URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2013, 16:02

Pădurea prin Codul Silvic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bună dimineaţa! Întâmpinăm o nouă zi cu speranţa că va fi mai bine ca ieri şi mai rău ca mâine. Pădurile au nevoie de bineţe, iar noi românii avem nevoie mai mult decât oricând de oxigen. Pădurile au nevoie de prietenia oamenilor, iar noi românii avem nevoie de descoperirea credinţei şi a bucuriei de a ne bucura de ce avem.

Dacă ne uităm în jur, însă, vedem că se taie în deznădejde, că în ultima vreme a fost o foame nemăsurată în secătuirea a ceea ce avem mai de preţ în natura României: pădurea.

Codul Silvic este legea de bază a silviculturii, ar trebui să fie Biblia şi moştenirea istorică ce ne leagă de codru, un document nescris însămânţat în noi prin naştere. Dar pentru că am învăţat să citim, el trebuie scris.

Dincolo de "decizia politică" în emiterea unui Cod Silvic nou, stă în puterea fiecăruia de a accepta schimbarea. Bihorenii se pot mândri că au în ministra lor o Diană de nădejde care, descălecând din pădurile din Apuseni înarmată cu gânduri bune, poate da acestei ţări ape curate şi codri nedrujbaţi.

De ce trebuie să schimbăm Codul Silvic? Prin iniţierea acestei propuneri legislative se reglementează administrarea pe baza principiului teritorialităţii, cu soluţii concrete pentru micii proprietari, exploatarea şi valorificarea judicioasă a resursei forestiere, asigurarea integrităţii fondului forestier naţional, asigurarea permanenţei pădurii, majorarea suprafeţei terenurilor ocupate cu păduri, promovarea practicilor care asigură gestionarea durabilă a pădurilor pe baza amenajamentelor silvice, pedepsele pentru tăiere fără drept, furt şi distrugere.

Cel mai frumos sună partea cu pedeapsa pentru furt şi distrugere. Pentru că avem meseriaşi în gospodărirea pădurilor, dar avem şi meseriaşi în furtişaguri.

Pentru a scăpa de furtişaguri, mai presus de decizia politică va fi decizia cetăţenească pentru a face posibilă schimbarea magică din silvicultură, ca bagheta Codului pădurii să atingă lumea din jurul nostru, s-o ţină verde şi cu ape curate.

Viorel Lascu
Consilier al ministrului Lucia Varga

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hotii
Domnule Lascu cu ginduri bune, ce bine ar fi daca ai vedea zilnic furtisagurile din padurile comunei Rosia care trec zilnic pe sub nasul domniei dumneavoastra si a carei administrator faimos Ocolul Silvic Codrii Beiusului ocol privat administrat de Ferko Jeno sef de ocol are o gramada de firme private si care jefueste padurile comunei Rosia prin modificarea amenajamentelor silvice,de catre firma sa privata de amenajari,asta sa va intereseze domnule Lascu si sutele de lemne care se scot zilnic prin pamint pe sub nasul dumnevoastra si al primarului care este mina in mina cu padurarii, brigadiru si Ferko Jeno seful de ocol,protejatul lui Cornel Popa cum se lauda el.
Postat 09 Mai 2013, 15:27 de Silaghi Sorin
nu are
iar tu, cel care comentezi, ai, pentru o oarecare majoritate de cunoscatori, aerul unui roman sadea care comenteaza si critica orice dar ii vine foarte greu sa se ridice din pat, din fata televizorului sa si faca practic ceva
Postat 08 Mai 2013, 14:31 de cici
Cu bâta în baltă pe banii lui !?!
Viorel Lascu avea, pentru o oarecare majoritate de cunoscători, aerul că e un om relativ serios şi cu multe reuşite în zona mediului. Dar, cân scrie asemenea teorii şi se mai şi semnează cu ... "Consilier al ministrului Lucia Varga", punând un ditamai Ministru la locul lui firesc de aşa-zis ministru ... atunci e clar că Lucica nu mai vorbeşte singură ci s-a apucat de cântat în ... duet.
Postat 07 Mai 2013, 16:41 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON