finaliza lucrările de 1,3 milioane lei. Aşa că în 2017 cele două palate ar trebui să aibă fiecare o faţă nouă, demnă de valoarea lor...


ALTUL LA RÂND

Reabilitare cu forţa la Apollo

Vecin cu Stern şi Moskovits Miksa, palatul Apollo (foto), ridicat între anii 1912 şi 1914, este o altă bijuterie arhitecturală cuprinsă pe lista de priorităţi a Primăriei. Aici lucrările sunt în fază de licitare în ciuda opoziţiei majorităţii locatarilor.

Cei mai mulţi dintre aceştia refuză lucrările, motivând că sunt prea scumpe. În zadar, căci meşterii oricum le vor renova, iar cei care vor refuza plata riscă să-şi piardă locuinţele. Dragoste cu forţa nu poate exista, dar disciplina se poate impune...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dictatura oradeana
"cei care vor refuza plata riscă să-şi piardă locuinţele" mi se pare un derapaj major de la subreda democratie romaneasca, in care proprietatea garantata,art 44 constitutie. In baza carei legi i se imputa proprietarului contravaloarea lucrarilor? Daca lucrarile prezinta interes public (prezinta...pentru estetica orasului),ar trebui sa fie finantate din bugetul local(sau fonduri europene).Sau macar repartitia costurilor sa fie rezonabila.Genul asta de autocratie este pericolul care va marca anii ce vin, s-a cam terminat cu furaciunile pamintene...urmeaza o noua etapa fanariota, doar ca Fanarul va fi la Bruxelles,via Bucuresti
Postat 10 Septembrie 2015, 08:46 de excalibur
!!!!!
Ateníe la exprimare! D-na Adriana Aurora Lipoveanu NU ESTE arhitectul șef al orașului! D-na Lipoveanu este director adjunct în cadrul Instituției Arhitectului șef! Oradea NU ARE ARHITECT ȘEF pentru că aceasta este dorința expresă a primarului Bolojan!
Postat 09 Septembrie 2015, 12:42 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON